[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

nie zachwalam bo nie mam czego tylko Motul jest alternatywą dla ASO i seleni.
Rozmawiałem ostatnio z Cienkiem na temat Motul on tylko to leje do swoich rajdówek i poleca swym klientom.
Ja mam doświadczenie z tym olejem na 3 samochodzie i mam swoje zdanie na ten temat.

Pozdrawiam

Ściga się na Motul nie na tym X-clean

OK tylko seria 8100 nie ma nic wspólnego z 300V poza marką. Rozdając oleje klasy racing ekipom sportowym z funduszu na reklamę producenci olejów mamią masowego klienta kitem, że teraz każdy z nich niby może za grosze super olej zalać używany przez miszczów ;)

Panowie, przeczytałem posty w temacie i w sumie dyskusja jest tak wielowątkowa, że trudno to ogarnać, zwłaszcza jak ktoś jest takim laikiem jak jak. Proponuję zatem, żeby osoby bogate w wiedzę, doświadczenie lub to i to:) zrobiły po takim poście podsumowującym jaki olej do jakiego silnika proponują, używają i uważają, że jest najlepszy, najkorzystniejszy itp. Czyli np. Julka 1,4 120KM- #1. olej X, #2. olej Y, 1,4 MA 170KM .... Przy czym bez uzasadnień, tylko czyste nazwy, tak, żeby można było konkretnie sprawdzić w necie dane, ceny itp. Mam nadzieję, że moja propozycja spotka się z dobrym przyjęciem. Z góry dzięki za posty!

Witam, ja po opinii "Wlyszkowa" zalałem QV-ke olejem Amsoil 5w30. Na razie przejechałem jakiś tys.km. jest ok. Myslalem jeszcze o 0w30 ale wcześniej był oryginalny Selenia 5w40 to nie chciałem robic takiej dużej zmiany w lepkościach. Dodam ze na Amsoil przeszlem przy przebiegu 50tys.km. Kolega jeździ Julka z tym samym silnikiem co ja, on jest przeciwnikiem jakiś eksperymentów ze zmiana oleju na inny uważa ze tylko Selenia! Swoje przekonania argumentuje tym ze ma znajomych w serwisie Fiata a tam już było kilka aut z padnietymi Multiairami, oni twierdza ze to przez zmiane oleju na nie fabryczny czyli Selenia, i sam zachodzę w głowie co jest takiego w tej Seleni ze niby chroni ten modul Multiair. Proszę o podzielenie się waszymi sugestiami. Wlyszkow liczę na Ciebie :)

padniete moduły były nie z winy oleju tylko wady mechanicznej , swojego czasu znałem sporo przypadków padnietych modułów (nie wyłączając też mojego) właśnie na fabrycznej selenii wiec FAP już się dawno wycofał z tej tezy ze to z winy oleju

Jeśli MA miałyby padać od oleju to raczej od zbyt rzadkich jego wymian. Kiedy olej w TB wygląda jak z diesela i hałas przy rozruchu trwa zauważalnie długo to kierowca sam prosi się o kłopoty i tłumaczenie się instrukcją wg mnie jest po prostu śmiesznym oszukiwaniem samego siebie...

Amsoil ASL to jak najbardziej dobry olej - pakiet dodatków taki sam jak 0W-30 AZO i cała linia Signature Series.
Różnica jest głównie w pompowalności w ujemnych temp - gdzie ASL ma CCS w -30*C ok 4500cP tam AZO będzie jeszcze łatwiej pompowalne tj. ok. 2000-2500cP.

Tak samo jest np. z M1 0W-40 -> w -30*C CCS ok. 3000cP a w -35*C 5700cP.

5W-30 ASL ma minimalnie niższe odparowanie od 0W-30 ale oba mają i tak nieosiągalne dla większości konkurencji wyniki 6,9 - 7,6% w tej klasie lepkości olejów 'cywilnych'.

Dla mnie zdecydowanie seria #1 dzisiaj wśród olejów na ulicę do benzyniaka także z bezpośrednim wtryskiem albo TWC.

padniete moduły były nie z winy oleju tylko wady mechanicznej , swojego czasu znałem sporo przypadków padnietych modułów (nie wyłączając też mojego) właśnie na fabrycznej selenii wiec FAP już się dawno wycofał z tej tezy ze to z winy oleju

Ja tez czytałem ze były wadliwe moduły i poprawili je od 2011r. Tak dla info to na Ganinexie w Katowicach stoi Mito Qv 2011r. z walnientym modułem, koszt naprawy 3000zl. Wlyszkow dziękuje za wypowiedz!!!

Może takie małe podsumowanko odnośnie olejów do Julki 1,4 MA, 170 KM.

Oleje spełniające normy, które można stosować jako zamienniki Seleni

Millers - XF Longlife 5W 40
- EE Longlife C3 0W 40

Amsoil - ASL Signature Series 5W 30
- AZO Signature Series 0W 30

Mobil 1 - ESP 0W 40

Castrol - EDGE Turbo Diesel(?) 5W 40

Proszę o ewentualne korekty poprawki dodatkowe marki i opinie

Ktoś się ściga na tym x-clean C3???

Dzięki ze to napisałeś bo chciałem już być uszczypliwy ;)

Dodano po 15 minutes:

Poki jest na gwarancji to wole zeby aso dalo swoj olej,w razie jakiejkolwiek usterki nie bedzie jakiegokolwiek szukania wymowek

Napisz dokładnie co to za mobil jest 5w40, bo na stronie us pisza ze mobil 1 5w40 jest już discontinued i zastapil go jakiś 0w30 :P

Dodano po 3 minutes:

errarata, cos mało ogarnięty dziś jestem. Mowa była o 0w40 esp.

http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LCW/carengineoils_products_mobil-1-esp-0w40.aspx#

Skoro FAP i chwala się ze przewyzsza wymagania producenta ;)

Ostatnia edycja:
Radosuaf, napisz, które marki uważasz za europejskie bo w takim razie Mobil, Shell, BP/Castrol itp też odpadają.. Pozostaje Motul, Millers, LM? Z Totala, Petronasa itp raczej niczego ciekawego nie znajdziemy.. Motorex pasuje bo oni chyba mają niezła serię Xperience ? ;)

Radosuaf, napisz, które marki uważasz za europejskie bo w takim razie Mobil, Shell, BP/Castrol itp też odpadają.. Pozostaje Motul, Millers, LM? Z Totala, Petronasa itp raczej niczego ciekawego nie znajdziemy.. Motorex pasuje bo oni chyba mają niezła serię Xperience ? ;)

Radzia, bierze teg o Total Quartz Ineo First 0W30, wcześniej dawałem linka gdzie kupic poza ASO. Poza tym będziesz miał umifikacje olejowa w twojej flocie francusko-wloskiej ;)

Mobil nie ma nic w 5W-40, więc odpada. Dlaczego Shell, BP i Castrol nie są europejskie? Shell oleju z certyfikacją Fiata nie chce u nas sprzedawać, więc tak czy inaczej odpada, olejów BP nie znam, a o Castrolu się czyta, delikatnie mówiąc, mieszane opinie. Jest Motul, Millers, LM, eni (niby włoski, ale tu się cudów nie spodziewam), Fuchs, Ravenol, Midland (mało znany, a czytałem pozytywne opinie)...

pieta, mnie tylko 5W-40 interesuje :).

Ostatnia edycja:
Radzia,
to z błogosławieńśtwem od Fiata w zakresie 5w40 zostaje Ci jedynie selenia oraz omawiany już tu motul :P

Amortyzatory
Powrót