[159] Interfejsy diagnostyczne

próbuję ogarnąć temat interfejsów do mojej brery i nie wiem czy takimi kablami i FES-em ogarnę większość spraw w komputerze pokładowym, chodzi zarówno o silnik i osprzęt jak i wyposażenie wnętrza jak elektryka foteli, lusterek, liczniki i wskaźniki...

mam dwa linki:
http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu-scan-usb-we-wtyku-obd2.html

http://allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-lancia-fiatecuscan-vag-usb-pl-i3996129857.html

czy to to samo? czy wystarczy taka taniocha, czy trzeba więcej zainwestować, chciałem zrobić osiowanie proxi, cokolwiek to znaczy, bo mi przebieg miga, wyłączyć brzęczyk pasów, sprawdzić błędy ;)

Przy czym - o ile dobrze rozumiem - do 159/Brera przydać się może tylko adapter numer 1.

Adaptery 2, 3 oraz przejściówka z 3-pin'a - do innych pojazdów grupy Fiata.

Dokladnie tak.
ELM327 + przejsciowka
lub ELM327 i KKL (nieraz zwykly KKL jest tanszy niz przejsciowka) :P

Ostatnia edycja:
Witam.

Jeśli mam KKL i ELM327 to przejściówka typ 1 jest niepotrzebna - zgadza się?

pozdrawiam
mirek

dzięki za pomoc, ELM od Viakena działa, skasowałem nawet pierwsze błędy, sprawdziłem korekty wtrysków, które nota bene wyszły kiepsko, chciałem zrobić wypalanie DPF i osiowanie Proxy i FES wyświetla komunikat, że trzeba mieć pełną wersję, w dodatku po 20min się wyłacza, nie można odczytywać więcej niż 4-ch parametrów na raz, poza ECU praktycznie nic nie działa, czy pozostaje zakup pełnej wersji, czy ma ktoś na to sposób?? może MES oferuje więcej za free??

wypalania DPF nie postoju nie polecam. Żeby wypalić DPF potrzebne jest około 600 stopi C . Podczas podstoju nie ma powiewu powietrze chłodzącego IC i turbinę więc temp działające na turbinę sa znacznie wiesze przy 3 tyś obr.min.

Mam Fes 3.5 z witaminką jak cos to PW.

wypalania DPF nie postoju nie polecam. Żeby wypalić DPF potrzebne jest około 600 stopi C . Podczas podstoju nie ma powiewu powietrze chłodzącego IC i turbinę więc temp działające na turbinę sa znacznie wiesze przy 3 tyś obr.min.

Ale przecież to normalna procedura serwisowa.

- - - Updated - - -

Ale przecież to normalna procedura serwisowa.

Zgadza się - jest to normalna procedura serwisowa w przypadku zatkania DPFu. Żaden serwis po odstawieniu auta na przegląd nie wypala go na zasadzie czynności serwisowej czy pkt z listy robót serwisowych. To jest ostateczność.

wielkie dzięki za pomoc bocian i pampik! A co do wypalania stacjonarnego, to zawsze można włączyć jakiś nadmuch na ic, ja tak zrobię

żeby nie był post pod postem, to...właściwie nie wiem gdzie zapytać, ale skoro to wszystko można by zrobić dzięki interfejsowi, to może tutaj:

czy sprawdzał ktoś w FES lub MES czy w aucie z pamięcią ustawień lusterek wyświetla się w liście urządzeń CAN węzeł skrzyni biegów? Mam problem po przełożeniu do Brery foteli z pamięcią ustawień z opuszczającymi się lusterkami wstecznymi przy każdym włożeniu/wyjęciu kluczyka. Co ciekawe przy przestawionym na boki wybieraku lusterek i wrzuceniu wstecznego też się obniżają, co wskazuje na jakąś łączność ze skrzynią...U mnie w Can modułu skrzyni biegów brak, po osiowaniu przeszczepione fotele nie pokazują błędów, ale lusterka nadal chodzą jak chcą, już nie wiem sam jak się za to zabrać...

Ostatnia edycja:
mam problem, nie mogę zainstalować sterowników do kabla w WIN8, rozwiązał ktoś ten problem? z góry dzięki za pomoc.

http://allegro.pl/kabel-vag-kkl-fiat-alfa-romeo-wawa-i4085649729.html

Pany mam pozyczony od kumpla taki kabelek, mu w jego 156 chodzi bajecznie a u mnie nie chce ruszyc ani na multiecuscan 1.4 ani na ELM 327 czy jakoś tak ;/

cały czas pisze ze mam sprawdzic kabel lub cos o porcie gada com1

wiem ze troche z pały opisałem mój problem, ale moze ktoś skuma o co mi chodzi, lub moze podesle propozycje programu ( jest szansa ze multiecuscan ktory mam nie trybi na usb czy cos)

Amortyzatory
Powrót