• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Giulietta vs. Focus

Status
Ten wątek został zamknięty.

cysio

Nowy
Auto
Dołączył w 2007 ale konto wcześniejsze skasowali
Obawiam, się że zaczynam bardzo kontrowersyjny temat, ale mam nadzieję, że ciekawy. Na początek napiszę, że byłem użytkownikiem 156tki przez 7 lat, jestem wielkim fanem AR. Teraz żona wybrała jako nowy samochód Giuliette, a jako że posiadam służbowego Focusa chiałbym przedstawić moje porównanie.
Focus Ecoboost 1,6 150KM, silnik o niebo lepszy niż 1,4, zarówno TB jak i MA, cichszy, o większej dynamice, 270Nm. Focus znacznie lepiej wyciszony wewnątrz w całym zakresie obrotów. Jakość plastików również na plus Forda. Wykonanie i spasowanie elementów również na plus Forda. Pomijam aspekty typu wygląd auta. Tył Giulietty i jej ledowe lampy są boskie, ale przód już nie do końca każdemu może się podobać. Wnętrze - bardziej obszerne w Focusie, kierownica mniej wyprofilowana, jednak żonie bardziej pasuje ta w Julce. Tzlna kanapa w Giuliecie jest jakađ wska, a zaponanie dzieciaka w pasy w fotelku wymaga trochę gimnastyki. Oświetlenie wnętrza kabina dramat. Radio i jakość muzyki z głośników katastrofalnie gorsza niż w Focusie. Zegary, komupter i jednak minimalnie na plus Julki. Podłokietnik i cała konsola środkowa zdecydowanie na plus Focusa, w Julce nawet nie ma gdzie CD włożyć. Zalety Giulietty - zdecydowanie zawieszenie, DNA, hamulce i chyba nic więcej.
Generalnie jeżdżę Focusem ponad 2 lata, zrobiłem 44tys km, zero jakiejkolwiej nawet drobnej awarii, spalanie przy bardzo dynamicznej jeździe 9l miasto, trasa 8l. 2 lata temu nie przypuszczałem, ze powiem dobre słowo na Forda. Ale Alfisti mają w głowie coś jednak inaczej. Żona była zachwycona moim Fordem i bardzo chciała takie auto, pojechaliśmy jednak na kilka jazd próbnych, wsiadła do Julki i powiedziała, "auto skrojone dla mnie, ideał tylko to i koniec. Ja chcę Giuliette a ty dalej jeździj plebejskim Fordem"
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
- a mi się profilowanie kierownicy bardzo podoba, ot co.

.....Focus Ecoboost 1,6 150KM, silnik o niebo lepszy niż 1,4, zarówno TB jak i MA, cichszy, o większej dynamice, 270Nm. Focus znacznie lepiej wyciszony wewnątrz w całym zakresie obrotów. Jakość plastików również na plus Forda. .....

Jeśli chodzi o dynamikę to dane papierowe tego nie potwierdzają w przypadku silnika MA - generalnie trzeba się tym silnikiem nauczyć jeździć. A dźwięk silnika to raczej wg mnie zaleta, a nie wada w tego typu aucie. Co do materiałów to wszystko zależy od opcji wyposażenia i pakietów - pewnie w "golasie" tak to jest. Podobnie z systemem nagłośnienia - nie mam porównania do standardu, ale z bose jestem zadowolony. Cała reszta to rzecz gustu, a to stwierdzenie twojej żony w pełni oddaje to o czym piszę:
.....
Ja chcę Giuliette a ty dalej jeździj plebejskim Fordem .....

Tak się składa, że kupując auto ponad rok temu miałem tych dwóch kandydatów w poważnym rozważaniu. I byłem gotów zapłacić za Julkę 8000 tys. więcej. Zawieszenie i układ kierowniczy Focusa są lepsze. Silnik natomiast porównywalny.To czego Focus nie ma za grosz - to stylu. Z zewnątrz nudny, w środku paskudny. Morze przycisków jak w wieży stereo dla nastolatów. Do tego konsola centralna, podłokietnik tak mnie osaczyły, że czułem się jak we trumnie. Po jeździe Julką nie wyobrażam sobie spędzać życia w takim wnętrzu. Do tego Focus to coiasnota pod maską i wtrysk bezpośredni. IMHO Focus jest odrobinę lepszym samochodem (choć np. na filmiku z testów ESP tego nie widać), który nie mas stylu. Już wolałbym Golfa, który przynajmniej obnosi się ze swoją faktyczną funkcjonalnością i prostotą.

