• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

Nie musisz tego wprowadzac, dajesz tylko Polacz I przechodzisz na nastepne taby.
Podejzewam ze ten kod wprowadzasz jak chcesz robic jakies wieksze zmiany ktore wymagaja kodu - z tego co pamietam o to pyta np jak zmieniasz ustawienia alarmu (przynajmniej MES pytal). W razie czego to ten pierwszy kod z twojej karty kodowej (BTW< to nie jest karta do radia tylko wlasnie kod do kompa I drugi kod to kluczyk, do radia jest chyba osobna karta).

a tak w ogole to nie powinienes raczej na necie pokazywac fotek swojej karty kodowej, usun zalacznik, wrzuc np zamazany kod.

no I raczej korzystasz z pierwszego 1.9 CF4, ten drugi jest raczej do 2.0, no chyba ze jakies ostatnie 1.9 tez na niego sie lapaly (cos tam dodali/zmienili itp). Mozliwe ze oba beda w miare dzialaly tez, bo ten sam sterownik.

Ok dzięki za instrukcje zobaczę jutro, bo dzisiaj do 22 praca.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

praca, a na alfaholikach siedzisz...
ja mam tak samo:)

Witam.....Windows 8 i mes,fes tylko łączy się z ecu.... przy win 7 czy xp łączy się cały samochód... Ktoś pomoże...

o ile ktos ma elma na ori ftdi...

Panowie,

...czy da się uruchomić AlfaOBD kablem VAG KKL USB na Windowsie 10, bo nie mogę zainstalować tego kabla?

Pozdrawiam

koledzy potrzebuje aktualnego sterownika do kabla vagkkl (ten niebieski)na Windows 8, pobrałem z stony viakena ale no niestety sterownik sie zainstaluje, ustawie na port com 1 ale no nadal nie chce mi się połączyć z alfa przez mes, wiem ze jest wiele takich postów ale ja walczę z tym ponad tydzień, nawet już instalowałem virtualboxa i XP na nim, ale dalej lipa..kiedys dzialalo ale po czyszczeniu systemu wszystko sie usunelo i teraz od nowa musze sie z tym bawic...
pozdrawiam!!!

koledzy potrzebuje aktualnego sterownika do kabla vagkkl (ten niebieski)na Windows 8, pobrałem z stony viakena ale no niestety sterownik sie zainstaluje, ustawie na port com 1 ale no nadal nie chce mi się połączyć z alfa przez mes, wiem ze jest wiele takich postów ale ja walczę z tym ponad tydzień, nawet już instalowałem virtualboxa i XP na nim, ale dalej lipa..kiedys dzialalo ale po czyszczeniu systemu wszystko sie usunelo i teraz od nowa musze sie z tym bawic...
pozdrawiam!!!

Kolego...pewnie problem jest związany z tym, że sterownik nie jest podpisany cyfrowo. Nie będę się tu rozpisywał o co chodzi a powiem jak to wyłączyć sprawdzanie sterownika przez system abyś mógł go zainstalować.
1. Zrestartuj komputer jednocześnie z wciśniętym klawiszem Schift. Trzymasz wciśnięty klawisz SCHIFT i klikasz "uruchom ponownie"- to ważne, bez schift nie wejdziesz w tryb ustawień zaawansowanych.
2. Pojawią się okno "Wybierz Opcję" - wybierasz "Rozwiąż problemy"
3. Pojawia się oko "Rozwiąż problemy" - wybierasz "Opcje zaawansowane"
4. Pojawia się okno "Opcje zaawansowane" - wybierasz "Ustawienia uruchamiania"
5. Pojawia się okno "Ustawienia uruchamiania"- wybierasz "Uruchom ponownie"
6. Pojawi się okno z "Ustawienia uruchamiania" - tym razem wybierasz klawisz funkcyjny F7
Komputer zrestartuje się. Po restarcie instalujesz sterownik od interfejsu i testujesz.

