• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] hak holowniczy

sendiii

Nowy
Auto
AR 159 1,9 jtdm 175 km
Witam. Czy ktoś ma zamontowany hak holowniczy?, może jakieś sugestie ? jaki polecacie ewentualnie, koszt itd. interesuje mnie taki wyciągany.

Wszystko zależy od tego czy chcesz mieć oryginał czy coś z haków dedykowanych. Większość (jak nie wszystkie) teraz haków to haki wyciągane, odczepiane. Za taki dedykowany zapłacisz pewnie coś do 500 zł. Ostatnio bardzo popularne są haki firmy "Auto-hak Słupsk", ponoć dają radę ;)

Chciałbym hak wypinany a nie wykręcany, nie musi być oryginalny aby był w dobrej cenie ale i bezpieczny. Podobno potrzebna jest jakaś kosztowna elektronika do sterowania światłami. W Słupsku jest kilka auto hak ale żadna nie ma do 159.

Odświeżam trochę temat.

Ponieważ jestem posiadaczem kilku rowerów, a także jeżdżę na nartach, przed zakupem zwracam uwagę na ewentualną możliwość przewozu takich gadżetów.
Trudno jest trafić Alfę z relingami, dlatego też zastanawiam się, czy nie będzie lepszym wyborem zamontowanie haka, zwłaszcza że posiadam już bagażnik montowany na hak. Na allegro jest kilka ofert haków do 159 w przedziale cenowym 200 - 600zł.

Czy ktoś z was używa takiego haka? Jak to spisuje się w praktyce? Czy montaż takiego haka nie ingeruje zbyt w konstrukcję auta?

Hak montowany jest w przeznaczone do tego miejsca montażowe w samochodzie. Nie ingeruje w ogóle w konstrukcję samochodu.
Polecam http://www.i-part.pl/ zajmują się hakami i w ofercie do wyboru wielu producentów haków i wiązek elektrycznych

akurat w sklepie internetowym i-part nie posiada w ofercie haka do 159,
jestem właśnie na etapie przygotowań do montażu haka tzn. leży w garażu i czeka cieplejsze czasy
przejżałem kilka instrukcji dotyczących montażu haka w alfie 159 i co mnie też zdziwiło montaż haka wszystkich producentów
należy rozpocząć od nawiercenia 4 otworów w podłużnicach na wylot do bagażnika i 4 we wzmocnieniu zderzaka tylnego
elektryka to juz inna historia ale potrzebny jest niestety moduł elektroniczny

W końcu nastał czas montażu haka i jestem świeżo po tej operacji. Za całość wraz z montażem zapłaciłem niecałe 600zł (Kraków). Nie obeszło się bez wycięcia dziury w zderzaku. W bagażniku domontowali jakieś elementy, przez co podniosła się trochę podłoga z tyłu po bokach. Sam hak wygląda w miarę zgrabnie, wolę to niż relingi, no i można go zdemontować.

Auto na tym zdjęciu w wersji weselnej :P
U mnie to wygląda tak:
hak.jpg

Westfalia ze specjalną zaślepką (są dwa rodzaje, taki cap prosty i coś takiego jak ja mam). Niestety wersji z kulą nie pokażę, bo poprzedni właściciel zgubił (damn). Nie ściągam instalacji, bo mam zamiar sobie sprawić nową kulę i śmigać :)

ponawiam temat,też zastanawiam się nad kupnem haka i nie wiem czy potrzebny jest moduł,czy można to podpiąć tak jak kiedyś po prostu do świateł, bo są 2 opcje : z wiązką , modułem, i gniazdkiem a druga gniazdko + kabel
a tu linki : http://allegro.pl/hak-holowniczy-alfa-romeo-159-kombi-haki-slupsk-i3850844839.html i http://allegro.pl/hak-wiazka-z-modulem-alfa-romeo-159-kombi-sedan-i3862741633.html

- - - Updated - - -

nie powiem , interesowała by mnie tańsza opcja
i jeszcze pytanko - czy trzeba mieć pieczątkę firmy montującej do przeglądu ? czy można sobie samemu hak zamontować?

po spenetrowaniu rynku z hakami, stwierdziłem że kupie słupski hak za 500 zł z wiązką i modułem i zamontuje go sam, nie wiem tylko jak wygląda sprawa samego modułu, prawdopodobnie bez elektryka się nie obejdzie,bo nie wiem gdzie ma być wpięty, i czy nie trzeba go komputerowi "przedstawić". Działał ktoś w tym temacie?

