spawdz stan akumulatora, może zaczyna juz padać i to jest pierwszy objaw
Ostatnio rzeczywiście same trasy w stylu 5-10minut. Jeszcze coby w łapki i tyłek nie było zimno to odpalam odrazu grzanie foteli i kierownicy... Nie jest to najzdrowsze dla akumulatora, wiem :/
który firmware w radiu? jakieś może odpięcie aku, a potem aktualizacja do MV002.009.055. jeśli jest jeszcze MV001.xxx.xxx to dojdzie dogranie instrukcji i chyba na nowo map (jeśli jest navi). wszystko opisane w wątku na alfaowner w dziale giulia, wątek Infotainment update, post 1
Mam najnowszy możliwy firmware MV-002.009.055 i to zrobiony odrazu jak wyszedł, zawsze męczyłem ASO o te pierdoły. Jeżdże już na nim z 2 lata, więc nie sądze, że gdzieś tu leży przyczyna.
Miałem to samo zasugerować, bo już na forum był kiedyś podobny temat i okazało się, że ktoś właśnie przez przypadek wyłączył radio
Niestety przyczyna nie jest taką błahostką
Wziąłem ją jeszcze na godzinna przejażdżkę i zauważyłem, że mruga mi licznik przejechanych kilometrów, myślę że to ważna wskazówka. (być może nie zobaczyłem tego odrazu, tamta trasa była naprawdę krótka, a ja byłem skupiony na wduszaniu "włącznika" radia). Niestety po godzinnej jeździe, nic się nie zmieniło.
Pogrzebałem trochę i podzielę się z wami efektami mojego małego researchu na amerykańskich forach. Może kogoś to olśni

Migający licznik oznacza, że jest jakieś "nowe" urządzenie którego komputer nie umie wykryć, albo które generuje błędy.
Biorąc pod uwagę dotychczasowe objawy myślę, że mogą być 2 przyczyny.
a) Akumulator jest bardzo słabo naładowany i jest jakiś protokół, który odcina radio, żeby samochód kompletnie nie stracił zasilania (chociaż ogrzewanie kierownicy i foteli działa... trochę dziwne, że tylko radio), protokół jest tak słabo napisany, że komputer sam nie ogarnia, że odłączył radio. Dlatego wywala błąd jako mrugający licznik.
b) najzwyczajniej wysypał się bezpiecznik od radia. Komputer nie potrafi sobie poradzić z tym i generuje błąd (licznik mruga)
Jutro postaram się podjechać do mojego serwisu, chciałbym żeby sprawdzili bezpiecznik i stan akumulatora.
BTW. ktoś wie jak ten akumulator wyjąć z bagażnika? Chciałem go podładować w domu, ale mnogość podłączonych kabli i przeróżnych nakładek na akumulatorze mnie odstraszyła.