wbrew pozorom nie jest łatwo w tej klasie wyszperać odpowiednie auto, szukam od jakiegoś czasu i nic no może poza jednym wyjątkiem ale o tym zaraz:
1. Julietta - wady są takie - niewygodna, głośna, mało miejsca w środku, ubogo z silnikami, choć 120hp daje możliwość zagazowania a co za tym idzie spokoju na łukoilu w czasie tankowania, no ale hałasu i kiepskich siedzonek to nie zmieni, aaa i ta decha niezagospodarowana w środku (panel) jest nie do wybaczenia, giulietta to taki oszust w ładnej skórze, pręży sie z zewnątrz ale przy bliższym poznaniu to jak z rekalmą tych chickenów w kfc....
2.fordy, ople, renaulty, citroeny zbyt plastikowe, jakieś takie nie za bardzo, czegoś im tam jednak brakuje, no strasznie trudno sie do tego przekonać
3golf fajnie w środku ale tylko tsi lub diezle i to nie za bardzo sie daje zagazować, uparcie o tym gazie bo robie ca 50k rocznie więc rozsądek podopowiada nie przepłacać,
4. jest alternatywa - co prawda od vaga ale jest, mianowicie nowey leon, bardzo fajnie sie tym jeździ, jest cicho, estetycznie, konserwatywne ale eleganckie wnętrze, wygodne siedzenia, i porównując z ar to wewnątrz podaczas jazdy jest bardzo cicho, no tylko znowu cholera tsi - dupa z lpg,
ot takie to dylematy

1. Focus wygląda nawet OK z zewnątrz, nie mam pojęcia jak jeździ, ale w środku zalatuje taką tandetą, że nie dałbym rady tym jeździć.
2. Citroen DS plastikowy? Nie przesadzajmy...
3. Nowy Leon... Mam wrażenie, że kratki nawiewu kupili z wyprzedaży w SAAB-ie (zostały po starych "krokodylach") i lekko docięli do swojej deski :).

Obawiam, się że zaczynam bardzo kontrowersyjny temat, ale mam nadzieję, że ciekawy.

Po lekturze kolegi wpisu stwierdzam, ze watek troche dziwny, bo tak jakby porownywac Playstation 4 do PC, na obu mozna grac, a jednak zastosowanie inne, albo Macbooka Pro do Della XPS, niby oba to lekkie, dobrze wykonane laptopy a zupelnie inny odbiorca.

Focus Ecoboost 1,6 150KM, silnik o niebo lepszy niż 1,4, zarówno TB jak i MA, cichszy, o większej dynamice, 270Nm.

Ktorys z kolegow juz pisal, ze w Julce nalezy slyszec, ze silnik pracuje. Jakby to byl Prius to bym nie kupil Julki. Inny target.

Co do silnika to nie mam porownania, ale ze MA 170KM ma mniejsza dynamike niz 1.6 150KM to dosc odwazne stwierdzenie imvho. Ja w MA odczulem od razu, ze jest to silnik jednak o pojemnosci 1368cm3 i trzeba miec to na uwadze, szczegolnie w trybie N i A. Po prawie 2k juz sie rozumiemy.

Przy okazji, moglby kolega zrobic porownanie w dB przy uzyciu np oprogramowania ze smartfona ;) Ciekawi mnie skala wyciszenia Fokusa 1.6. Raczej nie bede mial okazji jezdzic czyms takim, ale ciekawy jestem.

Jakość plastików również na plus Forda. Wykonanie i spasowanie elementów również na plus Forda.

Jezeli mowimy o Fokusie produkowanym w 2011 to moje odczucia wtedy byly zupelnie inne. Fokus byl ciasny, przecietny choc podobal mi sie wyglad. Duzo lepsze bylo wykonanie VAGow. Julki z pakietem premium i sport tez. Fokus nie przeszedl nawet do finalnej trojki pomiedzy ktorymi wybieralem samochod, mimo, ze mial sympatyczny 163KM dizelek, Webasto montowane w fabryce oraz nienajgorszy automat. Pobil go Leon FR... Ale moze potem cos zmienili... Jezeli chodzi o Julke MY14 to nieporozumieniem jest lewarek do recznego, bo reszta sobie radzi zupelnie ok, fotele tez...

Radio i jakość muzyki z głośników katastrofalnie gorsza niż w Focusie.

