GT 1,9 JTD 150KM - Tracę moc

w takim razie masz problem z elektozaworem lub zaworem egr, ewentualnie czyszczenie było do bani, albo elektrozawór nie działa poprawnie.

pzd.

Tak jak pisalem wyzej . pierwsze co bylo zrobione w tym aucie to czyszczenie turbo , byla wyjeta turbina sprawdzona pod wzgledem szczelonosci i wydajnosci , wszsytko z nia bylo ok .
Dzis zaslepilem calkowicie egr w trzej miejscach , pierwsze to tradycyjna blaszka na 4 dziury ,drugie to rurka wlotowa do egr ( ta mala rurka pod egr na 2 srubki m8 ) zaslepilem calkowicie i trzecia to rurka przy kolektorze wydechowym obok turbo co idzie pozniej nad skrzynia i trafia do egr . Roznica jest spora moc jest od 2200 obr , moge juz normalnie przy 100km/h wrzucic 6 bieg i przyspieszac , tak jakby spalanie spadlo w miescie , i co ciekawe nie swieci sie zadna marchewa . Powalcze z nia jeszcze troche zeby odzyskac 100% mocy ale mam juz dosc tego auta jestem bardzo rozczarowany tym silnikiem , mam sluzbowego turana i jezdze nim 3 lata i nigdy sie nic nie dzialo a ma nalatane juz 220 tys km a alfa 120 , mialem 156fl diesel 8v 115km i tam zupelnie nic sie nie dzialo a tutaj same zasadzki .

Nie zasadzki, tylko masz mechanika, który nie ogarnia tematu. 1.9 JTDm to jeden z prostszych silników do ogarnięcia. Sprawdzasz po kolei 5 rzeczy i już wiesz, co powoduje utratę mocy, tylko trzeba znać "sztuczki", a nie walczyć w ciemno.

Chyba elektrozawor siedzi , ale jeszcze nie jest to co powinno . Moj mechanik jest jednym z ktorych najbardziej cenie , nigdy mnie nie naciagnol i nigdy nic mi nie zepsul , a zrobilem juz wszsytko co moglem , ten jdtm to kicha po calosci , wiecej tego nie kupie , pali toto jak smok i non stop cos sie dzieje . Jeszcze raz wyciagne turbine i sprawdze te kierownice .

Chyba elektrozawor siedzi , ale jeszcze nie jest to co powinno . Moj mechanik jest jednym z ktorych najbardziej cenie , nigdy mnie nie naciagnol i nigdy nic mi nie zepsul , a zrobilem juz wszsytko co moglem , ten jdtm to kicha po calosci , wiecej tego nie kupie , pali toto jak smok i non stop cos sie dzieje . Jeszcze raz wyciagne turbine i sprawdze te kierownice .

Wiesz co - chyba Twoje cenienie mechanika nie jest do końca adekwatne do jego wiedzy w temacie silników JTD. OBecnie to są jedne z najtrwalszych i najprostszych w diagnozie silników. W dodatku z tak powtarzalnymi defektami (EGR, kierownice turbiny, czujnik ciśnienia doładowania, przepływomierz, kolektor ssący), że łatwo sobie wypracować prostą i skuteczną "ścieżkę diagnostyczną". Jeśli to wszystko doprowadzisz do kultury - to mowy nie ma o tym, żeby ten silnik sprawiał jakiekolwiek problemy. Natomiast najczęściej kłopot zaczyna się w momencie, gdy za ten motor zabiera się ktoś, kto średnio sobie z nim radzi, bo nie miał do czynienia z usuwaniem właśnie tych defektów, o których piszę.
Podstawowym chyba problemem z Twoim autem jest to, że do diagnostyki nie używacie narzędzia, które się nazywa "Fiat Ecu Scan". Dzięki dynamicznym testom można bardzo wiele powiedzieć o defektach auta. Tylko że musi to robić ktoś, kto przeszedł już przez kilkanaście JTD, żeby mieć pojęcie, jakie parametry podglądać i co ich odchylenie od normy powoduje. Jeszcze nie miałem JTD, którego nie udałoby się doprowadzić do pełnej sprawności.

