[159] Interfejsy diagnostyczne

Jaki kabel najlepiej kupić żeby działał bez przeróbek i kombinowania? Rozpiętość cenowa jest spora, ja się trochę w tym gubię. Czy mógłbym prosić o link do konkretnej aukcji?

Chciałbym czytać i kasować błędy, najważniejsze to silnik i skrzynia Q Tronic. Bez poduszek i ABSu dam radę. Chciałbym też wykonać to osiowanie proxy (?) jeżeli dobrze rozumiem ma to pomóc z migającym przebiegiem.

http://allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-lancia-can-multiecuscan-pl-i5075623555.html
To będzie ok?

W instrukcji jest napisane aby port COM mieścił się od 1 do 4. W menadżerze urządzeń ustawiałen np COM 2 i w FESie też zmieniałem na 2 także myślę, że o to chodziło i to wiem. Wyjściowo po instalacji sterowników miałem COM3 i na takiego zmienię. W ustawieniach widzę, OBDkey 1.4 (+ bluetooth) i OBDlink. Spróbuję podłączyć się jako OBDlink i zobaczymy co wyjdzie.

Dzięki za wskazówkę Luck :o Mam nadzieję, że zagra.

P.S. Widzę, że OBDlink ma mniejszą prędkość 9600 a jako ELM327 1.3+ było 38400.

Ostatnia edycja:
Jaki kabel najlepiej kupić żeby działał bez przeróbek i kombinowania? Rozpiętość cenowa jest spora, ja się trochę w tym gubię. Czy mógłbym prosić o link do konkretnej aukcji?

Chciałbym czytać i kasować błędy, najważniejsze to silnik i skrzynia Q Tronic. Bez poduszek i ABSu dam radę. Chciałbym też wykonać to osiowanie proxy (?) jeżeli dobrze rozumiem ma to pomóc z migającym przebiegiem.

http://allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-lancia-can-multiecuscan-pl-i5075623555.html
To będzie ok?[/QUOTE Sprzedawca PMfactory zapewniał mnie ,że ten wystawiony u niego interfejs za 36zł połączy mnie ze wszystkim. Kilka osób z forum właśnie taki ma i potwierdza.

Ostatnia edycja:

To będzie ok?
Sprzedawca PMfactory zapewniał mnie ,że ten wystawiony u niego interfejs za 36zł połączy mnie ze wszystkim. Kilka osób z forum właśnie taki ma i potwierdza.

To będzie ok?[/QUOTE Sprzedawca PMfactory zapewniał mnie ,że ten wystawiony u niego interfejs za 36zł połączy mnie ze wszystkim. Kilka osób z forum właśnie taki ma i potwierdza.

W instrukcji jest napisane aby port COM mieścił się od 1 do 4. W menadżerze urządzeń ustawiałen np COM 2 i w FESie też zmieniałem na 2 także myślę, że o to chodziło i to wiem. Wyjściowo po instalacji sterowników miałem COM3 i na takiego zmienię. W ustawieniach widzę, OBDkey 1.4 (+ bluetooth) i OBDlink. Spróbuję podłączyć się jako OBDlink i zobaczymy co wyjdzie.

Dzięki za wskazówkę Luck :o Mam nadzieję, że zagra.

P.S. Widzę, że OBDlink ma mniejszą prędkość 9600 a jako ELM327 1.3+ było 38400.

W obdlinku też mam 38400 ustawione, jeśli wejdziesz sobie w menedżer urządzeń to na tym porcie podczas podłączonego kabelka też powinna być ustawiona ta prędkość.

W obdlinku też mam 38400 ustawione, jeśli wejdziesz sobie w menedżer urządzeń to na tym porcie podczas podłączonego kabelka też powinna być ustawiona ta prędkość.

Tak też właśnie uczyniłem. Jutro zobaczę czy działa to z autem. Jak próbowałem zmienić prędkośc jako ELM327 1.3+ i wykonac test to wyskakiwało, że przekroczono limit czasu.

Luck kupowałeś też ten sam kabel? Dostałeś dodatkowo nagrane sterowniki na płytce? Zainstalowałem stery ale płyta uległa degradacji przez moją nieuwagę, szukam na stronie viakena czegoś na zapas ale nie mogę znaleźć. Na płytce było wszystko fajnie opisane i podzielone na marki samochodow + instrukcja 26 stron :D

Witajcie.

Kupiłem kabel od Viakena http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327-v2-euroscan-2013.html , ...Ten miał być szybszy, amerykański i drogi

"Ten miał być szybszy". Tylko prędkość transmisji K-line jest ograniczona i może być super szybki interfejs, a prędkość będzie ta sama.
Marketing robi swoje. Ale o tym tutaj, w tym temacie pisane już było wiele razy.

Ja zawsze kupowałem fejsy u chinoli na aliexpress i nigdy nie miałem z nimi problemów. Z kablem, BT itp. A tu w polszy...

Windows 7 ultimate sam sobie pobrał i zainstalował stery po podłączeniu do usb, tak samo instalowałem niebieskiego kkl z przełącznikiem i tez było ok.

Windows 7 ultimate sam sobie pobrał i zainstalował stery po podłączeniu do usb, tak samo instalowałem niebieskiego kkl z przełącznikiem i tez było ok.

Czyli aż tak wiele nie straciłem wraz z płytką. Dzięki :)

EDIT.

Dzisiaj sprawdziłem łączność jako OBDlink i wszystko ładnie śmiga :D

Dzięki!

Ostatnia edycja:
Już jest dobrze i śmiga. Na Mes 1,4 łączył się tylko z silnikiem ale jak załatwilem wersję 2,2 to łączy się już ze wszystkim.

Witam,
Mam czarny kabel ELM i niebieski KKL.
Mam MES 2.2 (poprawione), MES 1,4 i FES 3,63 (chyba, na pewno nowszy niż 3,5).
Mam problem z komunikatem o błędzie airbag.
Szczegóły w linku: http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/135045-blad_airbag_pomocy.html

Oba kable i na obu programach łączą mi się tylko z silnikiem. Nic innego nie mogę sprawdzić (żadnej innej opcji dostępnej w programach)
Co robię źle?

Ostatnia edycja:
Mam MESa 2,2. Opis ze mam 1,7 to moja pomyłka.
Mam MES 2.2 i dalej nic nie łączy. Właśnie zainstalowałem go po tym poście.

A czy ELM jest przystosowany do grupy fiata?jak kupowales to była jakaś informacja? Chodzi o rezystor czy jest wylutowany bo inaczej tylko z silnikiem się będzie łączyć.U mnie chodzi bez problemu a niebieski kkl był dobry do 156 ze wszystkich sie łączył: airbag i ABS jak i silnik.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Tego to nie wiem...
Może w tym jest problem.
Pewnie szczegóły znajdę we wcześniejszych postach w tym wątku?

Amortyzatory
Powrót