Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Śruby turbo z filtrem (tej na zasilaniu łożyska turbiny olejem) i podkładek do niej szukaj tylko w ASO - pewnie na zamówienie ale koszt kompletu kilkadziesiąt złotych.
Jeśli ma być 5W-40 C3 to trudno trafić na prawdziwy syntetyk PAO/ester EU spec - chyba tylko Motorex Xperience, Redline EU ale oba dość drogie a Redline wg mnie ma zbyt wysoką lepkość / HTHS na taki 1.4
Z łatwiej dostępnej półki wg mnie Penrite 5W-40 Enviro+ daje radę - zwłaszcza w komplecie z AR9100.
Ale równowagę jakościową parametrów Noack, CCS, PPoint a także TBN ma chyba najlepszą w klasie C3 w tej cenie.W Penrite jest >60% gr. III. Chyba szału nie ma
A co powiesz gdybym zrobił kopię z twojej G tzn. AMSoil 5w30 plus dodatek AR2300. Myślę że rzadszy olej mi nie zaszkodzi biorąc pod uwagę że auto w 80 % będzie "jeździło" w korkach po Wrocławiu?AR9100 to dodatek do płukania przed zalaniem nowym olejem?
Jaki rzadszy olej???? Nie piszmy w tym wątku oczywistych głupot - wszystkie oleje mają taką samą gęstość ok 0.87g/ccm.... Myślę że rzadszy olej mi nie zaszkodzi ...
Jaki rzadszy olej???? Nie piszmy w tym wątku oczywistych głupot - wszystkie oleje mają taką samą gęstość ok 0.87g/ccm
AR9100 to modyfikator / dodatek do oleju na cały okres jego wymiany.
Ale równowagę jakościową parametrów Noack, CCS, PPoint a także TBN ma chyba najlepszą w klasie C3 w tej cenie.
Dla porównania mój dawny #1 w tej klasie czyli AMSOIL AFL obecnie:
http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g1990.pdf - praktycznie gorzej w każdej kategorii.
przed inwestycją w aprobaty (kosztem dobrych olejów bazowych) miał Noack 7,4% nawet, CCS rzędu 5300cP i płynął od -43*C...
http://www.syntheticlubricants.ca/CMFiles/General Files/Product PDF Files/AFL.pdf (3 lata temu)
Tu jest karta Xperience z MB229.51:
http://www.se.motorex.com/File/se/Sweden/TIs SV/XPERIENCE FSX 5W40.pdf
Zastanawia mnie, dlaczego ten Motorex nie ma aprobaty MB 229.51. W tej lepkości ma go niższa seria Select, a z Xperience tylko 0W-30... Nie sądzę, żeby to wynikało z oszczędności.
W Penrite jest >60% gr. III. Chyba szału nie ma.
Na marce bym psów nie wieszał ale 5W-40 AFL C3 wg mnie tak: 80-100% GIII teraz jak większość w klasie 5W-40 C3. Generalnie chyba ciężko trafić na olej EU spec na dobrej bazie teraz - wyjątek niszowe Xperience, Redline itp potwierdza regułę niestety. Wg mnie wynika to jednak ze specyfiki tych olejów bo dodatki w większości są oferowane do masowej oferty GIII w tej specyfikacji - co innego full saps.Czyli co. Amsoil się popsul ?
Ja zastosowałem taki duet bo miałem mocno zasyfiony silnik - AR2300 to estry myjące. Z 5W-30 AEL akurat popełniłem błąd bo wersja którą zastosowałem była na PAO (ww. Penrite byłby lepszy) a do płukania AR2300 im słabsza baza tym lepiej i szybciej działa więc lepiej HC albo nawet półsyntetyk/minerał. Jeśli chcesz zrobić solidne mycie AR2300 i pojeździć z tym kilka tys km np. od wiosny do późnej jesieni (przed zimą bym to wylał jednak bo będzie już po kilku miesiącach sporo brudu pływać w układzie a lepiej mieć czysty filtr oleju na zimę) to zalej olej HC: 5W-30 C3 albo 5W-40 C3 i dodaj do tego AR2300.gdybym zrobił kopię z twojej G tzn. AMSoil 5w30 plus dodatek AR2300
Ja zastosowałem taki duet bo miałem mocno zasyfiony silnik - AR2300 to estry myjące. Z 5W-30 AEL akurat popełniłem błąd bo wersja którą zastosowałem była na PAO (ww. Penrite byłby lepszy) a do płukania AR2300 im słabsza baza tym lepiej i szybciej działa więc lepiej HC albo nawet półsyntetyk/minerał. Jeśli chcesz zrobić solidne mycie AR2300 i pojeździć z tym kilka tys km np. od wiosny do późnej jesieni (przed zimą bym to wylał jednak bo będzie już po kilku miesiącach sporo brudu pływać w układzie a lepiej mieć czysty filtr oleju na zimę) to zalej olej HC: 5W-30 C3 albo 5W-40 C3 i dodaj do tego AR2300.
No właśnie, przy całej tej lipie skończę chyba na Motulu X-clean 5W-40, zważywszy na fakt, że autoryzowanego dystrybutora mam jakieś 150m od domu, to będzie najpewniejszy wybór.