[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Yhm??
Pytasz o silnik czy skrzynie?

Dobre pytanie.
Właściwie o jedno i drugie.

Do tej pory "moje oleje" to Liqui Moly, Penrite czy Ravenol w kwestii olejów silnikowych.

Odnosnie skrzyni to Fuchs zawsze mi sie przewijał jako ten dobry, ale widzę, że na forum AR nie sa to takie oczywistości.

Stąd precyzując pytanie.
Jaki olej do:
silnika 1.6 jtdm 105 km 2013 skrzyni biegów j.w

Jest wiele propozycji w tym temacie, ale zdecydowana wiekszość odnosi sie do silników beznynowych, a jeśli już pojawia sie diesel to 2.0.

Auto nabyłem niedawno i staram się podpatrzeć co pasuje do AR żeby ślepo nie kopiować ze swoich VAGów.

Do skrzyni polecam Fuchsa 75w80 plus AR9100. Mam u siebie i znaczna poprawa po seryjnej Tuteli.
Do silnika Ci nie polece bo mamy inne, ale sam leje już kolejną wymianę Ravenola z ARem i jestem zadowolony.

Skoro już przy dieslach.
Silnik 2.0 170 KM.
To może jakiś użytkownik poleci olej zamiennie dla Motul 8100 X-Clean EFE C2/C3 5W30.
Od ok 100 tyś używam tego oleju ale silnik już ma 200 tyś i może po takim przebiegu coś innego by mu bardziej służyło?

Wcześniej do 100 tys były niestety wymiany co 30 tys zgodnie z interwałem.

Drugie pytanie to olej do skrzyni biegów.
Padła tu propozycja ale może ktoś jeszcze coś innego poleci.
Będę wymieniał przy okazji sprzęgieł więc może coś innego teraz niż Tutlella..
Skrzynia tct ale to zautomatyzowana manualna.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Skoro już przy dieslach.
Silnik 2.0 170 KM.
To może jakiś użytkownik poleci olej zamiennie dla Motul 8100 X-Clean EFE C2/C3 5W30.
Od ok 100 tyś używam tego oleju ale silnik już ma 200 tyś i może po takim przebiegu coś innego by mu bardziej służyło?

Osobiście jeżdżę teraz w swoim Seacie Leon 2.0 tdi na Ravenolu 0w30.
Zacząłem go lać od przebiegu 116 tys. km (moment kupna). do dziś nie mam żadnych uwag. auto zwirusowane. Turbo igła. 0 ubytków, a 50-70 % dróg to autostrady, ekspresówki etc. więc narażenia na pobór oleju teoretycznie najwyższe.
Osobiście polecam.

- - - Updated - - -

Do skrzyni polecam Fuchsa 75w80 plus AR9100. Mam u siebie i znaczna poprawa po seryjnej Tuteli.
Do silnika Ci nie polece bo mamy inne, ale sam leje już kolejną wymianę Ravenola z ARem i jestem zadowolony.

Widzę, że Ravenol jednak zostanie ze mna w kolejnym aucie.
Na zmiana oleju w skrzyni zastnawiam się. Opinie na forum podzielone. Pytanie czy nie jest sens ja zrobić celem ew. uzupełnienia fabrycznego "niedoboru" oliwy.

Skoro już przy dieslach.
Silnik 2.0 170 KM.

Wcześniej do 100 tys były niestety wymiany co 30 tys zgodnie z interwałem.

Drugie pytanie to olej do skrzyni biegów.
Padła tu propozycja ale może ktoś jeszcze coś innego poleci.
Będę wymieniał przy okazji sprzęgieł więc może coś innego teraz niż Tutlella..
Skrzynia tct ale to zautomatyzowana manualna.

Do silnika Millers Oils XF Longlife C2 , wg. zalecań producenta, ja natomiast szczerze polecam Millers Oils EE longlife 5w30, będzie lepiej dbał o silnik.
Ewentualnie Penrite Enviro+ 5w30 C3, również doskonale sprawdza się w tych silnikach.
Do skrzyni biegów MILLERS OILS TRX SYNTH 75W , i będzie super ;)

Dzięki za radę.
Będzie to w pewien sposób powrót do tych produktów, ale licze, że nie zesżły z pewnego stałego poziomu.

ja natomiast szczerze polecam Millers Oils EE longlife 5w30, będzie lepiej dbał o silnik.

ja za poleceniem Pablo właśnie takiego używałem przez 5 lat jazdy Giuliettą 2.0 jtdm 170km - około 80tkm żadnych problemów , oczywiście wymiana max 15tkm (mimo, że w nazwie longlife)

aktualnie Veloce 1,75 TBi 240 km - również za namową Pablo - Millers Oils C3 5w40 :cool:

Do silnika Millers Oils XF Longlife C2 , wg. zalecań producenta, ja natomiast szczerze polecam Millers Oils EE longlife 5w30, będzie lepiej dbał o silnik.
Ewentualnie Penrite Enviro+ 5w30 C3, również doskonale sprawdza się w tych silnikach.
Do skrzyni biegów MILLERS OILS TRX SYNTH 75W , i będzie super ;)
Dzięki również za podpowiedzi.
Ostatecznie zdecydowałem się na RAVENOL SMP CleanSynto 5W30 i jednak Tutela GEARFORCE 75W.
Następną wymianę wykonam na Millers, choć na jakimś forum mechaników pracujących w UK wyczytałem, że sprzedawany tam jest na beczki do zakładów i w ich opinii nie jest aż tak dobry jak u nas się go przedstawia.
Ale to jedna z opinii.
Wg mnie kluczowa jest częstotliwość wymiany, a wtedy jakieś niuanse z marką oleju schodzą na drugi plan.

