[159] GrabeK - 159 SW 2.4 JTDM

piknieeee .. mi sie podobuje.....tak daalej...... :)

Piątek i sobota były pracowite, ale auto się trochę zmieniło :)

W piątek weszły felg 18" na Michalinkach, a w sobotę doszła dokładka z Cupry i co mnie najbardziej cieszy - wymiana odbłyśników, mycie soczewek i polecane na grupie Tunsgramy Megalight 120%. Odczucia po pierwszej jeździe po zmroku są takie, że poprzednio jeździłem już cały czas z lampami na maksa podniesionymi do góry, a i tak było słabo. Teraz musiałem zejść najbardziej na dół bo miałem wrażenie, że jadę na długich :)

Plan na najbliższe dni:

- kupić dekielki do felg
- podjechać na stację diagnostyczną sprawdzić ustawienie świateł
- zamontować nowe przeciwmgłowe (nie zdążyły przyjść przed weekendem)
- wkleić flagę na przedni zderzak (jeszcze się zastanawiam)
- zrobić jej SPA dla środka

Później już tylko wycieczka nad chorwackie morze ;)

Efekt na koniec weekendu:

cupra.jpg

Światła robią robotę (na pierwszej stronie zdjęcie świecenia poprzedników dla porównania):

zarowki.jpg

Szczena jej opadła ;):

transformers.jpg

Przyszły przeciwmgielne - szybki montaż i już wygląda normalnie ;)

przeciwmgielne-1.jpg

przeciwmgielne-2.jpg

Na weekend zostanie sprzątanie, glinkowanie, wosk i można ruszać na wakacje :)

Przeczytałem cały temat, gratuluję podejścia do użytkowania samochodu. Jeżeli jeździsz tyle co piszesz to rzeczywiście, powinno się uwzględnić pewne rzeczy w zwykłą eksploatację auta. Ja np. 50 kkm zrobię w około 4-5 lat więc zazwyczaj będzie to czas dłuższy, niż trzyma się zakupione autko.

[notranslate]Alfa[/notranslate] wygląda pięknie. Sam mam jasny środek w skórach, polecisz jakieś środki do pielęgnacji wnętrza w rozsądnej cenie? Chodzi mi o skóry.

tomasz_ - ja do czyszczenia tej tapicerki używam produktów Colourlocka i jestem zadowolony. Warto sobie do nich zadzwonić ( https://sklep.colourlock.pl/ ) i pomagają dobrać coś odpowiedniego - w moim przypadku dopytywali o szczegóły materiału, konsultowali się między sobą, ale ostatecznie dobrze doradzili. Środki są dosyć wydajne.

koskar - opony warte każdej wydanej złotówki. Kilka kkm zrobione - w tym słoneczna i niezwykle gorąca w tym roku Chorwacja. Zarówno na autostradzie jak i na krętych uliczkach maksymalny komfort. Nigdy na oponach do swoich aut nie oszczędzałem, ale wydaje mi się, że zostaną moimi ulubionymi ;) Problem mam tylko, żeby odpowiedzieć jak w deszczu - jakoś tak się złożyło, że po bardzo mokrym jechałem jedną krótką trasę, ale bez szaleństw, więc było OK.

Potwierdzenie, że Chorwacja ogarnięta ;)

ar159-przod.jpg
ar159-tyl.jpg

Kurde, kusisz xD powoli dojrzewam do decyzji żeby zainwestować w jakiś mega komplet opon, bo mimo że na razie jst dunlop i pierlli to człowiek wie że można lepiej. :D

Wczoraj zaliczona wymiana oleju i kompletu filtrów (powietrze, kabina, olej, paliwo).

Dawno mnie tutaj nie było, ale to dlatego, że Alfa jeździ już teraz zdecydowanie mniej niż jeszcze jakiś temu - obecnie ma już rolę 2. samochodu w rodzinie i powoli zaczynam oswajać się z rozpoczęciem szukania jej następcy.

Tak, czy owak:

- filtry
- olej
- wymiana płynu chłodniczego
- wymiana tylnych (dół) tulei wahacza

Całość wpadła wczoraj i auto do zimy przygotowane.

Amortyzatory
Powrót