Jeżeli chesz najprostszy hak z odkręcaną kulą , to możesz kupić od nich: DGHSYSTEM , produkt AUTO HAK ze Słupska

http://allegro.pl/hak-holowniczy-alfa-romeo-159-sedan-modul-e20-i3822633071.html

Moduły mają swojej produkcji , działające bez problemu , nie "gryzą się" z intalacją i siecią CAN. Kupowałem od nich hak AUTO HAKA do 159 , z kulą automat i modułem DGH (tylko trochę bogatszym do gniazda 13 pin) i działa bez zarzutu. Niestety montaż haka w 159 to totalna porażka , brak przygotownych fabrycznych otworów , kupa wiercenia w podłużnicach i belce tylnego zderzaka. Kup sobie od razu jeżeli nie posiadasz , wiertło/otwornicę 18-19 mm do rozwiercena otworów od góry w podłużnicach (musisz włożyć dostarczone tuleje dystansowe ,żeby nie zgniatało podłużnic) i wiertło 13 mm. Ogólnie kupa roboty porównując z innymi samochodami.

Ostatnia edycja:
Ja posiadam Westfalię, ale nie mam żadnej zaślepki...tak dużej.
Lekki wycięcie w zderzaku ale wogle nie rzuca sie w oczy.

Cześć,
Podpowiedzcie mi proszę, gdzie w okolicy Bielska-B., Krakowa znajdę serwis do mi zamontuje hak do 159. Nie jakiś losowy, wyszukany w google, tylko taki w którym WY już zrobiliście taki montaż, jest ok i polecacie.

Ja kiedyś montowałem hak ze Słupska w firmie PIOMAR w Krakowie do passata. Potem kupiłem u nich hak do Volvo ale montowałem u mojego mechanika. Ostatnio naprawiali mi wydech w Spiderze ale to inna bajka :) Generalnie dobrze mi doradzili i jakoś usług jest OK. Można się targować. Tez stoję przed dylematem gdzie zakładać i jakiej firmy hak do mojej 159. Jest to wersja Ti więc obniżona i mam nadzieję,ze auto nie będzie za niskie pod obciążeniem przyczepy. Pytałem o wycenę w Piomarze to Steinhof coś koło 1000-1200 z montażem a Wesfalia jakieś 1800-1900.
Jeśli chcesz teraz montować to się umówmy razem moze wytargujemy lepszą cenę ;) Ja muszę zamontować po 30 lipca mam pociągnąć kampingowy Niewiadów nad morze :)_

Ostatnia edycja:
A ja polecam hak z oryginalnych akcesoriów. Dostaniecie do auta specjalną wiązkę przewodów przy pomocy której gniazdo podłącza się plug&play - jeśli to przedlift. Jeśli macie otwieranie z loga to trzeba dorzucić na własną rękę jeden kabelek.

Oryginał? Muszę zapytać o cene ale pewnie tanio nie jest...

Ja polecam Westfalię wypinaną pionowo. U siebie ją zamontowałem sam i gniazdo przesunąłem lekko do góry chowając je pod zderzakiem - efekt jest taki, że po wypięciu kuli nie widać, że w aucie jest hak. Dla mnie to był priorytet, bo w przypadku haków innych producentów nawet po zdjęciu kuli paskudnie sterczy jej mocowanie oraz gniazdo, co mocno szpeci tył samochodu.

U mnie w komplecie z hakiem Westfalii była dedykowana wiązka Jaeger, która była przystosowana do kostek w aucie. Nic nie trzeba było ciąć ani lutować, tylko powpinać gotowe kostki. Jedyne co przeoczyli to fakt, że mimo zapiętej przyczepy Parktronic i tak włącza się po wrzuceniu wstecznego.

Ja polecam Westfalię wypinaną pionowo. U siebie ją zamontowałem sam i gniazdo przesunąłem lekko do góry chowając je pod zderzakiem - efekt jest taki, że po wypięciu kuli nie widać, że w aucie jest hak. Dla mnie to był priorytet, bo w przypadku haków innych producentów nawet po zdjęciu kuli paskudnie sterczy jej mocowanie oraz gniazdo, co mocno szpeci tył samochodu.

U mnie w komplecie z hakiem Westfalii była dedykowana wiązka Jaeger, która była przystosowana do kostek w aucie. Nic nie trzeba było ciąć ani lutować, tylko powpinać gotowe kostki. Jedyne co przeoczyli to fakt, że mimo zapiętej przyczepy Parktronic i tak włącza się po wrzuceniu wstecznego.
Nie masz wycięcia w dokładce pod hak?

Może jakieś zdjęcia byś wrzucił? :D też się rozglądam za hakiem, żeby ogarnąć jakiś bagażnik na rowery itd, ale martwi mnie to "szpecenie", więc skoro u Ciebie jest ok to chętnie bym zobaczył jak to wygląda.

Amortyzatory
Powrót