• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Grigio Chiaro 166 3.0V6 Sportronic by tomaz

• Autor wątku Autor wątku tomaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Problem nie tkwi w samym zaworku, przecież to zaworek zwrotny i czy on jest za czy przed to i tak działa w jedna strone...
Chodzi o to, że ecu ma odczyt z przepływomierza i bierze pod uwage, że ma też odpowietrzenie skrzyni korbowej... ale jednej- nie dwóch... tym sposobem przed przepustnicą wpada więcej niż powinno, a za przepusnicą nic poza tym.
W skrócie: wszystko jest policzone, ile ma być w danej chwili przed przepustnicą, a ile za nią.

Ostatnia edycja:
Szczerze mówiąc nie rozumiem... :P
Odpowietrzenie lewej głowicy podłączyłem, może trochę pokrętnie, ale przez zaworek do kolektora za przepustnicą - czyli tak, jak fabryka przykazała.
Odpowietrzenie prawej głowicy podłączyłem przed przepustnicą, czyli też jak w oryginale, tyle że dałem zaworek (a fabryka nie daje). Zaworek z tego co wyczaiłem (może źle wyczaiłem?) działa na podciśnienie, czyli podciśnienie w dolocie go otwiera - i pytanie, czy tu nie tkwi problem, bo jak przepustnica jest zamknięta to tego podciśnienia nie ma i wtedy odma też jest zamknięta?

Skoro jest za przpustnica to dobrze, nie rozumię tylko po do ten kolektor z cf2, może ma to jakis cel ale nie chce mi się tyle czytać :)
Jeśli ta odma z prawej głowicy jest wpięta tam gdzie myślę to ten węzyk jest strasznie do du*y poprowadzony, nie masz tam żadnego separatora i w tym wężyku będzie gromadził się olej i odmiany syf...
Jak przepustnica jest zamknięta to nie ma podciśnienia ? zdemontuj dolot odpal auto i zobacz czy na przymkniętej nie zasysa :P ?

Będę testował :P
Ta z lewej głowicy wchodzi trójnikiem przy żółtej karteczce od oleju, ta z prawej prosto wężykiem w dolot pomiędzy łączenie tych dwóch czarnych rur. W sumie to tą z lewej głowicy bym mógł poprawić i puścić chyba nad przepustnicą, a ta z prawej idzie prosto jak strzała :)
Zresztą... jak nie dojdę do ładu z tym wszystkim to zostawię na tej jednej odmie filterek i tyle :P
Kuba, czy dobrze kojarzę, że cylindry 1,2,3 to te przy grodzi?

Ostatnia edycja:
Jak na mój łeb to prościej chyba wrócić do seryjnego kolektora i seryjnej odmy, twoje aktualne przeróbki pod maską są raczej bez sensu. Przynajmniej ja nie widzę w tym żadnej poprawy na lepsze.

Jak na mój łeb to prościej chyba wrócić do seryjnego kolektora i seryjnej odmy

Qba, do seryjnego kolektora nie przykręcę przepustnicy od Porsche :P
Ja widzę poprawę na lepsze: +13KM i opcja na kolejne 15 po strojeniu :P
No i lepszy wykres momentu...

Qba, do seryjnego kolektora nie przykręcę przepustnicy od Porsche :P
Ja widzę poprawę na lepsze: +13KM i opcja na kolejne 15 po strojeniu :P
No i lepszy wykres momentu...

Nie dostrzegłem większej przepustnicy na foto, teraz kumam :)

Temat odmy uważam za zamknięty :)
Prawą głowicę podłączyłem tak jak ostatnim razem, ale bez zaworka. Wszystko jest OK. Przy okazji skróciłem podłączenie lewej głowicy i puściłem nad przepustnicą. Ogólnie całość nie wygląda może zbyt estetycznie, ale działa :P
Jak uda mi się znaleźć gdzieś odpowiednie przewody to kiedyś podmienię.