Rozumiem ze porownuje kolega glosniki standardowe, tak? Bo jezeli tak, to tam montuja co popadnie i nie warto. Ogolnie nie slyszalem jeszcze akceptowalnego naglosnienia jako standard, a juz na pewno w autach do 100k pln. Zeby gralo, trzeba doplacic... Nie pamietam czy w Fokusie byl jakis sound system ale radio bylo Sony a tej firmie to dobrze wychodza telewizory i konsole do gry (imvho). W Kudze byl jakis sound system, bo jechalem taka na probe, ale tez juz nie pamietam co to bylo.... Ja slyszalem fabryczne naglosnienie w Julce w lipcu 2013 i mialem wtedy porownanie do sound systemu z Yeti. Yeti oczywiscie gral duzo lepiej, mimo, ze teraz majac Bose w Julce stwierdzam, ze Bose gra duzo lepiej :cool:

Ale Alfisti mają w głowie coś jednak inaczej.

Byc moze... Ja mam Alfe bo mam taka ochote. Mimo, ze Fiat porobil wersje bieda i wycial z tego samochodu co-sie-da (tm) to ciagle target jest inny imvho niz Fokus, Octavia, Golf etc. A jako rodzinny samochod ciagle sugerowac bede Octavie/Yeti/Superba.

W kwestii praktycznosci Skoda jest imvho nie do pobicia, chociaz za nic bym nie kupil sobie modelu RS. Inny target ;) Ale jak patrzylem na praktycznosc to kupilem Yeti. Moge zrobic porownanie :D W koncu to tez kompakt...

IMVHO, duze lepsze by bylo porownanie Fokusa do Octavii, ew. do Delty jak z grupy Fiata.

Ostatnia edycja:
no tylko znowu cholera tsi - dupa z lpg,

Sa twardziele ktorzy montuja do TSI: VIALLE LPDI. Wtrysk w fazie cieklej. Podobno dziala i na tyle, ze nie potrzeba noPB. Nie sadze, zeby bylo zbyt duzo egzemplarzy o duzych przebiegach na tym, wiec ciezko wnioskowac bezproblemowosc.

Przy okazji, moglby kolega zrobic porownanie w dB przy uzyciu np oprogramowania ze smartfona ;) Ciekawi mnie skala wyciszenia Fokusa 1.6. Raczej nie bede mial okazji jezdzic czyms takim, ale ciekawy jestem.
Już pisałem to w innym wątku: "głośniejsze niż Giulietta, mierzone 66dB, dla porównania focus z silnikiem 1.6 o mocy 180hp, ma 68dB, przy 100km/h, więc nie wiem gdzie Ci ciszej?"
Poprzedni wątek dotyczył stricte głośności.. ale widzę, że kolega jakoś nie może się z tym pogodzić. Focusy są GŁOŚNIEJSZE.... a mruk silnika to inna bajka.

Trochę mi ten wątek zalatuje trolem ;-) ale to takie tam moje subiektywne stwierdzenie.

Pozdrawiam :)

Właśnie, Julka jest głośna przy dodawaniu gazu - tak ma być. Przy utrzymywaniu prędkości, silnika nie słychać (za to opony, pęd powietrza i mruk od tłumika słychać, szczególnie z tyłu, ktoś oszczędził na wyciszeniu).
Generalnie jak wybierałem auto to ideałem byłaby poprzednia Mazda 3 z silnikiem od Julki. Poprzednia Mazda to genialna skrzynia, fantastycznie komunikatywny układ kierowniczy (niestety hydrauliczne wspomaganie tylko w wersji 105 konnej), twardawe i stabilne zawieszenie w standardzie. Praktycznie dla mnie ideał. To był lepiej zrobiony Focus. Z zewnątrz auto OK. Wnętrze to co prawda nie Julka - ale ta spartańskość mi się podobała, czuć ducha trochę jak z japońskich ogrodów kamieni. Tylko paleta silników delikatnie mówiąc nie zachwycała.

Generalnie jak wybierałem auto to ideałem byłaby poprzednia Mazda 3 z silnikiem od Julki.

Mnie czeka jazda M3 z silnikiem 2.0 120KM, jezeli nic nie pomylilem. Ma byc atmosferyczny, bo dla żony. Choc jej numerem jeden jest Tigra2 w kolorze turkish blue... Moze sie uda taki znalezc... Moze...

