• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Oleje zgodne z normą Fiat 9.55535 GS1 to 0W-30, a ja wolałbym pozostać przy 5W-40. Wg instrukcji powinien być olej SAE 5W-40, ACEA-C3, kwalifikacja FIAT 9.55535-S2. Wynika z tego, że można zastosować:

- Motul 8100 X-clean gen2 5W-40 - norma Fiat 9.55535 S2/T2
- Motul 8100 X-clean 5W-40 - norma Fiat 9.55535 S2/T2
- Selenia K Pure Energy 5W-40 - norma Fiat 9.55535 S2.

Wybór ograniczyłbym do któregoś z trzech powyżej. Rozumiem, że każdy z nich będzie równie dobry? Najłatwiej dostać i chyba najtańszy będzie Motul.
Od 2014 roku Fiat zmienił zalecaną specyfikację oleju do MA na OW30

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Warto spróbować, tylko płukankę warto potrzymać na gorąco z 30-60min jeśli była lana KPE. Polecam estrową płukankę Oilem ReleaseTech PowerFlush z TBN 30, na której można także delikatnie pojeździć np trasę do serwisu przed wymianą oleju.

Czy w takim razie lepiej jest zrobić płukankę i zmienić obecny olej 5W-40 na 0W-30? Przebieg auta to 130.000 km.

Przesiadłem się z Motula 5W40 na Shell'a 0W30 jakieś 1000 km temu.
Zwykła płukanka 15 minutowa przed wymianą, przebieg 90 tys. km.
Nie zauważyłem żadnej różnicy, ale pewnie silnik będzie miał "lżej" przy niskich temperaturach.
Jakiś powód zmiany specyfikacji przez Fiata musiał być, więc lepiej lać 0W30 do naszych MA.

Przesiadłem się z Motula 5W40 na Shell'a 0W30
Ja też mam wlany ten olej. Zrobiłek ok 5 tysięcy. Jestem naprawde zadowolony ze stosunku cena = jakość. Oleju nie ubywa. Robiłem płukankę LM. Przy okazji wymiany filtrów porównałem filtr powietrza od Filtrona i Manna (kupiłem manna wyciągnełem z auta Filtrona) i wg. mnie kropka w kropkę to samo.

Witajcie :)

Niedawno stałem się posiadaczem Mito QV, z 2010 roku. Silnik ma ok 180 tysięcy km przebiegu, miał już przy 70 tysiącach wymieniony moduł multiair.
Po naklejkach wychodzi na to, że od nowości zalewano go Selenią 5w40, co 20-30 tysięcy kilometrów.
Przejrzałem poprzednie dyskusje i szczerze mówiąc mam lekki mętlik co do wyboru oleju :)
Czy jest sens zmienić olej na 0w30 shell helix(taki polecił mechanik) czy też pozostać przy 5w40?
Druga kwestia, dotyczy dodatku AR9100 - czy powinno go się stosować przy jednym i drugim oleju?

Gratulacje fajnego auta.
Dobrze będzie AR9100 stosować obojetnie co zalejesz czy C2 czy C3 ale najpierw warto byłoby wypłukać ten silnik jak najlepiej. Polecam ww Oilem dodać 1 puszkę rozgrzanego oleju i pojeździć przynajmniej 30 minut i wtedy wymiana filtra i oleju na nowy z AR9100

Witam wszystkich, szybkie pytanie: Millers Oils CFS 5W40 NT+ do Giulietty QV (mapa na 300hp), ma sens?

Pytam się, ponieważ we wcześniejszych postach widziałem wzmiankę o Penrite Enviro+ oraz Motul 8100 X-CLEAN, (właściciel podczas ostatniej wymiany oleju zalał w/w Motul 5w30 8100 X-CLEAN)

z góry dziękuję za odpowiedzi

Witam wszystkich, szybkie pytanie: Millers Oils CFS 5W40 NT+ do Giulietty QV (mapa na 300hp), ma sens?

