• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Tego znam że PAO i generalnie to dobry pakiet na TB MA i 0W30 z wysokim VI. Shell też taki robi ale bez PAO

Zastanawiam się nad olejem Eurol 0W30 Syntence, a Penrite 10 Tenths Premium 0w-40 do silnika 1.4 MA 170km. Czy warto dopłacić do Penrite?

Wymieniam olej co 10 000 km. Zastanawia mnie kwestia ochrony silnika przy wyższych temperaturach. Myślisz, że Eurol wystarczy i spełni swoje zadanie przy takich interwałach? Aktualnie mam zalaną Selenię Digitek 0w30 i nie musiałem dolewać od wymiany.

Spokojnie, wszystko ma lepsze niż w Digitek. Wg mnie lepiej np dodać AR9100 do C3 niż stosować full saps

Dzień dobry

Giulietta 1.4TB 120KM. Wg instrukcji - "Olej całkowicie syntetyczny o lepkości SAE 5W-40, ACEA C3, Kwalifikacja FIAT 9.55535-S2". Proszę Was o pomoc czy muszę wlać olej mający w specyfikacji te dwa parametry, czyli ACEA i FIAT 9.55535-S2, np. Miller Oils XF LONGLIFE 5w40, czy mogę zmienić go na np. RAVENOL Turbo VST SAE 5W-40 USVO (API SN/CF, ACEA A3/B4, Fiat 9.55535-Z2) czyli mający całkowicie inne klasyfikacje? Jak w ogóle dobiera się olej mając w/w dane w instrukcji a chciałoby się kupić super jakościowy olej do auta? Czy można kierować się tylko lepkością, czyli 5W-40 i wybrać najlepszy syntetyk? Z góry dziękuję i pozdrawiam

Temat wałkowany był setki razy - do 1.4 T-jet w zupełności wystarczy olej A3/B4.
Sam leję Ravenol VST do swojego TB z turbo VL38 i jest wszystko cacy :)

Spróbuję zadać pytanie posługując sie tylko parametrami oleju bez konkretnych nazw olejów.

Giulietta 1.4TB 120KM. Wg instrukcji - "Olej całkowicie syntetyczny o lepkości SAE 5W-40, ACEA C3, Kwalifikacja FIAT 9.55535-S2".

Wg definicji ACEA C3 – oleje do silników wymagających midSAPS i wyższego indeksu lepkości wysokotemperaturowej (o minimalnej lepkości HTHS 3.5mPa*s ); do stosowania w pojazdach wyposażonych w filtr cząstek stałych DPF lub katalizator TWC. W tym przypadku silnik jest benzynowy czyli chodzi o katalizator TWC.

Czy muszę wlać tylko i wyłącznie olej mający w specyfikacji te dwa parametry, czyli ACEA C3 i FIAT 9.55535-S2, czy mogę sobie wybierać spośród olejów 5W-40 np. ACEA A3/B4, Fiat 9.55535-Z2 albo tylko ACEA A3/B4 bez fiatoskiej? Czy wlewając np. ACEA A3/B4 nie niszczę silnika albo katalizatora? Mówiąc krótko: jakie oleje mogę wlać do Giulietty 1.4TB 120KM, oprócz podstawowego parametru 5w-40? Naprawdę nigdzie mogę znaleźć takich informacji. Dziękuję

Spróbuję zadać pytanie posługując sie tylko parametrami oleju bez konkretnych nazw olejów.

Giulietta 1.4TB 120KM. Wg instrukcji - "Olej całkowicie syntetyczny o lepkości SAE 5W-40, ACEA C3, Kwalifikacja FIAT 9.55535-S2".

Wg definicji ACEA C3 – oleje do silników wymagających midSAPS i wyższego indeksu lepkości wysokotemperaturowej (o minimalnej lepkości HTHS 3.5mPa*s ); do stosowania w pojazdach wyposażonych w filtr cząstek stałych DPF lub katalizator TWC. W tym przypadku silnik jest benzynowy czyli chodzi o katalizator TWC.

