[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Motul 8100 eco-clean c2 0w30?

Motul właśnie ma opinie jako olej który jest drogi w kontekście tego co oferuje (przereklamowany) i w dodatku duża szansa na podróbkę więc jakoś jestem negatywnie nastawiony do tej marki.
To tak wyczytałem na forum olejowym gdzie ludzie badaja oleje itd.

Galon oleje jest zdaje się w miarę sprawdzonym sprzedawcą. Co do relacji jakość-cena nie wypowiem się, bo się nie znam. Póki co leję go dopiero od pół roku, a to za krótko, żeby cokolwiek móc powiedzieć :D

Motul właśnie ma opinie jako olej który jest drogi w kontekście tego co oferuje (przereklamowany) i w dodatku duża szansa na podróbkę więc jakoś jestem negatywnie nastawiony do tej marki.
To tak wyczytałem na forum olejowym gdzie ludzie badaja oleje itd.

bo to jest prawda, dokładnie tak to wygląda

Ja korzystam z Eurola ale w TB 5W40. Przemyśl jeszcze Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W30 - dobry olej w dobrej cenie.
Do tego zmiana co 10kkm. Ja ogólnie też uważam, że przy normalnej jeździe i wymianach do 10kkm ciężko żeby coś było nie tak.

Ja korzystam z Eurola ale w TB 5W40. Przemyśl jeszcze Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W30 - dobry olej w dobrej cenie.
Do tego zmiana co 10kkm. Ja ogólnie też uważam, że przy normalnej jeździe i wymianach do 10kkm ciężko żeby coś było nie tak.

Właśnie też ten Shell wpadł mi w oko i jest podobnie wyceniony jak Texaco Havoline, niby prosta sprawa jak olej, a wybór jest ogromny, wiadomo że MA jest wymagający i pewnie musi być 0W30.

Właśnie też ten Shell wpadł mi w oko i jest podobnie wyceniony jak Texaco Havoline, niby prosta sprawa jak olej, a wybór jest ogromny, wiadomo że MA jest wymagający i pewnie musi być 0W30.
Tak czy siak, lepiej tańszy co 10kkm niż droższy co 15-20kkm :)

Moja Julka na początku jeździła na Selenii. Ale jak ją brałem używaną w Poznaniu w Pół-Car, była zalana Shellem 0W30. Mimo że nie MA. Tak jest do dziś.

A ja leje PENRITE Enviro+ 5W40 i też myślę o zmianie na 0W-30 tylko pytanie czy jest sens..;)

A ja leje PENRITE Enviro+ 5W40 i też myślę o zmianie na 0W-30 tylko pytanie czy jest sens..;)

W silnikach MA, ma jak najbardziej sens zmiana na 0W30, tak też zaleca producent. Lepiej zadbasz o moduł rzadszym olejem.

W silnikach MA, ma jak najbardziej sens zmiana na 0W30, tak też zaleca producent. Lepiej zadbasz o moduł rzadszym olejem.
Tylko jaka różnica będzie w tym 0W30 w strosunku do tego PENRITE 5W40?

1. Czy dalej uważacie że AR2300 jest dobre? poniżej zdjęcie jak wygląda AR2300 któro leżało w bagażniku w takich temperaturach jak są teraz - galareta to mało powiedziane...
20201208_141637.jpg
2. Czy 2l oleju z poprzedniej wymiany tj. ok 7mc temu mogę użyć ponownie i wlać do silnika dokupując brakującą ilość?

Ad.1
AR2300 jest dobre. A to, że ma taki stan to wynik temperatury. Najlepiej tego używać jak jest ciepło, więc np. zalać wiosną i jak się jeździ dłuższe trasy.

Ad.2
Co do drugiego pytania to co to znaczy 'ponownie użyć'? Używany olej chcesz zalać jeszcze raz?
Chyba, że jest nieużywany i został w butelce. To jeśli tak i była zwyczajnie zakręcona, to normalnie można używać.

Ad.1
AR2300 jest dobre. A to, że ma taki stan to wynik temperatury. Najlepiej tego używać jak jest ciepło, więc np. zalać wiosną i jak się jeździ dłuższe trasy.

Ad.2
Co do drugiego pytania to co to znaczy 'ponownie użyć'? Używany olej chcesz zalać jeszcze raz?
Chyba, że jest nieużywany i został w butelce. To jeśli tak i była zwyczajnie zakręcona, to normalnie można używać.

tak zostało mi ze 2 litry nówki oleju;) ale zastanawiam się czy nie wlać tego 0W30 z AR9200V2 a wcześniej poprostu płukankę strzelić;)

P.S. Leje ktoś z was 0W40 do 1.4MA przedliftowego? Czy silnik przed i po lifcie różni się czymś w ogóle? Mam to 5W40 i zastanawiam się nad zmianą na 0W40 żeby miał troszkę w zimie lżej...

Moja 1.4 TB MA 2010r. pracowała super na 0W30 i nawet na 0W20 nie było problemów ;-)

Panowie (i Panie),

przewertowałem nieco temat, ale brakuje mi w ostatnim czasie dobrej rady w kwestii doboru oleju dla jednostki 1.6 jtdm 105 km.
Oczywiście jest Tutella, ale pytanie czy to jedyny słuszny kierunek?

Amortyzatory
Powrót