• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Interfejsy diagnostyczne

Panowie zakupiłem to http://allegro.pl/nowosc-elm-327-mini-bluetooth-diagnoza-obd-obd2-i5160909596.html bo nie chciałem mieć kabla. Z komórką i aplikacjami łączy się bez problemu. Problem jest gdy chcę połączyć to z kompem - MES. Komp sparował się z interfejsem ale żaden program nie może połączyć się z nim. Mielą i mielą i nic. Dodam że interfejs jest dostosowany do grupy fiata. Mam win 10 może w tym tkwi problem? Jakieś sterowniki trzeba zainstalować? Może jeszcze podrzućcie jakie linki do kabli pod MES.

MES w ogóle działa na Win 10? Coś mi świta, że nie - sprawdź na ich stronie.

A tobie chodzi na win 10? na jakim kablu? xp sp3 do win 10? chyba czegoś nie kumam.
Standardowy elm z allegro na kablu, kosztował coś koło 30-40zł. A co do MES-a to musisz w ustawieniach aplikacji wybrać "Uruchom w trybie zgodności z XP SP3" oraz "Uruchom jako administrator".

Standardowy elm z allegro na kablu, kosztował coś koło 30-40zł. A co do MES-a to musisz w ustawieniach aplikacji wybrać "Uruchom w trybie zgodności z XP SP3" oraz "Uruchom jako administrator".
Nie mam takiej opcji w win 10 Jest zgodność tylko z vista, 7 i 8.

Nie to nie ten. Do 159 potrzebny jest ELM327
Do 159 jest KKL i ELM327. Jadę na obu i oba grają w MES. KKL brałem dlatego, że miałem problem przy jednej opcji via ELM327 - zresztą detale połączeniowe są na stronie MES'a ;-)
A przy okazji mając oba mogę wspomagać lokalną brać alfaholikow z podłączeniem komputera

Korzystam z KKL (ten sam co w linku od serath) i z ELM 327 przez bluetooth. ELM327 mam podłączony praktycznie non-stop przez smartfona, ale nie zawsze mogę się nim połączyć MESem. KKL zawsze używam jak chcę zrobić np. wykresy bo jest szybszy od BT i mogę zczytywać naraz więcej parametrów.

KKL w starszych wersjach jest lepszy w przypadku kodowania wtrysków. ELM327 na kablu jest pewniejszy do proxy. ELM327 na BT jest poręczniejszy do logów. Więc najlepiej mieć wszystkie ;) Tym bardziej, że cena jest śmieszna.

A na co używacie KKL do 159? Ja używam tylko ELM? Jedynie gdzie mam problem się połączyć to ABS, ale póki co nie potrzebuje odpukać go. Jedynie do czego go użyłem, to wymuszenie wypalanie DPF. ;)

Mój ELM nie radzi sobie z kodowaniem wtrysków. Za to KKL robi to bez problemów.

Z czym KKL się nie łączy? Mam dylemat ,kupić ELM czy KKL. Jak sprawdzałem na stronie MESa ,to ELM ma dużą przewagę.

KKL łączy się tylko z ECU, Airbag i ABS. Do reszty potrzebujesz MES, czyli ELM jest znacznie lepszym wyborem.

To jednak zdecyduję się na ELM. Mam już jeden ale łączy mnie tylko z silnikiem a nie mogę znaleźć tego rezystora,który trzeba usunąć. Viaken polecił mi jakiś nowszej generacji.

Amortyzatory
Powrót