Jak jestes taki spec to daj namiar to ci ja przyprowadze i zrobisz co ?

Jak bys czytal moje posty to bys mi takich rzeczy nie pisal , w pierwszej kolejnosci byla podpieta pod komputer i wszystko sprawdzone i nic nie wychodzilo , dla pewnosci byl podmieniony przeplywomierz ,zawor vtg itp , a pozniej sprawdzone wszystko co sie da , zostal mi kat i pedal gazu do sprawdzenia . Wiecej nic juz tu nie pisze bo nie mam checi w kolko powtarzania tego co robilem jak ktos ze mna dyskutuje a nie czyta postow wyzej , specjalnie nie zakladalem nowego tylko podpiolem sie pod ten . gdybym nie mial problemu to bym tu nie pisal bo mam juz cholernie dosc tego samochodu i kosztow zwiazanych z nim .

najlepiej powiedziec ze cos jest do dupy , nie widzac swej winy, jakie to polskie...

Auto zrobione , uszkodzony byl potencjometr pedalu gazu .

mam jeszcze jedno pytanie , czy ten egr da sie wylaczyc z programu orginalnym urzadzeniem servisowym czy trzeba cos kabinowac z oprogramowaniem ?

zrobi to za okolo 500zl kazdy lepszy tuner.

czyli nie da sie orginalnym programem diagnostycznym ?

zrobi to za okolo 500zl kazdy lepszy tuner.

No nie przesadzaj ;) Starczy 300. Ale moim zdaniem się to nie opłaca. EGR można zregenerować za 150 PLN. Odpowiada on m.in. za szybkość nagrzewania się silnika - na wolnych obrotach silnik pracuje z częściowo otwartym EGR, co powoduje szybszy wzrost temperatury silnika i szybciej się nagrzewa wnętrze auta. Zimą to ma jak dla mnie całkiem spore znaczenie, czy będziesz miał ciepło po 4 czy po 8 km.

tyle brał Cinek w std. tylko za egr,teraz moze i biorą mniej,
podczas jazdy egr jest otwarty góra w 1%, na jałowych obrotach, spaliny nie maja duzej temp. wiec przepływ przez chłodnice spalin nie wiele da.

pzd.

tyle brał Cinek w std. tylko za egr,teraz moze i biorą mniej,
podczas jazdy egr jest otwarty góra w 1%, na jałowych obrotach, spaliny nie maja duzej temp. wiec przepływ przez chłodnice spalin nie wiele da.

pzd.

Wszystko zależy od sposobu eksploatacji, ale przy jeździe po mieście, gdy się rano rusza spod domu i staje w korku - wydłużony czas nagrzewania się auta przy całkowicie zaślepionym EGR jest zauważalny.

No nie przesadzaj ;) Starczy 300. Ale moim zdaniem się to nie opłaca. EGR można zregenerować za 150 PLN. Odpowiada on m.in. za szybkość nagrzewania się silnika - na wolnych obrotach silnik pracuje z częściowo otwartym EGR, co powoduje szybszy wzrost temperatury silnika i szybciej się nagrzewa wnętrze auta. Zimą to ma jak dla mnie całkiem spore znaczenie, czy będziesz miał ciepło po 4 czy po 8 km.

tak , i dalej syfić kolektor i okresowo czyścić wszystko w środku , nie , dziękuję ,
w moim wynalazku zaślepiłem egr , mam co prawda MIL na szafie ( muszę jechać do Cinka) , ale różnica w jeździe jest kolosalna , zero kopcenia przy przyspieszaniu , natychmiastowa reakcja na gaz , nie zanotowałem wzrostu spalania - dalej 7,5 l \100km - przy mojej konfiguracji trasy

oczywiście chcąc odpowiedzieć podziękowałem wszystkim za posty , ale to forum jest porąbane

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót