• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Giulietta - skrzynia biegów

Swoje wnioski wysnuwasz porównując Giuliettę do swoich wcześniejszych wozów ze stajni VW....Wybacz ale po pierwsze nie jesteś żadnym autorytetem w tej dziedzinie, żeby takie wnioski wyciągać

Swoje wnioski wysnuwam na podstawie doswiadczen z roznymi kompaktami z roznych stajni i mojego egz Julki. Cieszy mnie natomiast gdy tak doswiadczony posiadacz Giulietty jak Ty wypowiada sie w temacie usterki o ktorej nie ma bladego pojecia. To dopiero autorytatywne ..... Chyba na podstawie swojego Fiata

Maciek-156
...podczas dodawania i puszczania gazu np. na dwójce trójce słychać trzaskanie podobne do wyrobionych przegubów.
To zwiastuje rosypanie łożyska igiełkowego w którymś z wewnętrznych przegubów - zdarza się w autach z przednim napędem przy gwałtownym ruszaniu na skręconych kołach.

Swoje wnioski wysnuwam na podstawie doswiadczen z roznymi kompaktami z roznych stajni i mojego egz Julki. Cieszy mnie natomiast gdy tak doswiadczony posiadacz Giulietty jak Ty wypowiada sie w temacie usterki o ktorej nie ma bladego pojecia. To dopiero autorytatywne ..... Chyba na podstawie swojego Fiata
Jakbyś sledził uważnie watek który założyłeś, to byś zauwazył mój post z pierwszej strony tego wątku w którym piszę, że moja skrzynia zachowuje się podobnie jak w Julce, czyli pracuje głośno przy zmianie biegów. Podejrzewam, że mamy podobne skrzynie i podobny problem. Każdy kto wejdzie w ten temat oczekuje jakiś rad odnośnie rozwiązania tej przypadłości a nie po to, żeby czytać biadolenie w stylu "ale to badziewie" itp. Jak mnie to już podirytowało to wyobrażam sobie jak muszą poczuć się prawdziwi Alfiści... Moją złość pogłębia podejrzenie, że jakbyś miał podobne przeboje z wozem ze stajni VW to byś w ten sposób swoich żali nie uzewnętrzniał na forum np. Golfa. Tym bardziej że problemy które masz to wprawdzie irytujące ale jednak drobiazgi na które część uzytkowników pewnie wogóle nie zwróciła by uwagi :)

To zwiastuje rosypanie łożyska igiełkowego w którymś z wewnętrznych przegubów - zdarza się w autach z przednim napędem przy gwałtownym ruszaniu na skręconych kołach.

Przy odpuszczaniu gazu na II lub III słyszę dokładnie "chrobot/krokrokro". Przy gaszeniu silnika bez wciśniętego pedału sprzęgła znowu charakterystyczny chrobot.

W jaki sposób zdiagnozować które to łożysko i w którym przegubie? Jak pojadę do serwisu to znowu powiedzą "Panie dobrze jest, prostuj rurę jak się popsuję to wymienimy..."

Aby prawidłowo zdiagnozować ewentualne uszkodzenia skrzyni biegów trzeba ją najzwyczajniej zdemontować i rozebrać - wszystko inne to tylko gdybanie

@Żuczek

Drogi koego Bardzo fajnie ze przyznajesz sie do opierania na swoich podejrzeniach. Ale zapewniam Cie sa one mylne. Gdyby taki problem dotyczyl moich poprzednich aut (Vag czy BMW) tez bym pisal to co mysle ( tym bardziej gdyby auto bylo zlepkiem wszelkiej masci niedorobek) przykro mi jesli ktos ma emocjonalny stosunek do marki AR i odbiera moje zale personalnie. Dla mnie to tylko samochod i niestety pelen nidorobek i niestety tej skrzyni nie zaliczam w swoich definicjach do drobiazgow - a bardziej do beznadziejnie dzialajacego mechanizmu ktory nie powinien wyjsc z fabryki. Z mojej strony koniec rozmowy na ten temat.

Ps. Przy czym kolego nie zrozum mnie zle.... Jeslo ktos zapyta jaki kompakt uwazam za najbardziej stylowy, najladniejszy , czy najbezpieczniejszy , lub najlepiej sie prowadzacy Julka bedzie w czolowce. Nie powiem tego natomiast o jakosci wykonania i czesci mechaniki. Niestety mi te plusy nie przeslaniaja minusow.... Ot miewalem auta z lepszym stosunkiem zalet do wad.

Ostatnia edycja:
Aby prawidłowo zdiagnozować ewentualne uszkodzenia skrzyni biegów trzeba ją najzwyczajniej zdemontować i rozebrać - wszystko inne to tylko gdybanie

OMG! Tego się bałem...
Szykuje się nowa zadyma w serwisie - żeby zmusić ich do zdjęcia skrzyni to chyba będę musiał się tam wybrać z jakimś Terminatorem/Robocopem albo Rocco ;)

Lub też wjechać na hamownię czego ASO nie oferują. To tak jak ze zbieżnością-na tej ich płycie diagnostycznej (wygodnej dla nich bo szybkiej) wszystko jest OK, na optycznym przyrządzie sprzed lat już trochę daleko od OK.
Ale reasumując skoro są egzemplarze w których nie ma problemu ze skrzynią to znaczy że są dobre skrzynie i każdy kto taki problem ma po prostu powinien na piśmie zarządać wymiany na wyrób wolny od wad (odwiedzić jakiegoś rzecznika konsumentów który powie co i jak) i tyle z adnotacją o powiadomieniu UOKiK i kilku czasopism bądź telewizji jeśli importer będzie nadal stwarzał problemy. A medialne hieny tylko czekają na taki temat, zwłaszcza że marka jest ogólnie kontrowersyjna. Warto uświadomić to managerom z FAP. Ludzie, 80-100 tys zł piechotą nie chodzi.

metan
Reasumując managerowie wiedzieli co robią dają tylko 2 lata gwarancji :) ale i to przeszarżowali :)
Nowa Julka będzie tańsza ale gwarancja będzie na 6 miesięcy :)
Sorry za taki mały offtopik ale nie mogę, moje tłuczące się zawieszenie z tyłu nadal się tłucze, czekają aż mi się gwarancja skończy śmieszne i żenujące.

OMG! Tego się bałem...
Szykuje się nowa zadyma w serwisie - żeby zmusić ich do zdjęcia skrzyni to chyba będę musiał się tam wybrać z jakimś Terminatorem/Robocopem albo Rocco ;)

We wroclawskim ADF nie maja z tym problemu....mi chcieli skrzynie koniecznie rozebrac i zobaczyc w czym jest problem lecz niestety nie mialem czasu...zjazd do NL
Dojechalem calo bez unieruchomienia Julki ( jak w serwisie przypuszczali ) ale...nowy efekt...przy redukcji z 4-3 pojawil sie dziwny dzwiek jakby cos ocieralo na sucho....
Jutro zjazd do serwisu....zobaczymy...

Lub też wjechać na hamownię czego ASO nie oferują. ....
Hamownia to może (podobnie jak jazda próbna mechanika) wychwycić tylko dziwne dźwięki , ale weryfikacja i diagnoza to tylko po demontażu i robiórce skrzyni

We wroclawskim ADF nie maja z tym problemu....mi chcieli skrzynie koniecznie rozebrac i zobaczyc w czym jest problem lecz niestety nie mialem czasu...zjazd do NL
Dojechalem calo bez unieruchomienia Julki ( jak w serwisie przypuszczali ) ale...nowy efekt...przy redukcji z 4-3 pojawil sie dziwny dzwiek jakby cos ocieralo na sucho....
Jutro zjazd do serwisu....zobaczymy...

U mnie ten odgłos pojawia się przy odpuszczaniu gazu na III w trybie dynamic - tarcie "jakiegoś koła". Nie zawsze uda się ten odgłos za-symulować.

No nic koniec dywagacji trzeba jechać z tym do serwisu po raz trzeci...

Niestety po raz trzeci nic nam z tym nie zrobia bo beda szukac dyplomatycznego i taniego rozwiazania. Nie wiem czy nie czas naglosnic sprawe medialnie.

A czy koledzy próbowali razem walczyć o sprawę, bo chyba problemów ze skrzyniami ma parę osób na forum, prawda? Czy koledzy zasięgnęli opinii prawnej czy sprawdzili np. czy rękojmia nie będzie lepszym rozwiązaniem? Może pismo (email, fax) napisane razem z numerami VIN od wszystkich u których są problemy do FAP, a jak nie będzie odpowiedzi to takie samo pismo wysłać z opisem o braku odpowiedzi do któregoś pisma brańżowego? A od 10 osób można robić pozew zbiorowy ;) Ale nie wiem czy to w przypadku naszych sądów i tejże sprawy przyniesie wymierną korzyść...

Hamownia to może (podobnie jak jazda próbna mechanika) wychwycić tylko dziwne dźwięki , ale weryfikacja i diagnoza to tylko po demontażu i robiórce skrzyni

Dokładnie, ale wtedy łatwiej byłoby stworzyć warunki do wychwycenia nieprawidłowości bez narażania się na kolizję w normalnym ruchu.
Myślę że ktos powinien tu wkleić manuala: jak rozwalić skrzynię ale tak żeby nie było to podejrzane :-). I zgłosic do naprawy gwrancyjnej

