[159] Inspekcja wymiana oleju

blackrave

Nowy
Auto
AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm
Witam,

Ciekaw jestem kiedy wymyśli ktoś jakaś metodę kasowania inspekcji bez używania kompa. Taka jaką wymyślają w BMW etc. Kolega np. powiedział mi że u niego BMW 5 starszej już bo 8 latek, polega to na zwarciu 2 pinów na 3 sekundy w miejscu gdzie podpina się interfejs do kompa. A może ktoś po prostu już wie :)

Inspekcja serwisowa samoczynnie kasuje się po ok. 1000 km (tzn. przestaje wyświetlać się komunikat).
IMO to dobre rozwiązanie (zwieranie pinów to taka trochę prymitywna metoda w mojej ocenie...).

To dziwne - u mnie przestał wyświetlać ikonę właśnie po mniej więcej takim dystansie. Akurat dzisiaj na to zwróciłem uwagę.

U mnie niestety tez sama inspekcja nie gasnie, ale sprawe rozwiązuje opisywanym wielokrotnie na tym forum FiatEcuScanem i interfejsem ELM

No ładnie, wychodzę na kłamcę inspekcyjnego...:girl_wacko:
A czy ikona inspekcji zapala Wam się tylko przy rozruchu czy wyświetlana jest cały czas?

EDIT: Czy czasem w 159 nie ma dwóch rodzajów inspekcji - serwisowej (o której ja mówię) oraz olejowej (o której w sumie jest w temacie)?

Ostatnia edycja:
No ładnie, wychodzę na kłamcę inspekcyjnego...:girl_wacko:
A czy ikona inspekcji zapala Wam się tylko przy rozruchu czy wyświetlana jest cały czas?

EDIT: Czy czasem w 159 nie ma dwóch rodzajów inspekcji - serwisowej (o której ja mówię) oraz olejowej (o której w sumie jest w temacie)?

Włącza się przy starcie silnika, i podczas jazdy też czasem zaczyna szaleć :)

U mnie włączała się przy odpalaniu, a potem... no właśnie potem to w jej miejscu była "śnieżynka";) Teraz mam samą "śnieżynkę", ale jak była odwilż i temperatura podskoczyła to w tym miejscu nie paliło się nic.

W zasadzie inspekcja serwisowa i olejowa dają jedność,30..60..90tyś. itd to przeglądy serwisowe,przy każdym przeglądzie wymiana oleju,wiem co 30 tyś i tak nikt nie wymienia ;),ale tak mówi instrukcja.
U mnie zapalało się po odpaleniu,kolejno podczas jazdy "wymień olej" a serwis również,ale dużo rzadziej,pojechałem na przegląd 90tyś. i za 230 zł,przejrzano wszystko(byłem przy tym) a i nawet parę gratisów zrobiono,warto było.Czasem serwis nie taki straszny :)

Witam.
A co jeśli 3 miesiące temu wymieniłem olej i filtr paliwa w ASO zrobilem moze 3-4 tys. km i dopiero wczoraj zaobserwowalem komunikam wyswietlany zaraz po zapaleniu silnika ktory sugeruje wymiane oleju. Komputer mówi mi ze mam max stan oleju, bagnetem sprawdzałem olej jest. Chodź moim zdaniem nie da się nim wiarygodnie tego zmierzyć. Auto ma przejechane 159 tys km. To jest błąd komputera czy możne coś innego? Jak rozwiązać ten problem?

Witam.
A co jeśli 3 miesiące temu wymieniłem olej i filtr paliwa w ASO zrobilem moze 3-4 tys. km i dopiero wczoraj zaobserwowalem komunikam wyswietlany zaraz po zapaleniu silnika ktory sugeruje wymiane oleju. Komputer mówi mi ze mam max stan oleju, bagnetem sprawdzałem olej jest. Chodź moim zdaniem nie da się nim wiarygodnie tego zmierzyć. Auto ma przejechane 159 tys km. To jest błąd komputera czy możne coś innego? Jak rozwiązać ten problem?
A przy wymianie oleju w ASO zresetowali Ci inspekcję? Może zapomnieli...
A co do sprawdzania oleju bagnetem to mam podobne zdanie w tym temacie. W innych autach nigdy nie miałem problemów ze sprawdzaniem poziomu oleju bagnetem, a w Alfie mam - ten bagnet dla mnie jest mało czytelny, i mało wiarygodny...

