• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Witam.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Alfy Mito 1,4 155 KM.
Po przeczytaniu całego wątku mam kilka pytań i proszę o podpowiedź lub sprostowanie.
Olej do mojego silnika (Multi Jet) to 5W40 tylko szukać żeby był w pełni syntetyczny i spełniał normę C3.
Filtr oleju to Wix lub Oem.
Przed wymianą chcę zrobić płukankę, wyczytałem że dobry jest AR 2820 (czy lepszy AR 6400)
Większość 90 % wątku kręciło się w obrębie silników z MA. Czy w moim silniku także jest odma i śruba z filtrem którą trzeba czyścić?
pozdrawiam

Gratulacje!
Śruby turbo się wymienia koniecznie z kompletem podkładek a nie czyści i zdecydowanie warto.
AR2820 jest do oleju a AR6400 do baku do benzyny.
Powodzenia i radości z jazdy ;-)

Wielkie dzięki za podpowiedź. Jak rozumiem jeśli w sklepie motoryzacyjnym powiem że chcę kupić śrubę z filtrem do turbo do silnika 155 KM to będą wiedzieli o co chodzi. Czy może ta śruba się jakoś inaczej-fachowo nazywa?
Jeszcze pytanie do wlyszkow-a, jaki dostępny olej na poslkim rynku polecił byś do mojej alfy? Wiem że padło już kilka nazw ale w wiekszosci było to rozmowa o silnikach MA a nie MJ.

Śruby turbo z filtrem (tej na zasilaniu łożyska turbiny olejem) i podkładek do niej szukaj tylko w ASO - pewnie na zamówienie ale koszt kompletu kilkadziesiąt złotych.
Jeśli ma być 5W-40 C3 to trudno trafić na prawdziwy syntetyk PAO/ester EU spec - chyba tylko Motorex Xperience, Redline EU ale oba dość drogie a Redline wg mnie ma zbyt wysoką lepkość / HTHS na taki 1.4
Z łatwiej dostępnej półki wg mnie Penrite 5W-40 Enviro+ daje radę - zwłaszcza w komplecie z AR9100.

Zastanawia mnie, dlaczego ten Motorex nie ma aprobaty MB 229.51. W tej lepkości ma go niższa seria Select, a z Xperience tylko 0W-30... Nie sądzę, żeby to wynikało z oszczędności :).

W Penrite jest >60% gr. III. Chyba szału nie ma :).

Śruby turbo z filtrem (tej na zasilaniu łożyska turbiny olejem) i podkładek do niej szukaj tylko w ASO - pewnie na zamówienie ale koszt kompletu kilkadziesiąt złotych.
Jeśli ma być 5W-40 C3 to trudno trafić na prawdziwy syntetyk PAO/ester EU spec - chyba tylko Motorex Xperience, Redline EU ale oba dość drogie a Redline wg mnie ma zbyt wysoką lepkość / HTHS na taki 1.4
Z łatwiej dostępnej półki wg mnie Penrite 5W-40 Enviro+ daje radę - zwłaszcza w komplecie z AR9100.

AR9100 to dodatek do płukania przed zalaniem nowym olejem?

AR9100 to modyfikator / dodatek do oleju na cały okres jego wymiany.

W Penrite jest >60% gr. III. Chyba szału nie ma
Ale równowagę jakościową parametrów Noack, CCS, PPoint a także TBN ma chyba najlepszą w klasie C3 w tej cenie.

Dla porównania mój dawny #1 w tej klasie czyli AMSOIL AFL obecnie:
http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g1990.pdf - praktycznie gorzej w każdej kategorii.
przed inwestycją w aprobaty (kosztem dobrych olejów bazowych) miał Noack 7,4% nawet, CCS rzędu 5300cP i płynął od -43*C...
http://www.syntheticlubricants.ca/CMFiles/General Files/Product PDF Files/AFL.pdf (3 lata temu)

Tu jest karta Xperience z MB229.51:
http://www.se.motorex.com/File/se/Sweden/TIs SV/XPERIENCE FSX 5W40.pdf

Więc pytanie czy w ogóle ten Xperience jeszcze jest oferowany skoro mało kto o niego pytał i dystrybutor PL nie sprowadzał ;-)
Na ogół firmy certyfikują te tańsze masowo sprzedawane oleje bo warsztaty / ASO nie wezmą pao/ester bo jak tu jeszcze 500% marży zmieścić ;-)

Wiesz co, skoro firmy typu Tedex S.A z Piaseczna stać na certyfikowanie produktów typu Tedex Synthetic Motor Oil, to chyba nie jest to aż takie drogie :).

Każda złotówka się liczy na poziomie produkcji jeśli sprzedajesz olej np. po 10zł netto/L a klient płaci kilka razy więcej kiedy już cała sieć dystrybucji się wykarmi a może nawet jakiś celebryta. Różne są strategie sprzedaży na różnych rynkach a dla takich marek jak: "real,- Quality" taka norma MB może być konieczna aby ktokolwiek na tę butelkę w ogóle spojrzał ;)

Wg Lubrizola wprowadzenie oleju spec C3 504/507 od zera kosztuje około 1,5 miliona dolarów a może urosnąć nawet do 5 milionów dolarów i zająć 5-6 lat robiąc całość absolutnie od podstaw.
Dlatego najczęściej firmy olejowe kupują gotowe pakiety dodatków dedykowane konkretnym aprobatom i receptury - najczęściej już oparte o przykładowe oleje bazowe konkretnych dostawców - w przypadku aprobat spec EU na ogół są to bazy HC bo taka jest masowa oferta.

