• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

ten intesfejs wszystkim swietnie dziala z alfaobd. ustawiales interfejs jako co, u mnie dalem obdlink bluetooth a predkosc 112500. jeśli ustawiasz jako elm bt to podobno prędkość trzeba zmniejszyc na 38400 (info od goscia z pmfactory, nie probowalem)

rozumiem ze sparowales sie ok i dodales do zaufanych urzadzen

Interfejs Obd link bluetooh, ktora zakladka to predkosc? urzadzenia sparowane ale jak probuje wejsc pod jakakolwiek rzecz typu np silnik prosi o podanie kodu, kod z karty kodowej nie dziala i wywala: failed no data connection failed

Ostatnia edycja:
Tym interfejsem można wejść gdziekolwiek indziej niż do komputera silnikowego?

Interfejs Obd link bluetooh, ktora zakladka to predkosc? urzadzenia sparowane ale jak probuje wejsc pod jakakolwiek rzecz typu np silnik prosi o podanie kodu, kod z karty kodowej nie dziala i wywala: failed no data connection failed
dwie ponizej w ustawieniach: interface baudrate.

kod nie jest potrzebny do większości rzeczy, tylko jak zmieniasz niektore ustawienia w proxi (mes np pyta dopiero wtedy).

upewnij sie jeszcze multimetrem czy nie ma rezystora pomiedzy pinami 6 a 14 interfejsu, zmierz rezystancje, powinna byc duza (typu wiele kohmow lub megaohmow). gosc z pmfactory wspominal mi ze zamawia bez rezystorow, ale chinczyki potrafia i tak wladowac, a w autach grupy fca to czesto powoduje problemy z dzialaniem.

- - - Updated - - -

Tym interfejsem można wejść gdziekolwiek indziej niż do komputera silnikowego?
tak, tyle ze w 159 do xenonow, abs i ktoregostam jeszcze potrzeba przejsciowke typ1 (inaczej zwana zielona)

Ciekawa srawa bo w wersjii demo mam mozliwosc zmiany predkosci a w wersji pelnej nie, predkosc na demo ustawilem taka jaka mowisz no i nic dalej sypie bledem nie laczy sie...

na forum to jeden z najpopularniejszych interfejsow bt, wiele osob uzywa, wszyscy polecaja. na komorke z androidem wlasciwie tylko liczy sie alfaobd.
moze sprobuj z innej komórki?

probowales go skonfigurowac jako elm na 38400?

masz go dodanego do zaufanych urzadzen?

mozesz zadzwonic do pmfactory, gosc jest oblatany w temacie i moze cos podpowie

rezystencja jest w okolicach 100 ohm, tylko ktory rezystor wywalic? Podpowie ktos ciezko go zlokalizowac idac po plytce...IMG_20170329_170436.jpgIMG_20170329_170445.jpg

opcja 1,przesledz jak leca kable/sciezki o pinow 6 i 14 i go zlokalizuj. jesli 100r to bedzie na nim najprawdopodobniej tez napis 1000 lub 101.

opcja 2, dzwonisz do goscia z pmfactory i mowisz mu ze dostales z rezystorem i zeby ci powiedzial ktory masz wywalic

oczywiscie potem wrzuc info na forum ktory to rezystor, moze ktos jeszcze w przyszlisci tez dostanie taki i skorzysta z wiedzy

Ostatnia edycja:
Witam koledzy podepne sie pod temat. Mam interfejs do FESA OBD USB z przełącznikiem na poduszki powietrzne i silnik. Problem polega na tym, że interfejs zrywa połączenie podczas przeglądania i diagnostyki FES. Wszytko ustawione zgodnie z zaleceniami do interfejsu. O co może chodzić?

Witam koledzy podepne sie pod temat. Mam interfejs do FESA OBD USB z przełącznikiem na poduszki powietrzne i silnik. Problem polega na tym, że interfejs zrywa połączenie podczas przeglądania i diagnostyki FES. Wszytko ustawione zgodnie z zaleceniami do interfejsu. O co może chodzić?

rezystor albo driver (jaki windows?)

problemy u mnie z elmem na usb zaczely sie dopiero od w10, wiec to raczej nie to. zmierz rezystancje pomiedzy pinami 6 a 14

wszystko napisane wiele razy, wroc chocby do mojego posta z wczoraj z 15:38

Kupiłem ELMa na BT. Dodatkowo mam go również po kablu. BT kupiłem tylko do monitorowania stanu DPF przez telefon na androidzie. I teraz:
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaka aplikacja poda mi dane DPF (stopień zatkania, regeneracja, stopień regeneracji) bo albo nie mogę się połączyć (AlfaOBD) albo brak tychże danych w innych aplikacjach.

Tak, wiem że kolega Mały opracował super wichajster, ale ELM po BT kosztuje 40 zł a telefon już mam.

Jakieś pomysły?

Asus z Androidem - czasem brak ągonków

kombinuj z uruchomieniem alfaobd, musi ruszyc. predkosc 115200 i interfejs obdlink bluetooth, lub jak elm to 38400. rezystor w interfejsie wywalony? po sparowaniu dodales go do zaufanych urzadzen w telefonie?

Kupiłem ELMa na BT. Dodatkowo mam go również po kablu. BT kupiłem tylko do monitorowania stanu DPF przez telefon na androidzie. I teraz:
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaka aplikacja poda mi dane DPF (stopień zatkania, regeneracja, stopień regeneracji) bo albo nie mogę się połączyć (AlfaOBD) albo brak tychże danych w innych aplikacjach.

Tak, wiem że kolega Mały opracował super wichajster, ale ELM po BT kosztuje 40 zł a telefon już mam.

Jakieś pomysły?

Asus z Androidem - czasem brak ągonków
AlfaOBD powinno ładnie działać, choć do monitorowania DPF mi bardziej pasuje aplikacja DPF Monitor. Spróbuj najpierw darmową wersję, ale skoro AlfaOBD ci nie działa, to może z samym interfejsem ELM BT coś jest nie tak.

Amortyzatory
Powrót