• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Gulia vs Maserati Ghibli

Od Fiata, Alfy i Lancii tak. Kto robi Maserati?
A wiesz co to jest autoryzacja dla danej marki? Serwis ASO może robić tylko to, na co ma autoryzację, a autoryzacja kosztuje. Bez autoryzacji serwis nie ma dostępu do schematów, biuletynów, nie wspominając o Witechu, więc nie oczekuj cudów :)

No i właśnie o to chodzi. Maserati byle kto i za grosze nie będzie serwisować.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

ale przykład z innej beczki za wymianę oleju w skrzyni z materiałami w stelvio moje aso życzy sobie 4,5 tyś.
Maserak to marka droga to i serwis kosztuje sporo ale dzięki rożnym fachowcom da się to ogarnąć w miarę cywilizowanych cenach- oczywiście nie licz na serwis na poziomie fiata punto.
ale o czym my tu piszemy- ludziska kupują nowe AR po 250 tys i potem wpisy na FB jak bez ASO skasować inspekcje- dla mnie dramat.

- - - Updated - - -

To przy maserati można kombinować z niezależnymi fachowcami szukając cyfilizowanych cen a przy alfie nie można bo dramat? Ciekawe.

Dużo za ten olej w Stelvio. Nie podoba mi się to. Czemu wymieniałeś? Kiedy trzeba wymienić taki olej?

Maserati to nie statek kosmiczny, a pojazd bardzo zbliżony do Giulia. Właściwie to Giulia jest podobna do Ghibli.

Załączniki

• IMG_3806.JPG
    IMG_3806.JPG
    82.4 KB · Wyświetleń: 77
To przy maserati można kombinować z niezależnymi fachowcami szukając cyfilizowanych cen a przy alfie nie można bo dramat? Ciekawe.

Dużo za ten olej w Stelvio. Nie podoba mi się to. Czemu wymieniałeś? Kiedy trzeba wymienić taki olej?

Wymianę oleju w skrzyni zrobię przy ok 75 tkm.

ale przykład z innej beczki za wymianę oleju w skrzyni z materiałami w stelvio moje aso życzy sobie 4,5 tyś

No to ładna cena, u nas kosztowałoby to ok. 2000-2200 (wymiana dynamiczna z opcją wymiany filtra) z materiałem (miska z filtrem oryg. ZF plus olej LF8 - policzone 12 l), zakładając, żepodejście jest takie same jak w Giulii. Problemem jest odpowiednie złącze, które w przypadku mojej Giulii pożyczyłem z ASO Alfy. W tym samym ASO Alfy bez wymiany filtra to koszt. ok. 2000 zł.

filtr zintegrowany z miską ok 1400 pln OE, olej tutela AS8 175 pln/litr. wymiana zgodnie z zaleceniami ZF statyczna

Filtr z miska OE ZF 383,00 zł w I-Carsie, olej LifeguardFluid 8 - 75,00 zł/litr. Serwis ZF może nie zaleca dynamicznej ale też nie zabrania. Powiedzieli, że jak mam warunki to śmiało, nie zaszkodzi na pewno.

Sorry, podałem ceny netto: filtr 471,15 brutto, olej w I-Carsie 128 brutto dla klienta ale ja mam tak, że sprzedaję po 110. Po prostu posługuję się zwykle cenami netto.

Ostatnia edycja:
Warto dodać, że Ghibli uchodzi za awaryjne auto a potencjalne koszty napraw mogą mocno nadwyrężyć budżet.
Silniki 3.0 V6 czyli najpopularniejsze w tym modelu miały powszechny problem z układem smarowania prowadzący do zatarcia silnika.
Podobno poprawiono to dopiero w polifcie.

W Ghibli SQ4 była zdaje się, źle zaprojektowana miska olejowa.
Interesowałem się tym Maserati, do dzisiaj mi chodzi po głowie.
Ale się na razie wyleczyłem. Nie ten gabaryt i potrzeby.
Giulia jest autem bardzo spokrewnionym z Ghibli. Giulia jest nowsza konstrukcyjnie. Ma np. bardziej zaawansowany zawias przedni i tylny.
Jest też bardziej poręczna jak dla mnie, no i tańsza, i łatwiejsza w utrzymaniu i serwisie.
Ghibli ma za to rewelacyjnego diesla. Posłuchajcie jak on brzmi.

Panowie, myślę że Wam pomogę i rozwieję parę mitów. Jako że zostałem nowym posiadaczem giuli, mogę coś tutaj nakreślić. Co do utrzymania Ghbili, to posiadałem 2 szt już, jedenj sie pozbyłem i kupiłem drugą. Cześci/serwis- jeżeli sie stołujesz w serwisie, to bedzie b. drogo, częsci nie zawsze( na allegro większość cześci używanych są droższe, niż nowe w serwisie), natomiast robocizna to już kosmos. Podstawowy serwis olejowy to min 3 tyś, plus olej:). Jako że posiadam własny warsztat, wszystko robiłem u siebie. Olej szedł Millers, i tutaj przy tym silniku to jest piorytet. Jako jedyni w Polsce wyremontowaliśmy silnik 3.0 bemz z Ghibli, mimo iż nikt tego juz nie robi, a wielu probowało. Wahacze to jest słabość maserati, tak samo jak tylny dyfer. Silniki też padały, ale to dlatego że wielu nauczonych jazda sportową Panda, nie rozgrzewało silnika do odpowiedniej temperatury, i zaczynało cisnąć po silniku, a jest co:). Co do reszty to tragedii nie ma, a i spalanine to miedzy 10-13 przy spokojnej jeżdzie, jak szaleństwo, to juz limitu nie ma. Obalam teraz najwiekszy mit- ghibli nie posiada silnika z Ferrari, a jedynie pomagało przy nim, silniki z Ferrari było wsadzane do innej osobówki Quattroporte poprzedeniej generacji o poj silnika 4.7. Co do jazdy- to już inna liga niż Giulia, dzwięk kosmiczny, polecam:)

A mógłbyś coś konkretniej napisać? Jakie wersje porównywałeś i jakie różnice?

Posiadałęm 3.0 S ( 410 kucy i napęd tył, jedyny właściwy) 3.0 ( 350 kucy i tył napęd), z Giuli jeżdziłem 2.0 280 kucy i Quadri. Quadri, to petarda, głównie ustawiona na osiągi, ale dżwięk wg mnie Ghibli ma lepszy, a osiągi w serii może nie, ale Ja przy swoim trochę pogrzebałem i miałem ok 540 kucy. Brak napędu na 4 powodowało iż ściągnąłem program i tylko wydech mi przerobiony został. Co do jazdy to Quadri jest jak gokart w porównaniu z Ghibli, tylko że Ja nie szukam samochodu na tor, a raczej do jazdy na codzien, taką kanapową petardę, z pięknym dźwiękiem, i maserati jest idealny pod tym kątem. Jakość wykonania i multimedia, to też przepaść na korzyść Giulii, serio, Maserati jest piękne w śrdoku z daleka, w śrdoku to chrysler, dodge, fiat , i wiele innych zapożyczonych elementów. Skóry piękne, miękkie i mega wygodne, ale poza tym to tragedia. Nawet kamera cofania jest lepsza w Pandzie:)

Jest Chylo na youtube. On ma Ghibli. Wiem, że wymieniał pompę oleju na polift. Można spróbować do niego zagadać jeszcze :)

Amortyzatory
Powrót