[159] Inspekcja wymiana oleju

Moim skromnym robi się to właśnie w tych 2 miejscach:
1. Silnik-Regulacje-Wymiana oleju
(ten reset ustawia jakość oleju na 100% i później spada wraz z przebiegiem/ kolejnymi wypaleniami dpf)
2. Przeglad-Regulacje- Zerowanie odległości.
(odpowiada za sygnalizacje konieczności wymiany oleju od przebiegu (w sensie odlicza te domyślne 30tys...)

dobrze gada :) piwo mu dać :)

a tak na marginesie to jeszcze pewnie ze 100 razy będzie trzeba o tym pisać :)

to naprawdę już było i to wiele razy.

Tak tylko kto wie czemu wymiana oleju robi sie dobrze. A w service ustawione na 10000km kasuje odleglosc a jak wejde na Silnik->Parametry to degradacja jest 100% a dystans do nastepnej wymiany oleju to az 50000km !! MES 1.3 dodam ze jest tez tam przebieg przy ktorym wymienialo sie olej i ze tak powiem cygani !!

dobrze gada :) piwo mu dać :)

a tak na marginesie to jeszcze pewnie ze 100 razy będzie trzeba o tym pisać :)

to naprawdę już było i to wiele razy.

Czyli trzeba się samemu domyślić,że zerowanie info o serwisie to jest to samo co ustawianie nowego interwału wymiany oleju ??? Bo nie rozumiem skąd to miałem wiedzieć...dlatego zapytałem.

Tak tylko kto wie czemu wymiana oleju robi sie dobrze. A w service ustawione na 10000km kasuje odleglosc a jak wejde na Silnik->Parametry to degradacja jest 100% a dystans do nastepnej wymiany oleju to az 50000km !! MES 1.3 dodam ze jest tez tam przebieg przy ktorym wymienialo sie olej i ze tak powiem cygani !!

no nie mogę tego teraz odszukać ale podobno examiner zmienia to bezproblemowo niestety ale mes nie radzi sobie z tym ustawieniem.

Ma ktoś może kabelek z okolic Gliwic do kasowania komunikatu "Wymień olej" :/

kabelek

Jak wygląda/nazywa się ten kabelek?

Witam. Tym elm 327 bez problemu zrobie innspekcję serwisową czy trzeba coś jeszczse zrobić ?

Szukałem i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Czy W 159 jest czujnik degradacji oleju silnikowego? A dokładniej czy mamy zamontowany jakiś czujnik który potrafi określić jakość oleju na podstawie jego właściwości fizycznych czy chemicznych a nie na podstawie przebiegu i czasu? Jedyne co tutaj znalazłem to że sterownik potrafi wywalić komunikat o wcześniejszej wymianie oleju przy kilku kolejnych nie udanych próbach wypalenia DPF.

Szukałem i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Czy W 159 jest czujnik degradacji oleju silnikowego? A dokładniej czy mamy zamontowany jakiś czujnik który potrafi określić jakość oleju na podstawie jego właściwości fizycznych czy chemicznych a nie na podstawie przebiegu i czasu? Jedyne co tutaj znalazłem to że sterownik potrafi wywalić komunikat o wcześniejszej wymianie oleju przy kilku kolejnych nie udanych próbach wypalenia DPF.
Nie ma żadnego czujnika oprócz czujnika poziomu oleju.
Stopień degradacji jest obliczany na podstawie ilości wypaleń DPF i przebiegu od wymiany oleju.

Panowie zakupilem kabel ELM 327 interface v1.4 i nie chce sie połączyć z fesem ? moze ma ktos jakies wskazówki ?jaki com trzeba wybrac i predkosc ?

W instrukcji viaken'a do kabla pisalo zeby wybrac w wlasciwosciach kabla COM 1-4 a predkosc bodajze 1024... Sprobuj. Moze cos da.

Ostatnia edycja:
COM wybierasz taki pod jaki zalogował się kabel. W menedżerze urządzeń jak włożysz kabel to pojawi Ci się nowy COM i właśnie to jest COM Twojego kabla który musisz wskazać w programie.

Panowie, mam problem ze skasowaniem inspekcji olejowej. Mam FESa 3.5 i ELM 327 Bluetooth, jedyne z czym mogę się połączyć to silnik gdzie wybieram funkcje "wymiana oleju dla aut z DPF" , niby na wskazaniach pokazuje, że do następnej wymiany 50tys :o , poziom degradacji oleju 100% czyli, że idealnie ale wiem, że jeszcze trzeba wejść w zakładkę "przegląd" i tutaj mam problem bo przy próbie połączenia wyskakuje komunikat : połączenie nieudane, ELM 327 -> ECU connection field. Sprawdź kabe i ustawienia portu COM.... O co chodzi ? Z silnikiem łączy się bez problemów. Nie wiem czy sobie głowę tym zawracać skoro Fes pokazuje wartość 100% czyli perfekt.

Ostatnia edycja:
Miałaś racje, starsza wersja ELM 1.4 po usb dała radę. Dzięki za informacje :)

Czy taka inspekcje olejowa i inne rzeczy potrzebne do prywatnego użytku przy Alfie 159 można skasować jakims ELM327 na bluethooth i telefonem z androidem? Nie mam zbytnio jak podłączyć samemu auta pod pc bo nie mam łapka a stacjonarny. Jeśli tak to jakie urządzenie ELM327 na BT polecacie ?

Amortyzatory
Powrót