Ale Alfisti mają w głowie coś jednak inaczej. Żona była zachwycona moim Fordem i bardzo chciała takie auto, pojechaliśmy jednak na kilka jazd próbnych, wsiadła do Julki i powiedziała, "auto skrojone dla mnie, ideał tylko to i koniec. Ja chcę Giuliette a ty dalej jeździj plebejskim Fordem".

Zona ma racje we wszystkim :) a gustu nie da sie łatwo zmienić, po prostu twoja morda pasuje do forda. :)
Tylko sie nie obraz :)

Takie wątki to widzę w dziale gusta i moda. Facet nie wie co zrobić z CD? proponuję znaleźć w F.... miejsce na SD.

Zaraz zejdziemy na poziom porownywania Giulietty do Fabii :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Co do silnika to nie mam porownania, ale ze MA 170KM ma mniejsza dynamike niz 1.6 150KM to dosc odwazne stwierdzenie imvho. Ja w MA odczulem od razu, ze jest to silnik jednak o pojemnosci 1368cm3 i trzeba miec to na uwadze, szczegolnie w trybie N i A. Po prawie 2k juz sie rozumiemy.

Odważne, ale i prawdziwe. Jeździłem 120KM, 170KM i 170KM z TCT.
Niestety dla Julki - 1,6 i 270Nm w Focusie robi swoje, pomimo że na papierze ma 8,5 do 100.

Przy okazji, moglby kolega zrobic porownanie w dB przy uzyciu np oprogramowania ze smartfona Ciekawi mnie skala wyciszenia Fokusa 1.6. Raczej nie bede mial okazji jezdzic czyms takim, ale ciekawy jestem.

Już pisałem to w innym wątku: "głośniejsze niż Giulietta, mierzone 66dB, dla porównania focus z silnikiem 1.6 o mocy 180hp, ma 68dB, przy 100km/h, więc nie wiem gdzie Ci ciszej?"
Poprzedni wątek dotyczył stricte głośności.. ale widzę, że kolega jakoś nie może się z tym pogodzić. Focusy są GŁOŚNIEJSZE.... a mruk silnika to inna bajka.
Pozdrawiam

Postaram się zrobić kilka testów w porównaniu z Julką. Dziś jeździłem Focusem i na 6 biegu wygląda to tak:
przy 80km/h - 57-59dB,
przy 100km/h - 60-61dB,
przy 140km/h około 63-65dB.
Jeżeli Julka ma 66dB a Focus (150KM) około 60dB to by się potwierdzało. Rzeczywiście u mnie przy 150-160 jest porównywalnie głośno jak w Giulieccie (120KM) przy 100.
Dodam tylko, że ja mam 16/205 a Giulietta 17/225.

Rozumiem ze porownuje kolega glosniki standardowe, tak? Bo jezeli tak, to tam montuja co popadnie i nie warto.

Tak, standardowe nagłośnienie fabryczne w Julce i standardowe w Focusie - powtórzę, że w Fordzie jest o niebo lepsze.

Takie wątki to widzę w dziale gusta i moda. Facet nie wie co zrobić z CD? proponuję znaleźć w F.... miejsce na SD.

Owszem posiadam, W Giulieccie niestety brak, czego trochę brakuje, ale nie czepiajmy się detali.

Zona ma racje we wszystkim a gustu nie da sie łatwo zmienić, po prostu twoja morda pasuje do forda.
Tylko sie nie obraz

Trochę mi ten wątek zalatuje trolem ;-) ale to takie tam moje subiektywne stwierdzenie.

Większość z Was komentujących wątek, powołuje się na wygląd. Odstawiam to na bok i piszę o odczuciach jazdy tymi dwoma autami, zaletach i wadach jednego i drugiego. To nie jest dyskusja o guście. Oczywiście samochód kupuje się biorąc pod uwagę jego funkcjonalność, osiągi i oczywiście wygląd. Ale gdzie jest granica? Bo w przypadku Giulietty, na jej plus działa głównie wygląd.
Z żalem stwierdzam, że Focus jest wg mnie lepszy. Jak czytam dla przykładu wątek o awariach przez pierwsze 10tys to aż nie mogę uwierzyć.
Focus to mój samochód służbowy, nie kupiony przeze mnie, jeżdżę nim na codzień i jest świetny.

Nie, nie troluje. Podchodzę do tematu poważnie. Może źle zacząłem wątek, kocham Alfy, kupiłem swoją 156kę i była świetna, teraz żona ma Giuliette. Kupiłem Giuliette, pomimo, że widzę wiele plusów na rzecz Focusa.
Kupiłem Alfę sercem, stoi pod domem i jest piękna i czerwona.