Temat nr 2: na niskich obrotach trochę buczało (wydech). Namierzyłem, że jest to tłumik końcowy. Zastanawiałem się nad wstawieniem do niego jakiejś przegrody... ale na szczęście znalazłem lepszy sposób. Postanowiłem spróbować wygłuszyć nieco bagażnik, bo jak przypuszczałem dźwięk z ostatniej puchy wchodzi do kabiny przez bagażnik. Okleiłem dziś górną półkę od strony bagażnika. Jakież było moje zdziwienie po odpaleniu - jest wyraźnie, odczuwalnie ciszej! Pozbyłem się buczenia, pozostał przyjemny dźwięk, jest GIT :)
Teraz pozostaje ogarnąć stronę estetyczną tych rozwiązań, ale najważniejsze, że działa.

DSC_8492_mini.jpgDSC_8490_cr_mini.jpgDSC_8491_cr_mini.jpg

PS. Wkrótce mini sesja jesienna...

Cenna informacja że przez tą półkę tyle hałasu idzie.

Marku, też byłem w szoku - liczyłem na to, ale efekt przerósł moje oczekiwania.

A tu obiecana mini-sesja:

DSC_8463a_mini.jpgDSC_8471a_mini.jpgDSC_8476a_mini.jpgDSC_8477a_mini.jpgDSC_8480a_mini.jpgDSC_8482a_mini.jpgDSC_8483a_mini.jpgDSC_8489a_mini.jpg

Sesja tak ja zawsze elegancka:) Jedna z ładniejszych 166 na forum. A tego widoku pod maską troche zazdroszcze:D

Piękny widok.... szkoda że ja nie mam czym tak pofotosić, aż ściska w gardle :P

Mega ! Dokładnie jak Gonzo pisze, masz styl i głowę na karku, super ujęcia wynajdujesz do zdjęć... Wszystko pięknie się zgrywa z tłem.. :) Choć delikatnie jakość gdzieś uciekła :P

Ale przekozacko ! :)

Dzięki chłopaki za miłe słowa :)
Co do jakości Kaac to moje body już mnie wkurza.. matryca jest masakryczna, mam wrażenie że w telefonie mam lepsza :(
Coraz bardziej sklaniam się ku zmianie body.. a czas 15 min. na sesję też nie ułatwia zadania :P ..jedno ustawienie auta kilka fot na szybko, drugie szkło.. i koniec!

Zdjecia pierwsza klasa jak zwykle moze kiedys tez sie naucze :) mozesz mi na priv napisac jakich szkiel uzywasz do focenia aut?:)

To chyba ostatni dzień taki ciepły i słoneczny był... foto w zacnym towarzystwie RS5 ;)

DSC_8754a_mini.jpgDSC_8761a_mini.jpg

Dwie włoskie linie ;) 166 robi wrażenie ! Piękna skubana ! :)

Zainstalowałem sobie na phonie aplikację CT Speedometer Systems PRO i postanowiłem zrobić kilka pomiarów. Oczywiście z tymi pomiarami nie jest łatwo - mieszkając w dużym mieście niełatwo znaleźć pustą drogę :P
Przede wszystkim przekłamanie prędkościomierza: przy 60km/h GPS podaje 55. Muszę sprawdzić przy 100 ile się rozjeżdża, zapewne 7-8km/h.
Pomiary robiłem po jednym więc statystyka żadna, pogoda średnia, opony letnie - mielił trochę. Szału nie ma, ale coś na start już jest, będzie do późniejszych porównań:
0-100 km/h : 8.6s
80-120 km/h : 5.7s (oczywiście drugi bieg)

Generalnie apka ma mi pomóc przy strojeniu, gdzie będę mierzył coś w miarę miarodajnego np. 80-140 tudzież 40-140, tak żeby wyłapać różnice tych kilku koni... Pomiar od 0 jest problematyczny, szczególnie teraz przy tej pogodzie. Poza tym ciężko robić pomiar ze startu zatrzymanego na drodze gdzie jest ruch. A już takie 80-140 można na obwodnicy zapodać ;)

Przy chwili czasu muszę pomierzyć Mazdę :P

Amortyzatory
Powrót