Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Spokojnie, wszystko ma lepsze niż w Digitek. Wg mnie lepiej np dodać AR9100 do C3 niż stosować full saps
Spróbuję zadać pytanie posługując sie tylko parametrami oleju bez konkretnych nazw olejów.
Giulietta 1.4TB 120KM. Wg instrukcji - "Olej całkowicie syntetyczny o lepkości SAE 5W-40, ACEA C3, Kwalifikacja FIAT 9.55535-S2".
Wg definicji ACEA C3 – oleje do silników wymagających midSAPS i wyższego indeksu lepkości wysokotemperaturowej (o minimalnej lepkości HTHS 3.5mPa*s ); do stosowania w pojazdach wyposażonych w filtr cząstek stałych DPF lub katalizator TWC. W tym przypadku silnik jest benzynowy czyli chodzi o katalizator TWC.
Czy muszę wlać tylko i wyłącznie olej mający w specyfikacji te dwa parametry, czyli ACEA C3 i FIAT 9.55535-S2, czy mogę sobie wybierać spośród olejów 5W-40 np. ACEA A3/B4, Fiat 9.55535-Z2 albo tylko ACEA A3/B4 bez fiatoskiej? Czy wlewając np. ACEA A3/B4 nie niszczę silnika albo katalizatora? Mówiąc krótko: jakie oleje mogę wlać do Giulietty 1.4TB 120KM, oprócz podstawowego parametru 5w-40? Naprawdę nigdzie mogę znaleźć takich informacji. Dziękuję
2012 rok , co do zmiany to dobre pytanie , auto kupilem w szwajcarii , serwisowane w aso i wyczytalem w tym watku ze jakies zmiany w zaleceniach byly i mogli lac 0w30, tak sie troche martwie na zapas������.Zakupilem juz penrite enviro 5w40 no i tak sie zastanawiam, czy cos do tego dolewac?
Cześć!
Nie chcę zakładać nowego tematu, bo mam problem z olejem - a właściwie jego wlewem.
Dzisiaj chciałem umyć silnik i zauważyłem, że nie mogę odkręcić korka wlewu oleju (1,4 MA 170). Nie zaglądałem tam od przeglądu (marzec) i "miszczowie" z serwisu tak zakręcili, że nie idzie odkręcić.
Na korku były wyraźne ślady używania narzędzia mechanicznego (wkrętarka, klucz udarowy?). Korek obraca się w każdą stronę, klika-grzechocze, ale ani drgnie do góry - nie odkręca się.
Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie poradził? Będę wdzięczny za odpowiedzi, z góry Wam dziękuję.
PS. Nie ma to jak korek na gwint - np.159![]()