• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Grigio Chiaro 166 3.0V6 Sportronic by tomaz

• Autor wątku Autor wątku tomaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z tego co wiem to zwężka Venturiego w dolotach też się pojawia. A przy wejściu do kolektora może być nawet pożądana bo powinna w teorii przyśpieszyć powietrze wpadające do niego. Ja u siebie dobrałem przepustnicę o śr wew przepływki, a jako że nie mam oryginalnego airboxa to tamto wąskie gardło również wyeliminowałem ;)

Doświadczeń ciąg dalszy. Dzisiaj próbowałem podłączyć odmy do dolotu, a w zasadzie do kolektora (za przepustnicą). Na pierwszej fotce filterki, na drugiej moja rzeźba :)
Niestety... tak się nie da. Połączyłem obie odmy razem i przez zaworek wpiąłem do kolektora. Na początku było OK, ale potem (po jeździe) zaczęły się dziać dziwne rzeczy - jakieś głośne kwiczenie spod maski na zamkniętej przepustnicy. Na otwartej było OK. Finalnie jedna odma idzie do kolektora, a druga jest z filterkiem. Docelowo wejdzie w dolot przed przepustnicą.
Zapach niedopalonej benzyny zniknął z kabiny :)

DSC_8380a_mini.jpgDSC_8381a_mini.jpg

PS. Aha, bym zapomniał :) Poprawiła się kultura pracy na wolnych. I mam wrażenie reakcja na pedał gazu, ale to akurat może być złudzenie :P

Foty zajebiste. Ty nawet Fotke silnika jak zrobisz to 2 minuty na podxiwianiu jej zejdą każdemu. Autko oczywiście cudne. A udało Ci się coś z ta wgniotka z tylu zrobić?

wysłane z WC

Powiem Ci Masa, że myślałem intensywnie nad całym nadwoziem, ale w tym roku budżet i tak już przekroczylem :P
Chciałbym zrobić blachę w sensie wgiotki, ryski, pęknięcia lakieru i schodzący klar, ale to pewnie next year :) Kto wie, może się uda lakier po całości odświeżyć :)

I dzięki za miłe słowo - dziś jeszcze może wpadnie coś extra ;)

O ile z fotami jakoś sobie radzę, o tyle filmy to jakaś zupełnie inna bajka :P
Znalazłem u nas w Poznaniu kawałek tunelu, który jest mało uczęszczany, a co za tym idzie można tam bez problemu coś nakręcić bez zakłóceń. Po opuszczeniu szyb dźwięk jest naprawdę FAJNY. Pierwsza próba była z kamerką na zewnątrz - praktycznie NIC nie było słychać, ogólny szum (próbowałem gąbki, ale nic nie dało...). No to wczoraj miałem 15 minut - zapiąłem kamerkę na tylnej szybie i zrobiłem dwa przejazdy z opuszczoną szybą po przeciwnej stronie (żeby nie szumiało w kamerę). Jak dla mnie w ogóle nie słychać efektu tunelu, jest po prostu dźwięk Busso jak z kabiny... Może ktoś mi podpowie jak coś takiego kręcić? A może kamerka sportowa (Sony Action Cam) po prostu nie ogarnia i odpuścić sobie?

https://youtu.be/0YnxD1e3p8I

Mruczy skubana jak V8 ! :D Zajebista fura.. Podziwiam w każdym milimetrze tej włoskiej Ślicznotki ! :)

Co do lakieru, to najpierw wyciągaj wgniotki, żeby jak najmniej szpachlować ! Lakier można odświeżyć, ale tak czy siak jako przygotowanie do niego należy wyciągnąć / wypchnąć wgniotki :)

Ogółem oceniam ponad max skalę ocen ! ;)

P.S. gwałcę replay Twojego filmiku, zwłaszcza od 0:12 :D

Ostatnia edycja:
Mruczy skubana jak V8 ! Zajebista fura.. Podziwiam w każdym milimetrze tej włoskiej Ślicznotki !

Dzięki Majkelek :)
No właśnie onboard jest dużo lepiej niż te filmiki na zewnątrz wcześniej pokazywały :P

Z tym podziwianiem to wiesz... mam jeszcze tyle do zrobienia, naprawdę! Ot choćby te masakryczne, klejące plastiki... Ale i tak na pierwszy ogień pójdzie kierownica (za cienka, do obszycia) + obniżenie fotela kierowcy, bo jak się przesiadam z Mazdy to szału dostaję, że tak wysoko.

Gopro na zewnatrz swietnie brzmi

Ta moja też jest sportowa, klasy niższych GoPro.. nie wiem czemu na zewnątrz taki szum wyszedł. Muszę jeszcze popróbować. No i chciałbym jakoś z tyłu ją umieścić (mniejszy szum by był) z widokiem na końcówkę wydechu :P - tylko cykam, że odpadnie (ssawka dobrze trzyma na szybach..)

Dzięki Majkelek :)
No właśnie onboard jest dużo lepiej niż te filmiki na zewnątrz wcześniej pokazywały :P

Z tym podziwianiem to wiesz... mam jeszcze tyle do zrobienia, naprawdę! Ot choćby te masakryczne, klejące plastiki... Ale i tak na pierwszy ogień pójdzie kierownica (za cienka, do obszycia) + obniżenie fotela kierowcy, bo jak się przesiadam z Mazdy to szału dostaję, że tak wysoko.