Dwa lata temu wygrała Julka, chociaż to Leon lepiej trzymał się drogi ale środek wyglądał jakby go robili przy pomocy siekiery. Focus przegrał bo był za bardzo standardowy, ale fakt że 1.6 150 nie ma takiej dziury jak MA. Środek jest inny od wszystkich i przez to oryginalny, nie słyszałem jeszcze negatywnej opinii, a siedziały w nim różne osoby.W foce jest po prostu praktyczny dlatego teraz do pracy wygrała foka.

W kwestiach estetyki byłbym ostrożny, bo forumowi kapłani kultu krzyża i węża nałożą na kolegę z Fokusa fatwę. :D

Ale co do elastyczności, to coś w tym może być. Jeśli te 270 Nm zaczyna się o ile pamiętam od 1600 rpm, to jest cokolwiek lepiej niż 250 Nm od 2250 rpm, więc w codziennej eksploatacji taki silnik powinien być wygodniejszy.

W kwestiach estetyki byłbym ostrożny, bo forumowi kapłani kultu krzyża i węża nałożą na kolegę z Fokusa fatwę. :D

Ale co do elastyczności, to coś w tym może być. Jeśli te 270 Nm zaczyna się o ile pamiętam od 1600 rpm, to jest cokolwiek lepiej niż 250 Nm od 2250 rpm, więc w codziennej eksploatacji taki silnik powinien być wygodniejszy.

Tak to wygląda:

Focus 1,6
Moc silnika:150 KM, przy 5700 obr/min
Maksymalny moment obrotowy:270 Nm, przy 1900-3500 obr/mi

Giulietta MA
Moc silnika: 170 KM, przy 5500 obr/min
Maksymalny moment obrotowy:230 Nm, przy 2250 obr/min
Maksymalny moment obrotowy Nm (kgm - WE) przy obr./min. tryb Dynamic 250 (25.4) 2500.

Odważne, ale i prawdziwe. Jeździłem 120KM, 170KM i 170KM z TCT.
Niestety dla Julki - 1,6 i 270Nm w Focusie robi swoje, pomimo że na papierze ma 8,5 do 100.

Jezeli kolega sprawdzal ze stoperem to ok...

przy 140km/h około 63-65dB.

Dzieki!

Z żalem stwierdzam, że Focus jest wg mnie lepszy. Jak czytam dla przykładu wątek o awariach przez pierwsze 10tys to aż nie mogę uwierzyć.

Nie ma co zalowac... kazdy wybiera to co mu bardziej pasuje.
Co do fokusow, to nie mam porownania z forow, ale mam kumpla w AutoPlaza w W-wie (dealer Forda i Hondy) i z ta bezawaryjnoscia Fokusow to wszystko zalezy od wielkosci proby statystycznej ;)

Dodano po 6 minutes:

Na wykresie z tego co zapytalem google to wychodzi od m/w 2200 do 3800 i ma wartosc ok 260Nm dla 1.6 ecoboosta z Fokusa Mk3. Julka ma od 2200 do 4200 i ma wartosc 260Nm... Tyle mowi google. Wiec jezeli nie bylo mierzone, to tez kazdy egzemplarz sie rozni. A te swiezo z fabryki vs te z wiekszym przebiegiem to juz na pewno.

http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Ford-Focus-MK3-1.6-SCTi-EcoBoost-110kW-150KM
http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/79453-wykres_z_hamowni.html

Ostatnia edycja:
Tak to wygląda:

Focus 1,6
Moc silnika:150 KM, przy 5700 obr/min

Giulietta MA
Moc silnika: 170 KM, przy 5500 obr/min
Maksymalny moment obrotowy:230 Nm, przy 2250 obr/min
Maksymalny moment obrotowy Nm (kgm - WE) przy obr./min. tryb Dynamic 250 (25.4) 2500.

A, czyli w obu wyżej. W poprzednim aucie miałem 250 od 1500 do 4500 i tego mi tu najbardziej zawsze brakowało. Głównie dlatego prawie zawsze jeżdżę w trybie D, bo tam jest nieco lepszy przebieg momentu. To nawet nie chodzi, że szczyt jest przy 2.500, tylko że przy 1.500 zupełnie nic się nie dzieje. No ale ten typ tak ma, i już.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót