Kolego. Oczekujesz informacji których nie da się podać bez analizy konkretnego oleju zastosowanego w konkretnym silniku.
Zrób sobie analizę za 150-250 PLN oleju ze swojego silnika po przejechaniu 20 tys i będziesz wiedział jakie wartości mają poszczególne parametry i jak się do tego ustosunkować.
Co do tego jak projektowane są silniki można wyciągnąć wnioski np. z wadliwych rozrządowa...
Prosiłem Cię o źródła - nie podałeś

Teraz piszesz, żeby zrobił analizę. I co.. każdy ma robić analizę, żeby poznać odpowiedź na 2 fundamentalne pytania:
Jakiej żywotności oczekujesz od silnika benzynowego?
O ile procentowo zwiększę żywotność silnika zmniejszając interwał z 20kkm do 10kkm?
, czy może warto zachować zdrowy rozsądek i wymieniać tak jak +- zaleca producent z uwzględnieniem dobrych praktyk.
n1k0d3m, Pablo jeżeli chcecie powiedzieć, że silniki są celowo źle projektowane.. to podążając tą logiką można napisać, że mechanicy celowo źle naprawiają, bo tu cytat..
n1k0d3m: " Tylko że ten inżynier ma gdzieś Ciebie i twój silnik. ". więc może mechanik też? Tak jak pisałem moje doświadczenia i wiedza są inne, ale niech każdy pozostanie przy swoim.
Silniki z Giulietty mają 120PS, 150PS i 170PS z pojemności 1.4 i jak dobrze wiemy baaardzo rzadko wykorzystujemy pełną moc silnika - bo i niby gdzie i jak? Autobahn... 220km/h? Miasto gaz i hamulec i jazda tylko na pierwszym biegu.
W związku z tym wykorzystujemy tylko część mocy.
Jeśli piszemy o sile oddziaływającej na tłoki (edit:jeszcze raz przeczytałem Twój post - pisałeś o innych siłach/naciskach, ale w to to już chyba i Ty i ja wglądu nie mamy...), to podejrzewam, że jest bezpośrednie przełożenia na moment obrotowym (pewnie w jakimś uproszczeniu, bo pomijam zjawiska dynamiczne).
Silniki od BMW w serii 5, który też sam posiadam, mają m.in. max. moc 245KM i maksymalny moment obrotowy 350Nm w porównaniu do 230Nm/250Nm w 170PS w Alfie (przypomnę, że Giulietty mają też silniki 120 i 150PS).
BMW ma pojemność układu smarowania (dzięki

Pablo ) 5.2l.
Więc mamy 5.2l/2.0l vs 3.5l/1.4l - stosunek 2.6 i 2.5 (powiedzmy taki sam).
Stosunek max. momentu obrotowego do pojemności 350Nm/2.0l vs 250Nm/1.4l = 175Nm/l i 179Nm/l.
Moc maksymalna - 245/2.0 vs 170/1.4 = 123PS/l vs 121PS/l.
Czyli bardzo podobne parametry silnika 170PS z Alfy do 245PS z BMW.
Tu silnik rzędowy i tu, zbliżone stosunki, o których wyżej. I tu turbina i tu turbina.
Interwał w BMW 30kkm, Interwał w Alfie ... 10kkm???
I tak jak pisałem - w silnikach z Multiair - tak jak pokazuje
Twoje praktyka zawodowa warto wymienić olej wcześniej. Nie chcę z tym dyskutować, bo jest pewnie tak jak piszesz i należy uszanować Twoją pracę.
Szanujmy jednak pracę innych.
Jeżeli sztab inżynierów z BMW czy Alfy mówi, że max. interwał to 30kkm, to pewnie i tak jest, więc jeżeli głównie jeżdżę trasy i temp. nie spada poniżej -10 stopni w najzimniejsze poranki to mam być nadgorliwy i wymieniać olej co 10kkm?
Tak jak pisał kolega
Piotrek1983 - może co 5kkm?
Podsumowując więc (abstrahując od 1.4 MA !) chcę zadać, jakby się wydawało, dwa proste pytania:
Jakiej żywotności oczekujecie od silnika benzynowego?
O ile procentowo zwiększę żywotność silnika zmniejszając interwał z 20kkm do 10kkm?