[159] hak holowniczy

Możesz się podzielić wiedzą (najlepiej podpartą konkretnym przepisem) dlaczego ma nie przejść?

A chociażby to że aby korzystać z haka i wpiąć wiązkę przyczepy musisz ją odchylić do góry co sprawia że jest niewidoczna od tyłu... zwykła logika

A chociażby to że aby korzystać z haka i wpiąć wiązkę przyczepy musisz ją odchylić do góry co sprawia że jest niewidoczna od tyłu... zwykła logika

Przecież przyczepa czy bagażnik zasłaniają tablicę. I tak jest niewidoczna. U mnie tablica jest widoczna od góry.
Przepis o tym nic nie mówi co w momencie założenia przyczepy bo przecież wiadomo, że ją zasłania i tak nie jest widoczna. Mam zakupioną dodatkową tablicę na bagażnik rowerowy. Przyczepa ma swoją. Czytałem przepisy, są głupio wymyślone tylko po to by zmusić każdego do zakupienia dodatkowej tablicy (w przypadku bagażnika rowerowego) bo już nie można sobie przełożyć tylnej ( traktują nas jak potencjalnych przestępców). Urzędnicy się chyba lekko zamotali. Sama tablica jest traktowana jako integralna część pojazdu co jest bzdurą, bo to akurat element bardzo łatwo demontowalny i nie jest integralny. Co śmieszniejsze bagażnik rowerowy jest traktowany jako przyczepa, a przecież nią nie jest bo 1. Nie ma osi jezdnej, 2. Jest zamontowana trwale do haka. W trakcie jazdy nie przemieszcza się względem pojazdu. Kwestia interpretacji przepisów. Jeżeli prawo czegoś nie zabrania to można to zrobić. Po odpięciu przyczepy tablica jest widoczna w pozycji normalnej. A co do jej integralności z pojazdem to siedzi w ramce trwale. To trochę tak jak tablice montowane na klapach bagażnika.

Ostatnia edycja:
Rób jak uważasz, ja uważam że przeglądu na hak nie przejdzie a nawet jak jakimś cudem tak to przy pierwszej kontroli z przyczepą dostaniesz mandat

A nie prościej było zrobić przy haku gniazdo odchylane "pod samochód" by go nie było widać bez przyczepki?

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

A nie prościej było zrobić przy haku gniazdo odchylane "pod samochód" by go nie było widać bez przyczepki?

Pewnie że prościej albo zrobić wtyczkie skierowana w dół

Kolego irek81 a gdzie kupiłes taką fajna westfalie? Pisałem do Ciebie priv:)

Zawsze można na przegląd jechać z gniazdem we "właściwym" miejscu i później przełożyć.
Nie zmienia to faktu, ze montaż jest zrobiony na "6". Tylko czy otwór na pokrętło nie jest za mały? U mnie pokrętło delikatnie wchodzi w zderzak.

zależy na kogo trafi na przeglądzie. jeden diagnosta przejrzy papiery i nawet auta nie będzie oglądał. Inny stwierdzi, że to niezgodne z instrukcją montażu, co za tym idzie homologacją i nie zrobi przeglądu częściowego na hak. No chyba, że masz hak już wbity w dowód, wtedy na 99% się nie zorientuje, jeśli sam mu palcem tego nie pokażesz.
przy okazji może i wygląda to fajnie, ale nie wiem, czy ryzykowałbym wpisu o odmowie przeglądu w CEPIK, bo później przy sprzedaży może to się odbić czkawką.

