• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

Po pierwsze widać nie zamówiłeś wg aukcji pod fiata, piszą tam:
UWAGA WAŻNE : Jeśli elm ma pracować z innymi modułami niż silnik w
FIAT - ALFA ROMEO - LANCIA
proszę poinformuj nas o tym przygotujemy go bezpłatnie pod grupę fiata, więcej informacji na stronie

Wcześniej miałeś 120R, a po usunięciu niby 40Ohm? Coś kręcisz, albo teraz mierzysz 40kR albo wywaliłeś zły rezystor albo coś przy okazji zwarłeś.

Na jaką prędkość ustawiłeś port - ja podobnego ELMa na usb używam na 38400bps, chyba tylko tak działał.

Sterowniki wziąłeś od PMFactory? Jeśli jakiś windows 8/10 to jesteś pewien że Win zaraz nie podmienia Ci sterownika na swój - takie te Windowsy dzisiaj robią że chcą być mądrzejsze niż użytkownik i za niego zmieniął sterownik właściwy (ale np niepodpisany) na jakiś shit z Microsoftu który nie działa. Da się to gdzieś wyłączyć, nie pamietam jak to robiłem, google i coś pogrzebałem bodajże w rejestrze żeby wyłączyć.

Ostatnia edycja:
Po pierwsze widać nie zamówiłeś wg aukcji pod fiata, piszą tam:
UWAGA WAŻNE : Jeśli elm ma pracować z innymi modułami niż silnik w
FIAT - ALFA ROMEO - LANCIA
proszę poinformuj nas o tym przygotujemy go bezpłatnie pod grupę fiata, więcej informacji na stronie

Wcześniej miałeś 120R, a po usunięciu niby 40Ohm? Coś kręcisz, albo teraz mierzysz 40kR albo wywaliłeś zły rezystor albo coś przy okazji zwarłeś.

Na jaką prędkość ustawiłeś port - ja podobnego ELMa na usb używam na 38400bps, chyba tylko tak działał.

Sterowniki wziąłeś od PMFactory? Jeśli jakiś windows 8/10 to jesteś pewien że Win zaraz nie podmienia Ci sterownika na swój - takie te Windowsy dzisiaj robią że chcą być mądrzejsze niż użytkownik i za niego zmieniął sterownik właściwy (ale np niepodpisany) na jakiś shit z Microsoftu który nie działa. Da się to gdzieś wyłączyć, nie pamietam jak to robiłem, google i coś pogrzebałem bodajże w rejestrze żeby wyłączyć.

No właśnie jeśli ma pracować z "innymi" modułami silnika niż w fiat - alfa - lancia, wiec sugerowalem sie tym, że skoro będzie pracował w alfie to już jest przygotowany.

Jeśli chodzi o pomiar rezystancji to teraz dochodzę do wniosku, że faktycznie coś popierdzieliłem bo bo miernik wskazuje między 6 a 14 pinem 40 ale kOhm... Sądze, że uwaliłem kabel wywalając nie ten rezystor :/

Co do ustawień portów i sterowników jestem pewien, że jest ok. System to 7 więc nie powinien stwarzać takich problemów jak 8 czy 10.

Zastanawia mnie tylko fakt, czemu łączy się przez ScanMasterELM a nie może przez FES-a?

jeśli teraz widzisz 40kR to brzmi rozsądnie - tego rzędu wielkości rezystancje widzi się w za pomoca ohmomierza na niezasilanych półprzewodnikach - mam na myśli że pin 6 i 14 są podłączone do jakiegos układu interfejsowego, który niezasilony , w zakresie pomiarowym ohmomierza pokaże właśnie tego typu rezystancje.

sugeruję zadzwonić do PMFactory i ich podpytać. Generalnie to ja już od jakiś 2 lat nie używam kabla na USB, tylko problemy, pod Win10 MES nie chodzi już stabilnie, teraz działam na ELM327 BT albo Vgate zarówno z MES z Win10 jak i z AlfaOBD z komórki

Trochę mnie uspokoiłeś ;) W poniedziałek postaram się zadzwonić i dopytać co może być winowajcą.
Ja poszedłem "starą szkołą" - bo nie ma to jak połączyć się przez kabelek :P W gruncie rzeczy nie sądziłem, że więcej problemów sprawi połączenie przewodowe aniżeli bezprzewodowe.
Dzięki za pomoc ;)

Panowie, kupuję ten interfejs który polecaliście od PMfactory + wylutowanie rezystora, FESa mam z witaminką pod win10, nim kabel do mnie dotrze chciałem zapytać czy muszę jeszcze zainstalować jakieś sterowniki czy coś? No i czy potrzebuję jakiś dodatkowy adapter aby podpiąć się pod body (muszę czujki parkowania sprawdzić)?