Wg wskazań komputera do nast. przeglądu pozostało jeszcze ok. 24tys. Jak dla mnie oni nic nie ruszali w komputerze bo pojechalem do nich na wymiane kiedy komputer wskazywal porawie 30 tys. do nast. przegladu wiec najprawdopodobiej uznali ze nie musza tego robic chyba. Z takim wskazaniem kupijem ten samochod. Koledzy wczesniej napisali ze po 1 tys komunikat przestanie sie wyswietlac no to zobaczymy...

Chodzi o to ze komputer zaraz po zapaleniu auta wyświetla mi komunikat o zmianie oleju w silniku. 4-5 tys. temu wymieniłem go w ASO razem z filtrem paliwa. Wg wskazań komputera w aucie nast. przegląd dopiero za 24 tys.
A on mi ciągle wyrzuca ten komunikat i tak od kilku. No i nie wiem co mam o tym myśleć. Czujnik pokazuje stan Max "niezawodny bagnet" tez.
Wiec co to jest?

Nie kumam o co chodzi, że pokazuje ten komunikat - Twój problem zrozumiałem :)
A może coś z samą kontrolką? Naprawdę nic innego mi do głowy nie przychodzi...
Ewentualnie mogłoby to być coś takiego, że jak olej jest w kiepskim stanie (choć po 5 tys. jest to wykluczone), to elektronika sugeruje jego wymianę, ale z tego co wiem, to w 159 nie ma takiego bajeru...

Do skasowania przy wymianie oleju są dwa wskaźniki - przegląd serwisowy, oraz wskaźnik degradacji oleju. Skasowanie jednego nie powoduje kasacji drugiego, proponuje podłączyć się FESem i sprawdzić.

tu dostępny jest FES
www.fiatecuscan.net

filtr olejowy

Witam,
ze jest to post o wymianie oleju podłączam się do tematu,chciałbym w krotce sam wymienić olej w 159,w elearnie dopatrzyłem się ze trzeba jakiś waz przykręcać do obudowy filtra i spuścić z niego olej lub ciśnienie, o co tu biega ,czy mógł by mi któryś z was bardziej to rozjaśnić który takowej czynności sam dokonywał ?.
bo jedyne co mi na myśl przychodzi to żeby olej nie lal się po silniku więcej sensu tam nie widzę.pozdr

Ewentualnie mogłoby to być coś takiego, że jak olej jest w kiepskim stanie (choć po 5 tys. jest to wykluczone

Lekko teoretyzując - kilka niedokończonych procesów wypalania DPFa i olej już może mieć pierwsze objawy degradacji (5 kkm wystarczy (oczywiście przy mocno niekorzystnych warunkach eksploatacji) do stworzenia problemów np. 'lepkościowych').

, to elektronika sugeruje jego wymianę, ale z tego co wiem, to w 159 nie ma takiego bajeru...

A skąd ten parametr w Examinerze (czy FES) pt. (z pamięci) 'Stopień degradacji oleju'? Nie wiem jak on się przekłada na wskazywanie błędów/ostrzeżeń, jednakże po podpięciu auta do tych programów łatwo można go odczytać - więc może uwidacznia się on także na tablicy wskaźników w określonych warunkach?

---------- Post dodany o godzinie 08:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:42 ----------

bo jedyne co mi na myśl przychodzi to żeby olej nie lal się po silniku więcej sensu tam nie widzę.pozdr

W ASO we Wrocławiu, tego ssaka zastępuje duża szmata podłożona w odpowiednim miejscu w trakcie wyciągania filtra...

Amortyzatory
Powrót