Następną wymianę wykonam na Millers, choć na jakimś forum mechaników pracujących w UK wyczytałem, że sprzedawany tam jest na beczki do zakładów i w ich opinii nie jest aż tak dobry jak u nas się go przedstawia.

A co wg. nich jest lepsze ?
To rodzimy produkt, więc trudno się dziwić, że sprzedają go w dużych ilościach.
Ja aktualnie najwięcej sprzedaję PMO .

Ja mam zalany Millers XF Longlife 0W30 a do skrzyni Tutela GEARFORCE 75W i w obu przypadkach AR9100. W silniku olej wymiana przy około 8-10 tys. W skrzyni raz na 60 tys. i wszystko bangla ;-)

do 1.4MA wchodzi 3.2 czy 3.5 oleju??

dobra już wiem 3.5:D

Ostatnia edycja:
Cześć zamierzam wymienić olej po zakupie giulietty 1,4 170 km na Liqui moly molygen 5w40 nwe generation. Czy ten olej się nadaje bo przejrzałem kilka stron i jest tyle opinii że trochę się pogubiłem. Czy polecacie coś jeszcze wymienić (planuję zrobić płukankę i wymienić filtr). Samochód wcześniej serwisowany w aso zalewany Selenia. Dzięki za pomoc.

Możesz przy okazji rzucić okiem na filtr powietrza - musisz odkręcić osłonę silnika najbardziej z przodu, a sam filtr znajduje się w cylindrycznej obudowie w nadkolu po stronie pasażera. I wiem, że to może być oczywiste dla niektórych (dla mnie nie było na początku, bo nie zwróciłem uwagi) - przy montażu filtra powietrza i ponownym przykręcaniu tej okrągłej pokrywki musisz trafić takim trójkątnym znacznikiem w odpowiednie miejsce (w sensie - pokrywka nie może być przykręcona 'dowolnie').

Cześć zamierzam wymienić olej po zakupie giulietty 1,4 170 km na Liqui moly molygen 5w40 nwe generation. Czy ten olej się nadaje bo przejrzałem kilka stron i jest tyle opinii że trochę się pogubiłem.

zwróć uwagę, ze kilka postów wyżej kolega deklarował 0W30 do tego silnika,

jak wejdziesz na wyszukiwarkę LM "dobierz olej" to też zalecają 0W30 . ekspertem nie jestem, ale rozważyłbym to co piszą, zwłaszcza, że sam producent początkowo sugerował 5W40, a potem to się zmieniło bo MulitiAir nie wytrzymywał tego oleju przy trybie LongLife , a sam pisałeś, że była zalewana Selenia w ASO...

no i oczywiście interwał wymiany ...

ot, tyle do rozważenia

pozdrawiam i niech wypowiedzą się inni, mądrzejsi :cool:

Zmieniłem olej z Penrite 5W40 na Millersa też 5W40 plus AR9200v2 i mam wrażenie że na zimnym silniku auto chodzi gorzej i ogólnie głośniej pracuje...

Zmieniłem olej z Penrite 5W40 na Millersa też 5W40 plus AR9200v2 i mam wrażenie że na zimnym silniku auto chodzi gorzej i ogólnie głośniej pracuje...
Dlatego ja mam 0W30 Millersa C2 i odpala na cyknięcie , a na zimnym nie słychać MA i działa tak aksamitnie [emoji3]

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Dlatego ja mam 0W30 Millersa C2 i odpala na cyknięcie , a na zimnym nie słychać MA i działa tak aksamitnie [emoji3]

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

no następny też wleci 0W30, pojezdze z miesiąc żeby AR się trochę zadomowił i zmienię;)

Hej,
swego czasu miałem Alfę Romeo 147.
Obecnie kupiłem Fiata Bravo 1,4 T-Jet 120KM - więc trochę starszy brat Giulietty :)
Chciałbym się zapytać o poradę w kwestii oleju do T-Jeta.
Wg Fiata musi spełniać normę ACEA C3 i może być wymieniany co ~30 tys. km.
Średnio mi się to widzi, trochę poczytałem i wynika, że równie dobrze można zalać olej z normą ACEA B4 i wymieniać co 10-15 tys. km.
Po przejrzeniu parametrów różnych olejów mój wybór padł na Ravenol VST 5w40 - nada się? Może ktoś używa? Jak stary olej można kupić, żeby wciąż trzymał parametry?

Używam tego Ravenola z dodatkiem AR9100 w tbi. Już 3 wymiany. Wszystko ok, bez uwag, ubytków.

Amortyzatory
Powrót