• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] hak holowniczy

Jutro zrobię zdjęcia i wrzucę na forum. Podcięcie niewielkie jest tylko w dolnej części zderzaka - stojąc za autem jest kompletnie niewidoczne póki się nie pochylimy i nie zajrzymy od dołu. Warunkiem jest tylko oklejenie czarną folią (ja tak zrobiłem) lub pomalowanie na czarno z zewnątrz fragmentu tylnej ściany, która staje się widoczna po wykonaniu podcięcia. No chyba, że ktoś ma czarną Alfę to nie będzie miał tego problemu, u mnie w srebrnej było to widać :) Jutro jak zrobię foty to będzie wiadomo o co chodzi.

Ja kiedyś montowałem hak ze Słupska w firmie PIOMAR w Krakowie do passata. Potem kupiłem u nich hak do Volvo ale montowałem u mojego mechanika. Ostatnio naprawiali mi wydech w Spiderze ale to inna bajka :) Generalnie dobrze mi doradzili i jakoś usług jest OK. Można się targować. Tez stoję przed dylematem gdzie zakładać i jakiej firmy hak do mojej 159. Jest to wersja Ti więc obniżona i mam nadzieję,ze auto nie będzie za niskie pod obciążeniem przyczepy. Pytałem o wycenę w Piomarze to Steinhof coś koło 1000-1200 z montażem a Wesfalia jakieś 1800-1900.
Jeśli chcesz teraz montować to się umówmy razem moze wytargujemy lepszą cenę ;) Ja muszę zamontować po 30 lipca mam pociągnąć kampingowy Niewiadów nad morze :)_

Objechałem Skandynawię całą ostatnio i naoglądałem się kamperów i przyczep. Stwierdziłem, że też chciałbym mieć przyczepę, tylko haka brak. W sumie to robię dopiero rozeznanie tematu. Martwi mnie tylko że jak założę ten hak to już w ogóle nie wjadę do garażu podziemnego (mam stromy zjazd) bo już teraz łapię go tyłem.

Hak się przydaję. Cokolwiek ponadgabarytowego wymaga przewieziwnia. Ładujesz na przyczepkę a nie brudzisz auta w środku. Znam z autopsji.

Ja korzystam z haka dość często, i bardzo się ciesze ze kupując auto już go miałem (Thule) mógłby być tylko wypinany jak teraz są te fajne westfalie, a on jest na stale. ale tak czy siak robi robote. Też mam do pociągniecia Niewiadow ;D

Objechałem Skandynawię całą ostatnio i naoglądałem się kamperów i przyczep. Stwierdziłem, że też chciałbym mieć przyczepę, tylko haka brak. W sumie to robię dopiero rozeznanie tematu. Martwi mnie tylko że jak założę ten hak to już w ogóle nie wjadę do garażu podziemnego (mam stromy zjazd) bo już teraz łapię go tyłem.

Jak założysz Westfalię to wjedziesz mając wypiętą kulę. Uchwyt kuli jest schowany całościowo pod zderzakiem - nie zmniejsza prześwitu z tyłu nawet o 1cm.

Gdzieś już kiedyś pytałem ale jak myślicie? w Ti nie powinno być problemu z dodatkowym obniżeniem auta pod wpływem obciążenia przyczepą?

Zaznaczę, że oryginalna wiązka ma również styki do deaktywacji parktronika.

http://www.forum.alfaholicy.org/zal...2346_1241467759204144_751919285836872452_.jpg Tak to wygląda w oryginale. Ja gniazdo po 8 latach musiałem wymienić wraz z płytą która je mocuje. Teraz mam założone gniazdo Steinhofa zdaje się, tyle że już nie ma deaktywacji Parktronika przez to.

http://www.forum.alfaholicy.org/zal...6938-2_4_jtdm_210km_2008__hideto-dsc_0386.jpg Tak wygląda część wiązki która z klapy odbiera wsteczny bieg i przeciwmgielne. - Niebieski przewód dołożony, bez tego w polifcie nie będzie działało logo.

http://www.forum.alfaholicy.org/zal...0km_2008__hideto-wp_20160313_15_52_46_pro.jpg A tu już nowe gniazdo.

Zgodnie z prośbą wrzucam fotki. Sorki za jakość i brudne auto, ale robione telefonem na szybko wracając z pracy. Na zdjęciu gniazdo jest kiepsko widoczne ze względu na słabą jakość - jak się przyjrzeć to jest umieszczone po lewej stronie przy samym zaczepie kuli skierowane pionowo w dół - tzn. wtyczkę od przyczepy wpinamy pionowo do góry. Nie jest to najbardziej wygodne rozwiązanie, bo trzeba się nauczyć "trafiać" wtyczką w gniazdo, ale mając wprawę to żaden problem. Ja przyczepę ciągam Alfą okazjonalnie, częściem korzystam z rodziców Stilo do ciągania motoru, więc dla mnie kwestia estetyki była ponad praktycznością.