Dobrze, w każdej jest coś do zrobienia, bo nie wierzę, że nie.. natomiast dla mnie jako fana pięknych Alf, najważniejsze jest to, że sukcesywnie dążysz do ideału, a nie kładziesz lachę i tylko ujeżdżasz i do żyda.
Plastiki ? Przez zimę możesz się pobawić - zdjąć je, wyczyścić i polakierować, przy okazji wyczyścisz sobie dywany pod tunelem itd, czyli przyjemne z pożytecznym :)
Co do kierki.. też mam tę 'chudą', myślałem nad zmianą na tę z dwóch skór, ale moja jest tak ładna, że szkoda mi jej np. obszywać, czy też kupić tę grubą i znów obszywać.. po prostu jakoś już się przyzwyczaiłem i niech będzie.
Co do fotela, to ja bym np. u siebie nie mógł obniżyć ze względu na kręgosłup, gdyż i tak cięzko mi juz wysiadać..

Mam nadzieję na dalsze update'y, ciągle obserwuję Twój temat i podziwiam ! :) Życzę jak największej gotówki, serca i zapału zarówno dla Ciebie jak i Belli !

Wczoraj zrobiłem Bellą ponad 100km... na trasie spokojnie, bez szaleństw, potem trochę szybciej lokalnie (byłem kogoś przewieźć :P ). Wszystko było OK, ale.. na koniec krótko przed parkowaniem przywitał mnie check engine. Po zgaszeniu i odpaleniu nadal się palił. Podłączyłem kompa i sczytałem taki komplecik:
err2.jpg

Po skasowaniu błędy nie wróciły. Jak myślicie, czy to kwestia braku strojenia i złej mieszanki?

Sprawdz polaczenia sad i cewek bo to raczej nie z powodu mieszanki

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

No dobra.. wczoraj była zmiana oleju z filtrem (wpadł Shell Helix HX7 10W40), a dzisiaj postanowiłem ogarnąć drugą odmę. No i ładnie to sobie wydłubałem, podłączyłem jak fabryka przykazała (no.. trochę wcześniej, ale po dobrej stronie przepustnicy) przez ten zaworek jednokierunkowy wykręcony z kolektora i... dupa!
Zobaczcie sami (fotka 1) + poprawiłem kapę z napisem (ale to nie jest jeszcze finał):

2015-10-24-1312_mini.jpg2015-10-24-1311_mini.jpg2015-10-24-1313_mini.jpg2015-10-24-1315_mini.jpg2015-10-24-1317_mini.jpg

Po odpaleniu na chłodnym pracuje lepiej, równiej. Skasowałem błędy misfire na cylindrach 1,2,3 i chciałem sobie sprawdzić za jakiś czas, czy się pojawią, czy może już nie? Przy okazji zatankowałem, bałem się że będzie masakra, ale nie ma tragedii: 16 litrów/100. Mało nie jest, ale oprócz spokojnej traski było też sporo butów i miasta, więc :P
Ale do rzeczy. Po rozgrzaniu jest znowu to samo, co było jak podłączyłem obie odmy razem za przepustnicą: jakiś mega dziwny i głośny dźwięk pojawiający się na zamkniętej przepustnicy.

Link do filmu: https://youtu.be/myWKMrQFIxc

Czy ktoś wie, o co kaman?
Na chwilę obecną wróciłem do rozpiętej odmy, czyli zaślepiłem wejście w dolocie, a odma ma filterek.

Tomaz,

ja też kombinowałem z odmą i miałem dokładnie taki sam dźwięk jak Ty. Rozwiązaniem pośrednim było wypięcie odmy do atmosfery rozwiązaniem docelowym przywrócenie fabrycznego systemu odmy.

rozwiązaniem docelowym przywrócenie fabrycznego systemu odmy.

No dobra, ale właśnie myślałem, że to zrobiłem. Jedyna różnica do systemu fabrycznego to ten zaworek, który dałem - skumałem to dziś rano. Czyżbym przedobrzył?
Tak sobie myślę, że jak przepustnica jest zamknięta to w dolocie nie ma podciśnienia.. czyli zaworek się zamyka i blokuje odmę. Może to o to chodzi? Spróbuję podłączyć to bez zaworka...

Jest źle, z tak wpiętymi odmami będzie szalał.
Odma z prawej głowicy w cf3 ma być wpięta za przepustnicą w kolektor dolotowy z zaworkiem zwrotnym.
Widzę, że kolektor kombinowany z cf2 na cf3.

Właśnie odkopałem zdjęcie sprzed modyfikacji. Patrząc od rozrządu, lewa głowica w CF3 (przy grodzi) ma odmę wpuszczoną ZA przepustnicą (przez zaworek). Prawa głowica ma odmę PRZED przepustnicą, tyle, że bez zaworka. W tej chwili mniej więcej odtworzyłem taki stan, tyle że prawa też idzie przez zaworek.

odmy_CF3.jpg

Pytanie, czy ten zaworek wszystko psuje? Jak go wyrzucę będzie OK?

PS. Tak, kolektor kombinowany z CF2 na CF3 :)

Amortyzatory
Powrót