[159] hak holowniczy

Witam, mam pytanie odnośnie haków westfalii. Otóż obserwując zauważyłem, że jest kilka wersji tej westfalii do 159. Pytanie - którą wersję zakupić by wyglądało to najlepiej. Chodzi o to, że chciałbym aby hak był jak najbardziej schowany tak jak np tu:
https://www.alfaromeo156club.nl/forum/index.php?topic=60976.0

Chciałbym całkowicie uniknąć czegoś takiego (zdjęcia w zakładce "zdjęcia z montażu"):
https://www.hakihol.pl/hak-holowniczy-wypinany-104886-05452-1.html

Jeszcze rozumiem to dolne wycięcie bo bez niego się nie da ale to drugie podcięcie wyżej chyba dało by się go uniknąć. Temu gościowi wyżej się udało.

Pytam bo można też znaleźć czasem używkę z modeli starszych i tam jest trochę inna końcówka gdzie się wpina ten hak.
Pokaż załącznik 255493

Która westfalia jest najlepsza pod tym względem?

Z góry dzięki.

Westfalia do 159 jest jedną w sensie jeden rodzaj. Sam kupiłem uzywke z dedykowana wiązka i jestem zadowolony bo praktycznie jej nie widać po wypieciu haka. Jedyna wada to śruby mocujące we wzdluznicach na dziurach potrafią tluc o tłumik w 2.4

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Przerabiałem temat rok temu. Wtedy jedyną sensowną opcją z wypinaniem pionowym byłą Westfalia (może teraz jest coś jeszcze). POmimo ofert na allegro okazało się, zę oferta ofertą ale w hurtowniach nie było. Czekałem więc kilka tygodni.
Montaż bezproblemowy, dokładna i czytelna instrukcja jest. Połączenia elektryczne P&P (kupiłem zestaw dedykowany).
Nisetety nie wszystko jest idealne.
1. Po montażu zderzaka opiera się on delikatnie o hak. Są dwa wyjścia zostawić (ja tak zrobiłem) niestety dół zderzaka (po wycięciu) lekko się pręży i da sie to zauważyć. Drugie rozwiązanie jest takie jak podaje instrukcja - trzeba wyciąć kawałek zderzaka na wysokości "spoilera". Kształt zderzaka (mocne podwinięcie pod podwozie) powoduje, że nie ma za dużo miejsca.
2. Delikatnie wystaje złącze. Oczywiście można je przespawać w inne miejsce - pytanie czy będzie wygodny dostęp. Prawdopodobnie wpinanie wtyczki też byłoby "pionowe". Przy sporadycznym używaniu nie robi problemu

Jak widać na zdjęciu zrobiłem trochę za duże wycięcie pod hak. Można zrobić mniejsze tylko może być mniejsza wygoda przy wypinaniu haka.

Nie jest źle ale, po czasie zastanawiam się, czy podobny efekt nie byłby, gdybym kupił hak innej firmy. Wesfalię i tak widać. Jak nie gniazdo to przynajmniej wcięcie. Oczywiście wiązkę dedykowaną polecam.

Na razie kilka zdjęć na roboczo - z zamontowanym hakiem. Na zdjęciach jest zamontowana przejściówka na 7 PIN. Jak zdemontuję hak to wrzucę zdjęcie.
20190303_202801_resized.jpg

20190303_202809_resized.jpg

20190303_202834_resized.jpg

Przerabiałem temat rok temu. Wtedy jedyną sensowną opcją z wypinaniem pionowym byłą Westfalia (może teraz jest coś jeszcze). POmimo ofert na allegro okazało się, zę oferta ofertą ale w hurtowniach nie było. Czekałem więc kilka tygodni.
Montaż bezproblemowy, dokładna i czytelna instrukcja jest. Połączenia elektryczne P&P (kupiłem zestaw dedykowany).
Nisetety nie wszystko jest idealne.
1. Po montażu zderzaka opiera się on delikatnie o hak. Są dwa wyjścia zostawić (ja tak zrobiłem) niestety dół zderzaka (po wycięciu) lekko się pręży i da sie to zauważyć. Drugie rozwiązanie jest takie jak podaje instrukcja - trzeba wyciąć kawałek zderzaka na wysokości "spoilera". Kształt zderzaka (mocne podwinięcie pod podwozie) powoduje, że nie ma za dużo miejsca.
2. Delikatnie wystaje złącze. Oczywiście można je przespawać w inne miejsce - pytanie czy będzie wygodny dostęp. Prawdopodobnie wpinanie wtyczki też byłoby "pionowe". Przy sporadycznym używaniu nie robi problemu

Jak widać na zdjęciu zrobiłem trochę za duże wycięcie pod hak. Można zrobić mniejsze tylko może być mniejsza wygoda przy wypinaniu haka.

Nie jest źle ale, po czasie zastanawiam się, czy podobny efekt nie byłby, gdybym kupił hak innej firmy. Wesfalię i tak widać. Jak nie gniazdo to przynajmniej wcięcie. Oczywiście wiązkę dedykowaną polecam.

