[159] Interfejsy diagnostyczne

ja bawiłem się takim ostatnim http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-elm-327-bluetooth-alfa-romeo-i3572619990.html łączyłem go z lapkiem i nie byłem z tego zadowolony, potrafił gubić połączenie jak zamykałem program to się rozłączał, wiec zrezygnowałem z niego, teraz ma zwykły USB i jest spoko, a kontrolka zaświecała mi się na tamtym i na tym USB z którego teraz korzystam. poza tym raz na jakiś czas to wpinam wiec niema problemu z kablem.

ja już opisywałem moje przygody z ELM BT - robił co chciał , kiedy chciał
po podłączeniu ELM normalnie po kablu - to ja robiłem co chciałem i kiedy chciałem
i tyle mojego zdania

A czy te moduły BT trzeba przerabiać? Bo jakiś czas temu też nosiłem się z zamiarem kupna i pamiętam, że do grupy Fiata trzeba było polutować tu i tam. Czy tymi modułami da się odczytać parametry takie jak ostatnie wypalenie DPF, co ile się wypala i tego typu różne 'pierdółki'?

Bo raz skorzystałem z kabla znajomego i w FESie dało radę takie rzeczy odczytać. Czy moduł na BT sobie z tym poradzi?

U mnie ELM po BT radzi sobie ze wszystkim lub prawie wszystkim., bo pewnie jeszcze nie znam całości MES-a. Faktem jest, że łączę się z wszystkimi modułami. Oczywiście posiadam również wszystkie adaptery. Muszę tu zaznaczyć, że jest tak od czasu przeróbki mojego ELM-a wg wskazówek na stronie pmfactory dotyczących usunięcia jednego elementu. Jest to tam dokładnie opisane, co usunąć, a sama fizyczna likwidacja polegała na podważeniu małym wkrętakiem i po prostu element odpadł. Myślałem nawet, że popsułem ELM-a ale od tego momentu wszystko działa. MES-a mam pełnego i ciągle jestem na etapie poznawczym.

Tak więc kupiłem taki model : http://allegro.pl/show_item.php?item=3613302339, zależało mi by nie czekać miesiąc aż przytargają z chin ... O dziwo, przesyłkę otrzymałem w 23h od kupna przez pocztę polską :)

Sam moduł działa jak powinien, czy to z Androidem na telefonie czy z FESem (MESa nie mogłem znaleźć aktualnego, a w demie chyba nie ma ECU do mojego auta).

Sam moduł działa jak powinien, czy to z Androidem na telefonie czy z FESem (MESa nie mogłem znaleźć aktualnego, a w demie chyba nie ma ECU do mojego auta).
na androidzie jakiego programu używasz?

Witam
Polecam AlfaOBD Demo- free ze sklepu Android Play a mozliwosci "prawie" jak MESa...

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

Załączniki

• uploadfromtaptalk1382170922766.jpg
    uploadfromtaptalk1382170922766.jpg
    53.3 KB · Wyświetleń: 124
przewód viaken KKL i diagnostyka 159

witajcie:) mam szybkie pytanie: mianowicie posiadam przewód viakena vag kkl z obecnego auta(fiata brava) i fiata ecu scan... Proszę powiedzcie mi czy tym przewodem dokonam choć częściowej diagnostyki tego auta? byłoby dobrze gdyby dało się nawet sprawdzić błędy silnika. wiem ze elm jest do tego auta skierowany ale czy tym kkl idzie coś w ogóle sprawdzić? zamierzam kupić właśnie 159 i przy okazji oględzin ew sprawdzić silnik także prosze o odpowiedz;)

Powinieneś spokojnie dać radę obsłużyć ECU.

skoro na stronie masz :
"[TABLE="class: okno_wew, width: 748"]
[TR]
[TD]FiatEcuScan (występuje również wersja PL),
MultiEcuScan (występuje również wersja PL),
Posiadamy w ofercie dedykowane adaptery do programuFiat ECU SCAN, MultiEcuScan, Typ1, Typ2, oraz Typ3"
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

a w dodatku jest 10 razy szybszy to powinien być super.

baju baju .. AR sama ograniczy prędkość transmisji.. 10, 100, 1000x szybciej nie ma znaczenia.

to aby uściślić warto kupować ten super ELM327 v2, czy odpuścić sobie i za połowe mniej kupić zwykłego ELM327. Też chce kupić a jak to w reklamach proszków mówią... "po co przepłacać":)))
[h=2][/h]

Ma ktoś w końcu porównanie rzeczywistych prędkości ELM 1.4 vs. 2.0? Warto przepłacać?

To nie interfejsy są problemem tylko Alfa ... Co z tego że jeden ma rzeczywistą prędkość X, Drugi 10X a ograniczy do Alfa 1/10 X

Amortyzatory
Powrót