Jeśli teraz masz taki nietypowy PAO/ester to pewnie się nie opłaca i lepiej wykazać jego jakość/wyższość w inny sposób niż kupowanie certyfikatów/aprobat.

Ostatnia edycja:
Jaki rzadszy olej???? Nie piszmy w tym wątku oczywistych głupot - wszystkie oleje mają taką samą gęstość ok 0.87g/ccm

+1 do moderatora, Rzadszy to jest 0w20 a może nawet 0w10 ;) Zresztą 5w40 od 0w30 az tak się nie rózni. Jak pytający chce olej od fiata to selenia digitek 0w30 ma bardzo fajne parametry w przeciwieństwie do tej klasycznej selenii 5w40 :P

AR9100 to modyfikator / dodatek do oleju na cały okres jego wymiany.

Ale równowagę jakościową parametrów Noack, CCS, PPoint a także TBN ma chyba najlepszą w klasie C3 w tej cenie.

Dla porównania mój dawny #1 w tej klasie czyli AMSOIL AFL obecnie:
http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g1990.pdf - praktycznie gorzej w każdej kategorii.
przed inwestycją w aprobaty (kosztem dobrych olejów bazowych) miał Noack 7,4% nawet, CCS rzędu 5300cP i płynął od -43*C...
http://www.syntheticlubricants.ca/CMFiles/General Files/Product PDF Files/AFL.pdf (3 lata temu)

Tu jest karta Xperience z MB229.51:
http://www.se.motorex.com/File/se/Sweden/TIs SV/XPERIENCE FSX 5W40.pdf

Czyli co. Amsoil się popsul ? ;)

Dodano po 4 minutes:

Zastanawia mnie, dlaczego ten Motorex nie ma aprobaty MB 229.51. W tej lepkości ma go niższa seria Select, a z Xperience tylko 0W-30... Nie sądzę, żeby to wynikało z oszczędności :).

W Penrite jest >60% gr. III. Chyba szału nie ma :).

+1 do Radzi, ile ten penrite wytrzyma realnie ? Ams słabszy ale baza syntetyczna w pełni będzie się wolniej degradować. Być może penrite dobrze wygląda na początku nawet dopalony tym magicznym modyfikatorem z kości dinozaura ale jakoś nie mam przekonania do takich farbowanyc lisow ;) Idąc dalej tym tropem to shell 5w40 na gtl+ też ladnie wygląda z karty charakterystyki a kosztuje 80 zl za 4 litry ;)

Ostatnia edycja:
Czyli co. Amsoil się popsul ?
Na marce bym psów nie wieszał ale 5W-40 AFL C3 wg mnie tak: 80-100% GIII teraz jak większość w klasie 5W-40 C3. Generalnie chyba ciężko trafić na olej EU spec na dobrej bazie teraz - wyjątek niszowe Xperience, Redline itp potwierdza regułę niestety. Wg mnie wynika to jednak ze specyfiki tych olejów bo dodatki w większości są oferowane do masowej oferty GIII w tej specyfikacji - co innego full saps.

No właśnie, przy całej tej lipie skończę chyba na Motulu X-clean 5W-40, zważywszy na fakt, że autoryzowanego dystrybutora mam jakieś 150m od domu, to będzie najpewniejszy wybór.

gdybym zrobił kopię z twojej G tzn. AMSoil 5w30 plus dodatek AR2300
Ja zastosowałem taki duet bo miałem mocno zasyfiony silnik - AR2300 to estry myjące. Z 5W-30 AEL akurat popełniłem błąd bo wersja którą zastosowałem była na PAO (ww. Penrite byłby lepszy) a do płukania AR2300 im słabsza baza tym lepiej i szybciej działa więc lepiej HC albo nawet półsyntetyk/minerał. Jeśli chcesz zrobić solidne mycie AR2300 i pojeździć z tym kilka tys km np. od wiosny do późnej jesieni (przed zimą bym to wylał jednak bo będzie już po kilku miesiącach sporo brudu pływać w układzie a lepiej mieć czysty filtr oleju na zimę) to zalej olej HC: 5W-30 C3 albo 5W-40 C3 i dodaj do tego AR2300.

Ja zastosowałem taki duet bo miałem mocno zasyfiony silnik - AR2300 to estry myjące. Z 5W-30 AEL akurat popełniłem błąd bo wersja którą zastosowałem była na PAO (ww. Penrite byłby lepszy) a do płukania AR2300 im słabsza baza tym lepiej i szybciej działa więc lepiej HC albo nawet półsyntetyk/minerał. Jeśli chcesz zrobić solidne mycie AR2300 i pojeździć z tym kilka tys km np. od wiosny do późnej jesieni (przed zimą bym to wylał jednak bo będzie już po kilku miesiącach sporo brudu pływać w układzie a lepiej mieć czysty filtr oleju na zimę) to zalej olej HC: 5W-30 C3 albo 5W-40 C3 i dodaj do tego AR2300.

Cos w tym jest odnośnie tej płukanki. Chcialem zalać z ciekawości a tu piszę jak wół ze w przypadku oleju w 100% syntetycznego czas płukania wydłuża się do 8k przebiegu ;)

Dodano po 2 minutes:

No właśnie, przy całej tej lipie skończę chyba na Motulu X-clean 5W-40, zważywszy na fakt, że autoryzowanego dystrybutora mam jakieś 150m od domu, to będzie najpewniejszy wybór.

Z tego co pisze wlyszkow wynika że rzeczywiście motul xclean 5w40 jest lepszy od amsa 5w40 (jeden i drugi mid saps). Normalnie cuda na kiju ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót