Hamowanie silnikiem 2.0 GPF

Adi511

Nowy
Auto
Giulietta 1.9 JTDm 150KM Stelvio 2.0 200KM
Czy w Waszych 2.0 z GPF też macie efekt brak hamowania silnikiem? Przykładowo. Przy 50km/h odpuszczacie gaz i zamiast spalania 0 lub 2.5L/100 macie 6.5L i rośnie wraz ze spadkiem prędkości? U mnie hamowanie silnikiem występuje bardzo krótko tylko na zimnym silniku. Jak wyjadę z domu mam 500m z górki. Jadąc 90km/h przy odpuszczeniu gazu pokonuje połowe zjazdu z wyczuwalnym oporem stawianym przez silnik i wtedy pokazuje 0.0L, oraz drugą połowe już jak na tempomacie i ze spalaniem ok 3.5-4L/100. Zastanawiam się czy jest to jakiś błąd w mapach (czasami samochód nie potrafi się zdecydować czy odcina paliwo czy nie), czy faktyczna usterka której ecu nie widzi?

Nie rozumiem? xd Pytam o hamowanie silnikiem i chwilowe spalanie które dużo podnosi średnią na 100. A Ty piszesz o trybie falowania? (Domyślam, że chodzi Ci o tryb żeglowania)

zwał jak zwał ale to obniża spalanie - jak silnik zimny to nie ma
Warunków - na forum pisali też że te pierwsze i ostatnie roczniki palą najmniej - najgorzej 2019-2022 bo tam jakiś inny soft silnika jest

Tak, ten typ tak ma. Na zimnym rzeczywiście można zobaczyć zerowe spalanie, ale potem już zawsze utrzymuje min 2.5l. Podobno, żeby utrzymać temperaturę w gpf to musi podawać dodatkowe paliwo...
Co do hamowania silnikiem to ogólnie z racji, że w trybie auto trzyma niskie obroty to efekt jest znikomy. Ale od czego są manetki ;)

zwał jak zwał ale to obniża spalanie - jak silnik zimny to nie ma
Warunków - na forum pisali też że te pierwsze i ostatnie roczniki palą najmniej - najgorzej 2019-2022 bo tam jakiś inny soft silnika jest
Skąd teoria? Pierwszy raz slysze, raczej jest standardowo wraz z rosnacymi eko normami.

W my21 "żeglowanie" działa tylko w trybie A.
Też parę razy słyszałem, że >my23 Alfy palą około litra mniej. Obstawiam zwiększone zamulenie właśnie eko-normami.

W MY24 nie zauważyłem nigdy żeglowania w N, w A owszem - a N używam często, A prawie wcale.
Słyszałem też, że późniejsze roczniki mają gorszą reakcję skrzyni na gaz, redukcja z lagiem przy depnięciu - co mogę potwierdzić, jakiś lag jest, ale nie mam z czym porównać. Jeżeli sam zredukuję o 2 biegi i depnę, to jedzie od razu.

Co do spalania, z wycieczki 4.5kkm: średnia 90km/h, spalanie 8.5. Po niemcach 160-170 gdzie wolno, inne kraje jak na znakach. Dla mnie ok, ale i tak wszystkim dookoła palą mniej ;)

W MY24 nie zauważyłem nigdy żeglowania w N, w A owszem - a N używam często, A prawie wcale.
Słyszałem też, że późniejsze roczniki mają gorszą reakcję skrzyni na gaz, redukcja z lagiem przy depnięciu - co mogę potwierdzić, jakiś lag jest, ale nie mam z czym porównać. Jeżeli sam zredukuję o 2 biegi i depnę, to jedzie od razu.

Co do spalania, z wycieczki 4.5kkm: średnia 90km/h, spalanie 8.5. Po niemcach 160-170 gdzie wolno, inne kraje jak na znakach. Dla mnie ok, ale i tak wszystkim dookoła palą mniej ;)
Spalanie w Giuli czy Stelvio? U mnie w Stelvio MY20 na trasie Wrocław Katowice na tempomacie 140 12/100.

Żeglowanie na N zdarza się rzadko, ale występuje

Giulia. Hm, coś mi nie działa z info po lewej stronie?

Wszystko ok i widać opis :) Kolega pewnie nie zwrócił uwagi.
Kiedyś jechaliśmy do Włoch na dwa auta: Giulia + Stelvio (obie 2.0 280KM, obie 4 osoby). Średnie spalanie w Stelvio wyszło o dobry 1 litr więcej.
Też wydaje mi się, że żeglowanie jest tylko na A (chyba nawet w instrukcji jest to opisane), na N już nie wrzuca 'luzu'. Ale jak masz 1,5k obroty i puścisz gaz to pewnie wydaje się, że auto nie hamuje silnikiem w ogóle.

Podobno to zależy od rocznika (czyli wersji oprogramowania). Gdzieś czytalem, że w starszych rocznikach bez GPF żeglowanie było też w N.

Spalanie w Giuli czy Stelvio? U mnie w Stelvio MY20 na trasie Wrocław Katowice na tempomacie 140 12/100.

Żeglowanie na N zdarza się rzadko, ale występuje

Giulia 2024 Q4 280 przy 140 na tempomacie pali 8,5-9/100.

w 2024 mam żeglowanie tylko na trybie A.

No to może to były bzdury. Ja jak pisalem, w my21 z GPF też mam tylko w A.

Co do spalania to kwestia mocno indywidualna. Jeżdzę emerycko ale tylko w trybie D i z ostatnich 6k km mam spalanie 7.5 litra, tylko to nie q4.

Amortyzatory
Powrót