• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

Przy ograniczeniach mid saps dużo więcej TBNu nie uzyskasz, pewnym wyjątkiem jest Penrite Enviro+ ale za to Motorex to prawdziwy/pełny PAO/ester - kiedyś nawet korespondowałem na temat tego oleju z ich centralą w CH i potwierdzili optymalne proporcje baz GIV/GV co jest bardzo rzadkie w klasie C3 w EU.

W Polsce to w ogóle enigmatycznie wygląda - ale do dystrybutora nie mam daleko, może nawet tam podjadę. Jakoś bardziej ufam Szwajcarom niż Włochom, jeśli chodzi o sprawy techniczne :D.

Napisz dokładnie co to za mobil jest 5w40, bo na stronie us pisza ze mobil 1 5w40 jest już discontinued i zastapil go jakiś 0w30 :P

Dodano po 3 minutes:

errarata, cos mało ogarnięty dziś jestem. Mowa była o 0w40 esp.

http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LCW/carengineoils_products_mobil-1-esp-0w40.aspx#

Skoro FAP i chwala się ze przewyzsza wymagania producenta ;)

Okazuje się że jednak nie do końca...

Dziś byłem na wymianie oleju w FAP. O ile pierwszy gość z którym wczoraj osobiście się umawiałem na wymianę, i gość który dzisiaj wypisywał zlecenie potwierdzili że wleją Mobil1 ESP 0W40, to już kolejny gość który przylazł po zlecenie zaczął się burzyć że to 0W40 i że tego nie naleje. Wyjaśniłem mu że to jedyny olej rekomendowany przez Mobila do tej Alfy, i że ma potrzebne normy ACEA C3 i Fiat -S2. Po godzinie gość przyniósł mi pokazać olej jaki zaleją a tu niespodzianka: Mobile Super X1 5W40:
http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LCW/carengineoils_products_mobil-super-3000-x1-5w40.aspx
który nie spełnia norm ACEA C3 ani Fiat -S2. Tłumaczę gościowi że on nie ma tych wymaganych norm, a ten zaś że przecież jest 5W40.

Ciekawe gdybym ja taki olej zalał i coś by się stało to żadnej gwarancji nie byłoby na silnik, a oni sami próbują lać coś czego chyba nie powinni.

Nie szło się dogadać z gościem więc w końcu powiedziałem żeby lali już tą Selenię Star PE 5W40. Trudno, za rok zrobi się płukankę i wleje jakiegoś Penrite, Amsoila czy inny dobry olej. Wymiana już raczej nie w FAPie, auto będzie po gwarancji to już mi nie będzie zależało robić serwisu w ASO.

Żeby było śmieszniej, do instrukcji dla silników EURO6 wróciła Selenia StAR P.E. jako olej do wszystkich silników benzynowych 1.4... W dodatku jest wyraźnie wytłuszczone, żeby używać tylko oleju w specyfikacji SAE 5W-40.

no to pięknie, nieźle ktoś namieszał we włoszech z tymi olejami do Julki. Czyli co, wychodzi na to że ten C2 0W30 to jednak pomyłka była?

Zamieszanie konkret, mam Julkę z 2013 roku i nie wiem czy lać do niej 0w30 czy 5w40. Na allegro dostępny tylko ten drugi, ciekawe jak w ASO. Czy generalnie jest przeciwwskazanie jeżeli teraz mam zalany 0w30 wymienić na 5w40 multiair?

2 tygodnie temu w ASO nie było problemu z zalaniem Selenii 0W30. Tzn. sami na taki wymieniają, z automatu. Widzę, że te parametry oleju i interwały między przeglądami się zmieniają ostatnio co kilka miesięcy...

Żeby było śmieszniej, do instrukcji dla silników EURO6 wróciła Selenia StAR P.E. jako olej do wszystkich silników benzynowych 1.4... W dodatku jest wyraźnie wytłuszczone, żeby używać tylko oleju w specyfikacji SAE 5W-40.
Gdzie taką informację widzisz? Ja otworzyłem najnowszą elektroniczną wersję instrukcji w wersji polskiej na listopad 2014 i jak byk dla multiair jest 0W30 C2, polecana Selenia Digitek

Zamieszanie konkret, mam Julkę z 2013 roku i nie wiem czy lać do niej 0w30 czy 5w40. Na allegro dostępny tylko ten drugi, ciekawe jak w ASO. Czy generalnie jest przeciwwskazanie jeżeli teraz mam zalany 0w30 wymienić na 5w40 multiair?

Idz na kompromis i zlej 5w30 :) ja tak zrobiłem, przejechlem już 1500km i jest ok. A jeśli pytasz jaki olej to wroc do początku tego tematu i sam wyrób sobie zdanie, ja posluchlem Wlyszkowa. Pozdro.

0W-30 C2 w Julce nie jest pomyłką - robiłem analizę oleju fabrycznego po 6t km z nowej forumowej Julki na oleju fabrycznym i dokładnie taki był zalany a nie 5W-40. Pakiet dodatków nowocześniejszy/bogatszy niż w Selenii 5W-40 KPE / Star PE.

Gdzie taką informację widzisz? Ja otworzyłem najnowszą elektroniczną wersję instrukcji w wersji polskiej na listopad 2014 i jak byk dla multiair jest 0W30 C2, polecana Selenia Digitek

Znalazłem to na alfaowner i tam był odnośnik do wersji angielskiej - są 2 wersje instrukcji do wyboru - jedna zwykła, a druga EURO6. W EURO6 jest 5W-40, w tej drugiej 0W-30. Zastanawia mnie tylko, czy są produkowane teraz Julki bez EURO6, bo coś mi się zdaje, że chyba nie powinny...

Znalazłem to na alfaowner i tam był odnośnik do wersji angielskiej - są 2 wersje instrukcji do wyboru - jedna zwykła, a druga EURO6. W EURO6 jest 5W-40, w tej drugiej 0W-30. Zastanawia mnie tylko, czy są produkowane teraz Julki bez EURO6, bo coś mi się zdaje, że chyba nie powinny...

Żeby było śmieszniej... z tego co pamiętam, a czytałem... to dla beni EURO5 = EURO6. :)

W większości ASO w PL więcej za byle co wołają... ;( a potem wstyd kiedy fura prezesa za setki tys stoi i czeka na nowy drogi silnik ;)

Amortyzatory
Powrót