Wydaje mi się, że u mnie wygląda to bardziej estetycznie niż u kolegi powyżej - dużo mniej widoczne, że w aucie jest hak po wypięciu kuli :)

Załączniki

• DSC_0044.jpg
    DSC_0044.jpg
    57.4 KB · Wyświetleń: 67
  • DSC_0050.jpg
    DSC_0050.jpg
    74.4 KB · Wyświetleń: 53
  • DSC_0054.jpg
    DSC_0054.jpg
    43.8 KB · Wyświetleń: 55
  • DSC_0056.jpg
    DSC_0056.jpg
    95.9 KB · Wyświetleń: 66
  • DSC_0058.jpg
    DSC_0058.jpg
    75.9 KB · Wyświetleń: 65
  • DSC_0059.jpg
    DSC_0059.jpg
    88.5 KB · Wyświetleń: 73
  • DSC_0060.jpg
    DSC_0060.jpg
    84.3 KB · Wyświetleń: 61
  • DSC_0062.jpg
    DSC_0062.jpg
    67.8 KB · Wyświetleń: 70
  • DSC_0063.jpg
    DSC_0063.jpg
    93.4 KB · Wyświetleń: 74
  • DSC_0065.jpg
    DSC_0065.jpg
    93.8 KB · Wyświetleń: 68
  • DSC_0067.jpg
    DSC_0067.jpg
    51.9 KB · Wyświetleń: 69
Ostatnia edycja:
Jeżeli chodzi o estetyke, to u mnie wszystko jest na widoku [emoji14] jutro wstawię zdjęcie

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Mega! właśnie o to mi chodziło, dzięki wielkie!

Zgodnie z prośbą wrzucam fotki. Sorki za jakość i brudne auto, ale robione telefonem na szybko wracając z pracy. Na zdjęciu gniazdo jest kiepsko widoczne ze względu na słabą jakość - jak się przyjrzeć to jest umieszczone po lewej stronie przy samym zaczepie kuli skierowane pionowo w dół - tzn. wtyczkę od przyczepy wpinamy pionowo do góry. Nie jest to najbardziej wygodne rozwiązanie, bo trzeba się nauczyć "trafiać" wtyczką w gniazdo, ale mając wprawę to żaden problem. Ja przyczepę ciągam Alfą okazjonalnie, częściem korzystam z rodziców Stilo do ciągania motoru, więc dla mnie kwestia estetyki była ponad praktycznością.

Wydaje mi się, że u mnie wygląda to bardziej estetycznie niż u kolegi powyżej - dużo mniej widoczne, że w aucie jest hak po wypięciu kuli :)

U mnie to tak wygląda [emoji14]

215.jpg
216.jpg
217.jpg
218.jpg

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Szczerze! Słabo to wygląda. Tego chciałbym uniknąć.

- - - Updated - - -

To wygląda OK. Umówiłem się jutro w firmie Auto-Mont w Krakowie. Będę celował w Westfalię.
Aha, facet coś mówił o module równoległym i dedykowanym (cena 150 i 700 zł). Sugerował równoległy. Co Wy na to?

Ostatnia edycja:
Tak już kupiłem samochód, nic na to nie poradzę. Hak był montowany w ASO...

Szczerze! Słabo to wygląda. Tego chciałbym uniknąć.

- - - Updated - - -

To wygląda OK. Umówiłem się jutro w firmie Auto-Mont w Krakowie. Będę celował w Westfalię.
Aha, facet coś mówił o module równoległym i dedykowanym (cena 150 i 700 zł). Sugerował równoległy. Co Wy na to?

Tylko pamiętaj umawiając się na Westfalię, aby poprosić ich o zmianę lokalizacji gniazda i schowanie pod zderzakiem. Oryginalnie gniazdo w Westfalii jest na wierzchu i nie do końca ładnie to wygląda. Trzeba obciąć oryginalne mocowanie gniazda przy zaczepie kuli i przyspawać do głównej belki haka pionowo w dół, żeby je ładnie schować pod zderzakiem. Żadnych odpływów wody z klapy w tym miejscu akurat nie ma, więc nie ma z tym żadnego problemu. W innym wypadku będzie mocno widoczne gniazdo mimo wypięcia kuli ( tak jak tutaj: http://i26.tinypic.com/10p3xjm.jpg )

Co do modułu to jeżeli płacisz tą samą kwotę za montaż to wystarczy wiązka z modułem uniwersalnym za 150zł. Od dedykowanego różni się tym, że trzeba przeciąć i polutować kilka przewodów. W przypadku dedykowanego masz wszystko przygotowane do kostek w aucie. Moim zdaniem nie ma co przepłacać za dedykowaną wiązkę, jeżeli kwota za usługę montażu tak czy siak będzie taka sama.

Witam serdecznie.
Dorwalem ostatnio hak ori z westfali z wiazk i modulem. No to se mowie zamontuje i teraz juz wiem co mieliscie na mysli ze latwo nie ma. No ale coz dziury powiertane hak juz wisi a nie bawem bede robil jakas wydumke z chowanym gniazdem poniewaz nie usmiecha mi sie jego widok jak sciagne hak.Pozdrowionka

Witam
Odgrzeje temat, czy do haka westfalii trzeba robić jakieś nawiercenia we wzdłużnicach żeby go zamocować? Kupował ktoś z was automatyczny hak firmy steinhof?

Jedyny fajny hak, którego nie widać to Westfalia ale koszt OK. 2000. Polski Steinhof jest polowe tańszy ale nie pasuje do alfy :) ja chyba odpuszczam. Namówię teścia na Freemonta to zamontujemy hak ;)

Witam,
nie wiem jak przy Westfalii ale przy montażu mojego haka, automat Steinhof właśnie trzeba było wiercić w podłużnicach... Kupowałem na adamot pl. gniazdo jest widoczne po wypięciu i zderzak był lekko podcinany, ale z estetyką wygrała praktyczność... Kupowałem od razu platformę na rowery, często korzystam i bardzo sobie chwalę.

Amortyzatory
Powrót