Marek

ja tylko podpowiem, że na Win7 nie miałem z ELMem żadnych kłopotów, ale po update na Win10 wszystko się poknociło. Nie pamiętam dokładnie jak to rozwiązałem, ale chodziło o to że Win10 starał się być mądrzejszy niż ja, i po chwili znajdował sobie przez net wg siebie lepszy sterownik, i wszystko szło w diabły. Gdzieś na necie wygooglowałem jak to rozwiązać, ale teraz po ponad 1.5 roku za cholerę nie pamiętam. W każdym razie sprawdź czy nie podmienia Ci po chwili sterownika.

koledzy jaka macie wersje sterownika? ja mam 2.12.6.0 a podpisywanie sterowników mam wyłączone tak jak radzisz , dalej lipa.. fes w opcjach znajduje kabel vagkkl zmieniałem opoznienia w opcjach, dalej nic, skończyly mi się pomysły juz;/

Ostatnia edycja:
To może jeszcze inaczej- wcześniej opisałem jak zainstalować sterownik. Teraz wykonaj tą procedurę ponownie aby uruchomić program.
Mam interfejs OP-COM do omegi i pod windows 10 tak mi właśnie działa- to znaczy aby się połączył z autem muszę uruchomić system z wyłączoną opcją sprawdzania podpisu cyfrowego sterownika.
Każdy restart systemu powoduje aktywację zabezpieczeń i sterownik musi być podpisany cyfrowo aby system go użył. Stąd jak napisał kolega wyżej system bywa mądrzejszy od użytkownika i ściąga z sieci sterownik podpisany ale nie koniecznie działający.

Marek

ja u siebie nic nie muszę już specjalnie restartować, windows już mi tego sterownika nie podmienia. tylko jak pisałem, za cholerę nie pamietam jak to zrobiłem, gdzieś pewnie w rejestrze coś tam się zmieniało, albo z jakimś trickiem się go instalowało. sugeruję google i poszukać problemu typu WIndows 8 podmienia mi sterownik jak to wyłączyć.

pytałeś o drivery, ludzie mają różne kable, różnych producentów, na różnych interfejsach USB-UART i stąd różne sterowniki, a KKL w ogóle to nie jest popularny, bo w 159 za wiele tym się nie da zrobić o ile wiem (chyba tylko ECU, i podobno jedyna przewaga nad ELM że działa zmiana kodów wtrysków jeśli się coś z tym robi).

dziś poszukam na necie tak jak mówisz, kiedyś tym kablem łączył się z abs (robiłem kalibracje czujnika skrętu itd)
to jaki kabel proponujesz, podrzuc jakiś link...
być z moim kablem coś się stało, zresztą chińczyk to wszystko mogło się stać.

sprawdzilem kkl, z Mesem tylko ecu, xenon i abs. ja juz nie uzywam kabla na usb, wole bluetooth, nie ma problemow ze sterownikami, podłącze sie tez z komorki.bylo pisane tysiac razy, ja pare razy tez pisałem ostatnio, od pmfactory z allegro vgate i powiedziec zeby przygotowali pod fiat/alfa. koszt 40zl + adapter typ 1 20zl, mozna jeszcze dokupuc adapter typ 3 jak chce sie np podłączyć do giulietty

No właśnie mam windowsa 10 ale nic nie pomaga.

Myślisz, że interfejs KKL może się gryźć z zainstalowanymi wcześniej sterownikami do ELM? Oba te interfejsy działają na porcie COM3, czyli tym samym. Po podpięciu kabla do komputera nic się nie pokazuje. Nie widzę go też w menedżerze urządzeń.

Piszę tutaj, żeby nie robić offtopu w korektach wtrysków.

Odinstaluj sterowniki które masz.
Ja zawsze podłączałem kabel i czekałem aż system sam ogarnie sterowniki. Obecnie mam zainstalowane do KKL, VAG KKL, ELM, MPPS i nic się nie gryzie.

Witam,
Mam problem z interfejsem. Zakupiłem dokładnie ten kabel:
http://allegro.pl/show_item.php?ite...wMzYyMTFlYzkyY2I2MDIwMzdiMWRhYmJhMDRhMTY5OQ==
Wszystkie sterowniki wgrane. Komp widzi interfejs ale przy próbie połączenia się z alfą przez FES-a wywala błąd. Przez program ScanMasterELM łączy się w kratkę ale się łączy w przeciwieństwie do FES-a. Zmierzyłem rezystancję między 6 a 14 pinem. Wynosiła ok. 120 Ohm. Wywaliłem więc rezystor z oznaczeniem 121. Teraz rezystancja między tymi pinami wynosi ok. 40 Ohm. Jeśli chodzi o komunikacje z autem, nadal jest to samo. Dodam, że w środku na układzie widnieje napis "ver. 1.3". Będzie to żyć? :P

Amortyzatory
Powrót