Ostatnia edycja:
Witam. mam pytanie - czy komukolwiek kto zgłaszał problemy ze skrzynią biegów udało się je naprawić w ASO ? Początkowo obiecywano, że problem źle działającej skrzyni biegów zostanie rozwiązany w maju, później w czerwcu, a obecnie usłyszałem, że może trzeba czekać aż do października. Zakrawa to na czystą kpinę - Giulietta ze skrzynią działającą jak w Fiacie 126p.
A czy koledzy próbowali razem walczyć o sprawę, bo chyba problemów ze skrzyniami ma parę osób na forum, prawda? Czy koledzy zasięgnęli opinii prawnej czy sprawdzili np. czy rękojmia nie będzie lepszym rozwiązaniem? Może pismo (email, fax) napisane razem z numerami VIN od wszystkich u których są problemy do FAP, a jak nie będzie odpowiedzi to takie samo pismo wysłać z opisem o braku odpowiedzi do któregoś pisma brańżowego? A od 10 osób można robić pozew zbiorowy ;) Ale nie wiem czy to w przypadku naszych sądów i tejże sprawy przyniesie wymierną korzyść...

Moja jest o 2 tygodni w serwisie na tą doległość .... ja tego nie widze (bo zamówiliśmy moduły ale nie wiemy kiedy przyjdą - jak przyjdą czy pomogą) ......
ogólnie to auto mnie już mocno wq.....a :(

Otrzymana dziś z FAP i ASO odpowiedz.

Rzeczone dwa moduły zostały mi przybliżone.

Otóż podobno przyczyną takiego działania (to już ponoć zdiagnozowano przynajmniej w moim egz.) jest wadliwe koło dwumasowe i wyniku jego niepoprawnej konstrukcji do wymiany jest kompletne sprzęgło.
Wystarczyło 3500 km by sprzęgło nosiło bardzo nierówne i wręcz dziwne ślady użycia. Elementy są zamówione - natomiast ich dostawa to 12 lipiec. To ze względu na zmianę w procesie technologicznym tych elementów.
Sprawa ma trafić do firmy LUK która jest producentem tych kół do Giulietty. Tyle informacji oficjalnych na dziś - Efekty, niestety trzeba poczekać.
Być może warto zdiagnozować Wasze pod tym kątem .... co by nie pisać dobrze to nie wygląda :(

Ostatnia edycja:
Zagadka:
Firma LUK jakiej jest "narodowości" :)?
Dla ułatwienia powiem że skrót LUK oznacza "Lamellen und Kupplungsbau" Więc wygląda bardzo dobrze-spierdzieliła się (nie pierwszy raz) germańska część.
Chyba sami włosi w dziale zakupów FAG ulegli złudzeniu że niemieckie=dobre albo to jakiś narodowy niemiecki sabotaż. Sprzęgła wymyślają w DE produkcja albo DE albo HU
Niech elementy AR lepiej zostaną już włoskie tylko tamtejszych montażystów i QC wymienić chociażby na tunezyjczyków których mają pod ręką i nie wiedza co z nimi zrobić

Ostatnia edycja:
Problem skrzyni biegów jest co najmniej dziwny,a próby jego rozwiązania na razie chyba się nie udają. Oto ostatnia informacja od ASO Carserwis, po kolejnej mojej interwencji:
Ponownie informujemy, że skuteczna interwencja naprawcza zostanie
wykonana po wdrożeniu przez służby techniczne ALFA ROMEO stosownego
rozwiazania serwisowego.Na dzień dzisiejszy wykonanie naprawy lub
wymiany skrzyni biegów nie rozwiąże problemu - wg naszych informacj, w
niedalekiej przyszłości, bedą wprowadzone specyficzne zmiany
asortymentowe dotyczące części zamiennych.Blokada napraw/wymian
obowiązuje na wszystkich rynkach.
Za zaistniałe niedogodności serdecznie Pana przepraszamy.
Prosimy o wyrozumiałośc i cierpliwość - zapewniamy, że problem na pewno
zostanie rozwiązany.
Deklarujemy natychmiastoiwy kontakt z Panem w przypadku dostępności
rozwiazania serwisowego.

Otrzymana dziś z FAP i ASO odpowiedz.

Rzeczone dwa moduły zostały mi przybliżone.

Otóż podobno przyczyną takiego działania (to już ponoć zdiagnozowano przynajmniej w moim egz.) jest wadliwe koło dwumasowe i wyniku jego niepoprawnej konstrukcji do wymiany jest kompletne sprzęgło.
Wystarczyło 3500 km by sprzęgło nosiło bardzo nierówne i wręcz dziwne ślady użycia. Elementy są zamówione - natomiast ich dostawa to 12 lipiec. To ze względu na zmianę w procesie technologicznym tych elementów.
Sprawa ma trafić do firmy LUK która jest producentem tych kół do Giulietty. Tyle informacji oficjalnych na dziś - Efekty, niestety trzeba poczekać.
Być może warto zdiagnozować Wasze pod tym kątem .... co by nie pisać dobrze to nie wygląda :(

Amortyzatory
Powrót