Czy muszę wlać tylko i wyłącznie olej mający w specyfikacji te dwa parametry, czyli ACEA C3 i FIAT 9.55535-S2, czy mogę sobie wybierać spośród olejów 5W-40 np. ACEA A3/B4, Fiat 9.55535-Z2 albo tylko ACEA A3/B4 bez fiatoskiej? Czy wlewając np. ACEA A3/B4 nie niszczę silnika albo katalizatora? Mówiąc krótko: jakie oleje mogę wlać do Giulietty 1.4TB 120KM, oprócz podstawowego parametru 5w-40? Naprawdę nigdzie mogę znaleźć takich informacji. Dziękuję

Silnik o którym jest tutaj mowa, czyli starej już konstrukcji T-Jet będzie miał się bardzo dobrze na większości dobrych olejów o lepkości 5w40 spełniających normę ACEA A3/B4 .
Jeśli chodzi tylko o ochronę silnika, to nie musi mieć nawet C3 . Katalizator nie zostanie uszkodzony, ponieważ nie jest to DPF. Jedyne co moze się stać, to spaliny nie będą aż tak czyste, jak wymaga tego norma E ;)

Czy moze cos sie zlego wydarzyc jak lany byl 0w30 a zmienie na 5w40?silnik 1.4 ma

2012 rok , co do zmiany to dobre pytanie , auto kupilem w szwajcarii , serwisowane w aso i wyczytalem w tym watku ze jakies zmiany w zaleceniach byly i mogli lac 0w30, tak sie troche martwie na zapas??????.Zakupilem juz penrite enviro 5w40 no i tak sie zastanawiam, czy cos do tego dolewac?

2012 rok , co do zmiany to dobre pytanie , auto kupilem w szwajcarii , serwisowane w aso i wyczytalem w tym watku ze jakies zmiany w zaleceniach byly i mogli lac 0w30, tak sie troche martwie na zapas������.Zakupilem juz penrite enviro 5w40 no i tak sie zastanawiam, czy cos do tego dolewac?

Nic złego nie powinno sie stać. Zawsze możesz dolać AR9100 i będzie jeszcze lepiej

Auto jeszcze nie dojechalo , ale mam zdjecie ksiazki serwisowej i wymiany oleju byly co okolo 30 tys. , Jest szansa ze mogli cos tam dolewac czyszczacego czy bardziej spodziweac sie syfu?

Zobaczysz pod korkiem
Wrzuć fotke to może przed nowym olejem coś do mycia się przyda

Cześć!
Nie chcę zakładać nowego tematu, bo mam problem z olejem - a właściwie jego wlewem.
Dzisiaj chciałem sprawdzić poziom oleju, umyć silnik i zauważyłem, że nie mogę odkręcić korka wlewu oleju (1,4 MA 170). Nie zaglądałem tam od przeglądu (marzec) i "miszczowie" z serwisu tak zakręcili, że nie idzie odkręcić.
Na korku były wyraźne ślady używania narzędzia mechanicznego (wkrętarka, klucz udarowy?). Korek obraca się w każdą stronę, klika-grzechocze, ale ani drgnie do góry - nie odkręca się.
Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie poradził? Będę wdzięczny za odpowiedzi, z góry Wam dziękuję.
PS. Nie ma to jak korek na gwint - np.159 ;)

Ostatnia edycja:
Cześć!
Nie chcę zakładać nowego tematu, bo mam problem z olejem - a właściwie jego wlewem.
Dzisiaj chciałem umyć silnik i zauważyłem, że nie mogę odkręcić korka wlewu oleju (1,4 MA 170). Nie zaglądałem tam od przeglądu (marzec) i "miszczowie" z serwisu tak zakręcili, że nie idzie odkręcić.
Na korku były wyraźne ślady używania narzędzia mechanicznego (wkrętarka, klucz udarowy?). Korek obraca się w każdą stronę, klika-grzechocze, ale ani drgnie do góry - nie odkręca się.
Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie poradził? Będę wdzięczny za odpowiedzi, z góry Wam dziękuję.
PS. Nie ma to jak korek na gwint - np.159 ;)

Korek do wywalenia, połamały się zapadki. Spróbuj odkręcić na gorącym silniku dociskając korek.

Amortyzatory
Powrót