[GT] GT by Gruby

• Autor wątku Autor wątku Viper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Viper

Nowy
Auto
Była 159, jest GT.
Witam ponownie.
Po 159, zacząłem szukać gt V6, trwało to ponad pół roku, przebywałem za granicą więc poszukiwania były troche utrudnione. Miało być to również auto weekendowe, jednak sprawy potoczyły się tak, że potrzebuje samochodu na codzień. Sobota, godzina 15, na allegro pojawia się ona, szybki telefon, godzina 18 już na miejscu, bo następnego dnia ktoś był już podobno umówiony. No i po dłuższej analizie kupiona.
Blackline, 2008r, 130tys przebiegu(?), nero carbonio, czarna skóra, obszycia czerwoną nicią.
Widać, że była trochę zaniedbana ale powoli doprowadzam ją do ładu.
Plany na tę chwilę są piękne, zobaczymy co pokaże czas i pieniądze. Z grubsza, polerka, pójdzie w dół bo koza straszna, dystanse, alu do piaskowania (może jakieś ciemniejsze). Z mechanicznych, chciałbym uzyskać tak minimum 220KM z dobrym momentem.
Na fotkach GT brata i moja :)
DSC_0798.jpgDSC_0799.jpgDSC_0802.jpgDSC_0803.jpg

Bardzo ładna :-) Czyli to 3.2 rozumiem tak ?

Obie 1.9, mój blackline ma dwururke, jego pojedyncza. V-ka na razie w sferze marzeń :)

Od kupna wymieniłem olej ze wszystkimi filtrami, nowe linki od hamulca ręcznego, przegub, sprzęgło, termostat, panel sterowania szybami, założyłem blaszkę na egr, włożyłem zaślepki do zderzaków bo ktoś wymontował. Wsadziłem również głośniki wysokotonowe (tweetery) dla poprawy dźwięku, myślę, że wyszło na plus.
Zostały mi jeszcze dwie rzeczy, które mnie denerwują, brzydko zaszpachlowane drzwi, których poprzedni właściciel nie zamknął przy cofaniu i uderzył nimi w słupka oraz przeładowanie turbiny na wysokich obrotach i przez to wpadanie w tryb awaryjny. Do sprawdzenia na pierwszy ogień czujnik z overboostem.
Fotki na letnich felgach z alfa 159TI ;) i na zimowych...
received_1105161719566585.jpg20160919_213108.jpgreceived_1105161012899989.jpgreceived_1105161329566624.jpgreceived_1105161389566618.jpgDSC_0839.jpgDSC_0848.jpg

O kurde, ale bieda edyszyn na tych zimowych :P Na letnich za to prezenci się zacnie ;)

Felgi mogą dodać dużo uroku autu, może na przyszłą zimę pomyślę o jakichś szprychowanych 17", żeby to jakoś wyglądało :)

Gratki za ładną GT:)
Zgoda między braćmi idealna:)

Ostatnio, jak wymianiałem rozrząd w GT w Autka.pl, widziałem pod serwisem tę białą 159 "Młody":).

Ostatnio wymieniłem płyn hamulcowy i olej w skrzyni biegów. Po wymianie 2 bieg jakoś ciężko wchodzi..
Przyszły również rury od misia pod frontowy IC ;) Czyli coś się może zacznie dziać. Mam zamiar założyć IC FMIC 550/180/65. I pytanko czy ktoś się orientuje jakie najlepiej łączniki i obejmy kupić, żeby wszystko dobrze siedziało? Na stronie fmic widzę, że mają z tym ofertę. Tylko jak czytałem to niektórym popuszczało co jakiś czas i trzeba było poprawiać :D
DSC_0910.jpg

Kolego do montażu potrzebujesz:
- intercooler 550/180/65
- kolano silikonowe redukcyjne 51/54 90st. z turbiny.
- łączniki silikonowe proste 54 3szt.
- łączniki silikonowe proste 57 2szt. po obu stronach intercoolera
- opaski zastosowałem t-clamp 58-65 8 sztuk 64-72 2 sztuki
Co do opasek to zmierz sobie średnicę rurek plus dodaj że na to musi wejść łącznik silikonowy i dopiero opaska. U mnie przy montażu okazało się, że potrzebowałem więcej 64-72 bo te mniejsze nie chciały wejść.

Ile dałeś za zestaw takich rur jak można zapytać, może być na PW

Przyszła reszta gratów. Mam nadzieje, że w weekend uda się to poskładać :D I później mapa (okolice 190-200KM?) :D
DSC_0946.jpg

Jak wszystko zrobisz to pochwal się tutaj :D

To jest ten IC z FMIC za 339 zł? Możesz napisać dokładną listę zakupów części, które były potrzebne? No chyba, że jest to dokładnie to samo co Seba wyżej napisał. Sam chcę u siebie włożyć większy IC niedługo, na wiosnę :D

Ostatnia edycja:
IC z fmic, 550/180/65, koszt 340zl.
Łączniki te co Seba pisał. Obejmy 58-65 kupiłem 2 sztuki i 64-72 10sztuk. Mierzyłem rury i wydaje mi się, że tak powinno grać. Czy będzie dam znać jak założę :)

Amortyzatory
Powrót