Mnie gwarancja zupełnie nie interesuje w 5 letnim aucie a wyższy poziom dodatków ochronnych jak i detergentów to dla mnie zaleta. Nie znam oleju MID SAPS, który by wykazywał lepsze właściwości ochronne od FULL SAPSa (oczywiście porównywalnej jakości, ceny, marki itd).
Może nie stosowałbym FULL SAPSa API SL o rzeczywiście wysokich poziomach ZDDP i sporych limitach depozytów ale akurat API SM-SN się nie obawiam ani w zakresie depozytów ani czystości systemu kontroli emisji sond katów itd.
Wg mnie manual jest stworzony tak aby na oleju o obniżonym poziomie dodatków można było przejechać te 30 tys km / 2 lata czego ja nie planuję widząc jakie szkody poczyniło to w silniku mojej Julki.
Przy przebiegu 100 tys km wyższy pakiet dodatków ochronnych wg mnie się przyda szczególnie, że poziom zużycia silnika na 1000km był dość wysoki kiedy auto kupiłem więc swoje już wycierpiało - dzięki różnym podjętym kuracjom - poziom zużycia spadł kilkukrotnie.
Wyższy o 20% TBN w FULL SAPS ma za zadanie utrzymywać czystość (także MA) i chronić przed korozyjnym działaniem niedopalonej benzyny w oleju, która pojawiła się u mnie po zimie na skutek jazdy na bardzo krótkich odcinkach (po kilka km) na niedogrzenym oleju - to psuje TBN niestety a olej po 3500km był przepalony koloru smoły po spuszczeniu z płukanką.
Pojeździmy - zobaczymy, będę analizował ten olej i wątpię aby analizy wykazały gorszą ochronę szczególnie, że AR9200 dodałem i pracuje to razem baaardzo aksamitnie od startu...
C3 nie jest normą wyższą w zakresie ochrony przed zużyciem w porównaniu do A3/B4 tylko jest normą inną - EKO dla ochrony środowiska szczególnie dla diesela z DPF i bezsiarkowego paliwa.
p.s. Penrite 5W-40 C3 to nie test/eksperyment - to dla tych, którzy trzymają się manuala, mają auto na gwarancji itd.. Teraz zależało mi na AR9200 bo AR9100 / AR9300 już w MA przerobiłem