czyli który, bo tu różne opinie były, choć ostatnio parę osób (min ja) polecało Vgate. Jeśli ten lub ELM na bluetooth, to żadnych sterowników nie potrzebujesz, tylko sparować się z interfejsem wcześniej. Vgata ustawiasz jako OBDLink (USB/Bluetooth), prędkość 115200, port COM jeśli wyskoczy CI wiele metodą prób i klikasz Test.
Co do adapterów, info jest na stronie multiecuscan.net w zakładce supported vehicles, o ile pamiętam to adapter typ 1 potrzebny w 159 do xenonów, ABS/ESP i może czegoś tam jeszcze, ale nie do Body. tak czy siak warto mieć ten adapter.

prawie tak samo tylko wybierasz w ustawieniach elm bluetooth

- - - Updated - - -

Czy da się go zamontować na stałe czyli czy mieści się pod klapka ?
nie, miesci sie za to vgate tez od pmfactory, cena podobna, wielu forumowiczow uzywa/poleca i ma wpiete caly czas (np ja, moj brat)

tego nie znam, choc tez nazywa sie Vgate. choc cos po glowie mie sie kolacze ze ktos pisal ze iCar to badziew.

Ja I paru innych kolegow jestesmy zadowoleni z tego, tez pisze Vgate tyle ze Scan zamiast iCar
http://allegro.pl/nowosc-elm-327-mini-bluetooth-diagnoza-obd-obd2-i5782127177.html

do tego adapter typ1 bodajze zielony I bedziesz mial wszystko co potrzeba do 159

dzięki, biorę w takim razie ten zestaw, powiedz mi tylko czy trzeba też wylutować rezystor?

na 100% nie wiem, bo w aukcji nic o tym nie pisza (a w innych aukcjach ELMow pisza). jak kupowalem go to zadzwonilem do PMFactory I gosc nie protestowal jak mu wspomnialem o rezystorze. przyszedl interfejs I dziala, nie ma rezystancji pomiedzy pinami 6 i 14, bo sprawdzalem na wszelki wypadek.
Mozliwe jednak ze akurat w tym interfejsie nie ma potrzeby wywalania niczego - to moze wynikac z innego schematu - z tego co gdzies czytalem to jak terminacja jest zrobiona zgodnie z jakims tam innym popularnym (a moze wlasciwym) schematem gdzie rezystor (a chyna nawet 2 rezystory) terminujace sa poprzez kondensatory doprowadzone chyba do masy z kazdej lini z osobna, to nie ma takiej potrzeby, a problem jest w wielu tanich interfesach gdzie po prostu jest inny schemat i wala rezystor bezposrednio pomiedzy 2 linie CAN.

zadzwon, dopytaj I daj znac, bo w sumie ciekawi mnie czy taki Vgate jak od nich dostalem tez bedzie dzialal z innymi markami

Kupiłem i wysłałem wiadomość do gościa w sprawie tego rezystora, ew zadzwonie z pracy do niego i powiem o co chodzi :)

czyli który, bo tu różne opinie były, choć ostatnio parę osób (min ja) polecało Vgate. Jeśli ten lub ELM na bluetooth, to żadnych sterowników nie potrzebujesz, tylko sparować się z interfejsem wcześniej. Vgata ustawiasz jako OBDLink (USB/Bluetooth), prędkość 115200, port COM jeśli wyskoczy CI wiele metodą prób i klikasz Test.
Co do adapterów, info jest na stronie multiecuscan.net w zakładce supported vehicles, o ile pamiętam to adapter typ 1 potrzebny w 159 do xenonów, ABS/ESP i może czegoś tam jeszcze, ale nie do Body. tak czy siak warto mieć ten adapter.
Zrobiłem tak jak powiedziałeś i fes nie łączy przez bt z obd. Komp się połączył ale fes nie widzi, port com4 nie istnieje a na com5 upłynął limit czasu...

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Dodam że na telefonie wszystko smiga

Zrobiłem tak jak powiedziałeś i fes nie łączy mi przez bt z obd. Komp się połączył ale fes nie widzi, port com4 nie istnieje a na com5 upłynął limit czasu...

nie wiem jak fes, tym bardziej ze masz jakiś witaminizowany.

moze na probe sciagnij mesa demo i w nim sprobuj

aha, i jakie porty dodaly Ci sie w managerze urzadzen pod com ports? wszystkie fes widzi? któryś z nowych powinien dzialac. w razie czegobpoprobuj tez inne predkosci z menu ustawien fesa i probuj uruchamiać test z tego menu.

Ostatnia edycja:
nie wiem jak fes, tym bardziej ze masz jakiś witaminizowany.

moze na probe sciagnij mesa demo i w nim sprobuj

aha, i jakie porty dodaly Ci sie w managerze urzadzen pod com ports? wszystkie fes widzi? któryś z nowych powinien dzialac. w razie czegobpoprobuj tez inne predkosci z menu ustawien fesa i probuj uruchamiać test z tego menu.
Odbiór na com4 a wysyłanie danych na com5 lub odwrotnie, nie mam teraz tego przed sobą...

Czy ten interfejs nadaje się do alfy 147 1.6 105km

Witam chciałbym się upewnić czy ten interfejs da radę z alfą 147 1.6 105km
Proszę o odpowiedź :D allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl-obd2-obd1-piny-promocja-i5862998522.html
i czy można nim diagnozować abs airbag i silnik

Amortyzatory
Powrót