Na razie kilka zdjęć na roboczo - z zamontowanym hakiem. Na zdjęciach jest zamontowana przejściówka na 7 PIN. Jak zdemontuję hak to wrzucę zdjęcie.
Pokaż załącznik 255496

Pokaż załącznik 255497

Pokaż załącznik 255498

Szarpnales się na nowe. Ja kupiłem uzywke na allegro za 600 z wiązka dedykowana. Montaż spoko ale nie miałem instrukcji i gdzie zrobić więc dałem do zrobienia w warsztacie

Kurcze, póki co kompletnych używek z westfalli na allegro brak. Musiałbym kombinować skądś kulę z kluczykiem. Tylko gdzie ją znaleźć i w jakich cenach chodzą.

Mam jeszcze prośbę do kogoś kto ma westfalię. Czy numery kuli to 305 305 8T0800495? Jeżeli są inne to poproszę. Dziękuję i pozdrawiam.

Tu masz zdjęcia mojej kuli
29.jpg
30.jpg
31.jpg

- - - Updated - - -

I jak wyglądał zestaw haka przed montażem
hak.JPG
hak2.jpg

Bardzo możliwe że jest taka sama, ja miałem zestaw dedykowany do 159

Raczej w Audi jest kula od Alfy:)
Prawda jest taka, że mają kilka typów kuli i odpowiednio adaptują do poszczególnych samochodów.

Szarpnales się na nowe. Ja
Najpierw chodziły za mną używki ale wyboru wielkiego nie było. To co było to wyglądało jakby ktoś wyrwał całość z auta. Ceny też nie powalały.

- - - Updated - - -

Teraz zauważyłem różnicę. W Post #42 hak przykręcany jest do belki. W zestawie, który kupiłem belkę się wykręca i w jej miejsce wkręca gotowy hak (dodatkowo elementy przykręcane do podłogi)

Kurcze, póki co kompletnych używek z westfalli na allegro brak. Musiałbym kombinować skądś kulę z kluczykiem. Tylko gdzie ją znaleźć i w jakich cenach chodzą.
Ja płaciłem 350 plus wysyłka.
Ktoś z Krakowa.
Ps. Nie mogłem znależć mojego numeru to kupiłem najbardziej zbliżony kształtem i jest ok.Podesłałem facetowi rysunek /kopię kształtu/

Kulę udało mi się znaleźć za 200zł. z kluczykiem. Teraz czekam na belkę. Jeszcze muszę jakiś moduł z wiązką znaleźć. Tu nie wiem na co się zdecydować.

Kulę udało mi się znaleźć za 200zł. z kluczykiem. Teraz czekam na belkę. Jeszcze muszę jakiś moduł z wiązką znaleźć. Tu nie wiem na co się zdecydować.

Kup sobie dedykowaną westfalie. Nie ma cięcia kabli i nie pluje błędami żarówek. Dodatkowo jak masz parktronika po wpięciu przyczepy dezaktywuje go

Witam. Szukam haka z montażem w okolicach 200km od Konina(woj wielkopolskie) na wzór westfali, zeby nie było zbyt wiele widać, lecz we w miare atrakcyjnej cenie, bo ceny westfalii to trochę zbyt dużo. Ktoś może pomóc?

Długo się zastanawiałem jak zamontować westfalię tak aby nie było tego widać, a już zupełnie ukryć tą kostkę. W końcu pomysł przyszedł. Ukryć ją pod uchylaną Ramką tablicy rejestracyjnej ( w przepisy nie mówią nic o tym, że tablica nie może być uchylana. Mówią, że ma być trwale przymocowana do pojazdu jako jego integralna część - więc jest). W sumie to nie naruszyłem konstrukcji westfalii. Stare mocowanie kostki odciąłem, kupiłem nową blachę i przyspawałem punktowo od góry belki. Haka praktycznie nie widać. Ja też nie używam go codziennie więc co do wygody takiego zastosowania nie mam zastrzeżeń. Zawiasy do ramki to meblowe zmodyfikowane o dodanie sprężyn zamykających. Na dole dodatkowo klipsy ze starej ramki tablicy do zatrzaskiwania ramki.
Pokaż załącznik 263825
Pokaż załącznik 263826
Pokaż załącznik 263827
Pokaż załącznik 263828
Pokaż załącznik 263829
Pokaż załącznik 263830
Pokaż załącznik 263831

Czekam z niecierpliwością na wynik przeglądu diagnostycznego dotyczącego haka, zrób fotkę miny diagnosty. Jak by nie puścił, to można zamontować w miejscu znaczka Alfy na tylnej klapie albo wyciąć dziurę i obok znaczka. Może moderator by zrobił ankietę ?

Czekam z niecierpliwością na wynik przeglądu diagnostycznego dotyczącego haka, zrób fotkę miny diagnosty. Jak by nie puścił, to można zamontować w miejscu znaczka Alfy na tylnej klapie albo wyciąć dziurę i obok znaczka. Może moderator by zrobił ankietę ?

Sugerujesz, że to nie przejdzie?

Amortyzatory
Powrót