Pytam się, ponieważ we wcześniejszych postach widziałem wzmiankę o Penrite Enviro+ oraz Motul 8100 X-CLEAN, (właściciel podczas ostatniej wymiany oleju zalał w/w Motul 5w30 8100 X-CLEAN)

z góry dziękuję za odpowiedzi

Witam.

Jeśli jeździsz pełnym ogniem na pewno ma sens, tylko pamiętaj, że ten olej wymaga wymiany co 6 - 8 kkm.

Ja leję po raz kolejny do QV RAVENOL Turbo VST SAE 5W40 plus AR9100 i wcześniej płukanie. Wymiana przed 10kkm. Zero poboru, a olej utrzymuje swoją złotą barwę. A lekkiej nogi nie mam...

Witam.

Jeśli jeździsz pełnym ogniem na pewno ma sens, tylko pamiętaj, że ten olej wymaga wymiany co 6 - 8 kkm.

Swój styl jazdy określiłbym jako dynamiczny+, na "pełen ogień" szkoda mi maszyny :D

Ja leję po raz kolejny do QV RAVENOL Turbo VST SAE 5W40 plus AR9100 i wcześniej płukanie. Wymiana przed 10kkm. Zero poboru, a olej utrzymuje swoją złotą barwę. A lekkiej nogi nie mam...

Przeglądając wątek widziałem, że kilka osób dopytywało o ten olej, brzmi ciekawie. Na pewno bardziej się zapoznam.

Dzięki Panowie za porady!

Ja w swojej QV mam odkąd kupiłem wlany olej ( poprzedni właściciel też taki zalał u Pablo ) Millers EE Longlife 5W40 i zastanawiam się czy warto dodać AR9100? Ostatnia wymiana jakieś 1000 km temu wraz z płukanką

Jak najbardziej, 9100 nie musi być dodawane podczas wymiany oleju.

AR9200V2 nawet lepiej przy tej mocy.

Jak najbardziej, 9100 nie musi być dodawane podczas wymiany oleju.

AR9200V2 nawet lepiej przy tej mocy.

Dzisiaj dotarł do mnie AR9200V2 od Tomka z lejolej, bo Pablo nie miał w sklepie internetowym ;) Teraz pytanie co do aplikacji tego środka. Rozumiem, że mam rozgrzać silnik ( powiedzmy zrobić z 5 km ), zgasić go, wlać całą butelkę ( 200 ml ) do silnika, odpalić auto i poczekać na wolnych obrotach 15 minut? Tak mniej więcej jest napisane w instrukcji. A co z zasadą aby nie dolewać zimnego do ciepłego ( chodzi o momenty kiedy po rozgrzaniu silnika wlewamy do niego " zimny " płyn ). Czy po dodaniu olej zmieni swoją barwę? Jeśli tak to na jaki mniej więcej okres?

Nie trzeba aż tak kombinować, dodaj kiedy chcesz a potem pojeździj i się wymiesza. Zmiany koloru na bagnecie na ogólnie widać zbytnio

Nie trzeba aż tak kombinować, dodaj kiedy chcesz a potem pojeździj i się wymiesza. Zmiany koloru na bagnecie na ogólnie widać zbytnio
Dzięki. Dodam rano przed startem i będę jeździł ;)

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Panowie, stoję przed wyborem oleju. 1.4 MA przebieg 140 kkm, do tej pory jezdzony na Selenia Digitek 0W30.
Chciałbym zmienić marke oleju, stoje przed wyborem:
1) EUROL SYNTENCE FS 0W30 (nie spełnia normy FIAT)
2) Havoline ProDS P 0W-30 (nie spełnia normy FIAT)
3) RAVENOL FES SAE 0W30 (spełnia normę FIAT)
ewentualnie zastanawiam się jeszcze zeby zostac przy Selenii. Możecie coś z tych powyżej polecić? Słyszałem, że ten Eurol ma dobre opinie ale czy kluczowe jest spełnienie normy FIATa?

Amortyzatory
Powrót