Ostatnia edycja:
Przecież przyczepa czy bagażnik zasłaniają tablicę. I tak jest niewidoczna. U mnie tablica jest widoczna od góry.
Przepis o tym nic nie mówi co w momencie założenia przyczepy bo przecież wiadomo, że ją zasłania i tak nie jest widoczna. Mam zakupioną dodatkową tablicę na bagażnik rowerowy. Przyczepa ma swoją. Czytałem przepisy, są głupio wymyślone tylko po to by zmusić każdego do zakupienia dodatkowej tablicy (w przypadku bagażnika rowerowego) bo już nie można sobie przełożyć tylnej ( traktują nas jak potencjalnych przestępców). Urzędnicy się chyba lekko zamotali. Sama tablica jest traktowana jako integralna część pojazdu co jest bzdurą, bo to akurat element bardzo łatwo demontowalny i nie jest integralny. Co śmieszniejsze bagażnik rowerowy jest traktowany jako przyczepa, a przecież nią nie jest bo 1. Nie ma osi jezdnej, 2. Jest zamontowana trwale do haka. W trakcie jazdy nie przemieszcza się względem pojazdu. Kwestia interpretacji przepisów. Jeżeli prawo czegoś nie zabrania to można to zrobić. Po odpięciu przyczepy tablica jest widoczna w pozycji normalnej. A co do jej integralności z pojazdem to siedzi w ramce trwale. To trochę tak jak tablice montowane na klapach bagażnika.

Ale przepis mówi jasno, że tablica ma być zamontowana pionowo z tolerancją 5 stopni.
Co do 3ciej tablicy na bagażnik to imho bardzo dobra opcja, bo za 50zł nie chciałoby mi się wiecznie jej przekładać z samochodu na bagażnik.

Podepnę się pod ten temat. Mam pytanie do użytkowników haków w 159, bo mnie to zastanawia. Czy jak podepniecie przyczepkę to "siada" wam sporo auto? Zastanawiam się nad dołożeniem haka do swojej 159, ale nie wiem czy jest sens. Kiedyś miałem w 147 i jak się podpinało przyczepkę to od razu siadała o kilka cm, nie mówiąc już o tym co się działo jak na przyczepce coś było.

jak dobrze załadujesz to w ogóle nie siądzie. a jak bardzo źle to nawet ją podniesiesz :).

Ostatnia edycja:
jak dobrze załadujesz to w ogóle nie siądzie. a jak bardzo źle to nawet ją podniesiesz :).

Każdemu kto ma hak polecam kupić wagę do mierzenia nacisku na kulę haka i ładować tak aby była obciążona w 80-90%

XRduoD8.jpg

Dopuszczalny nacisk na kule w 159 to 75 kg. Jak dobrze sie zaladuje przyczepke nie powinno siasc

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Podepnę się pod temat, czy w 159 był oryginalny hak odkręcany? Mam u siebie coś z tyłu zderzaka, co podobnie wygląda, jednak nie mam ewentualnej końcówki tego haka (jeżeli to rzeczywiście jest miejsce na hak). Gdzie można to ewentualnie dokupić?

Podepnę się pod temat, czy w 159 był oryginalny hak odkręcany? Mam u siebie coś z tyłu zderzaka, co podobnie wygląda, jednak nie mam ewentualnej końcówki tego haka (jeżeli to rzeczywiście jest miejsce na hak). Gdzie można to ewentualnie dokupić?
Orginalny hak wg mnie to byla westfalia. Nie odkrecany tylko wypinany. Odkrecane haki robi zdaje sie steinhof

Na wszystkie rynki takie były? Mój samochód to wersja Belgijska. Zrobię zdjęcie, bo może to wcale nie jest instalacja pod hak, tylko standardowo jest tak w każdej 159 a ja się wygłupiam :-)

Na wszystkie rynki takie były? Mój samochód to wersja Belgijska. Zrobię zdjęcie, bo może to wcale nie jest instalacja pod hak, tylko standardowo jest tak w każdej 159 a ja się wygłupiam :-)
Hak montowany w aso to byla westfalia100%

Już dawno temu ale przeszło bez problemów. Pozdrawiam teoretyków.

Już dawno temu ale przeszło bez problemów. Pozdrawiam teoretyków.
Co nie zmienia faktu, że jadąc z podpięta wtyczką łamiesz przepisy ;)

Amortyzatory
Powrót