• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Giulietta felgi stalowe

Nie do końca tak jest. Ciśnienie w oponie zmienia sie w zależności od rozmiaru.

Nie mów mi że jak napompujesz 2 bary do 16" i 2 bary do 17" to tak naprawdę będzie inne ciśnienie :) bo o takie porównanie mi chodziło.
16 calowa felga zawsze będzie 16 calowa nie zależnie od ET , rozstawu śrub czy szerokości .
Tak samo w ET jak jest 35 to znaczy że zawsze środek opony na feldze będzie oddalony od piasty 35milimetrów i nie zmieni tego szerokość felgi kropka

Nie mów mi że jak napompujesz 2 bary do 16" i 2 bary do 17" to tak naprawdę będzie inne ciśnienie :) bo o takie porównanie mi chodziło.
16 calowa felga zawsze będzie 16 calowa nie zależnie od ET , rozstawu śrub czy szerokości .
Tak samo w ET jak jest 35 to znaczy że zawsze środek opony na feldze będzie oddalony od piasty 35milimetrów i nie zmieni tego szerokość felgi kropka
No jasne! jeden kilogram to zawsze kilogram, źle cie zrozumiałem.

A od kiedy to się kupuje większe felgi żeby wyżej auto stało ?
Jeszcze nie widziałem żeby ktoś kupował większe felgi i zakładał opony o tym samym profilu na nie.
Chyba nie bierzecie pod uwagę pełnego obciążenia samochodu, bo może się okazać na wybojach że nadkole wpadnie wam do środka :)
Nie wspominam tu że i przy pełnym skręcie będzie problem z obcieraniem i o przekłamaniach licznika przy takim zabiegu .

emotke -> :D <- na koncu widział? to tak z przymrożeniem oka było...

Napiszę jeszcze raz ET jest jak ciśnienie w kołach nie zależy jaki profil opony 2 bary to zawsze będą 2 bary

ET - "offset" czy odsadzenie - to głębokość osadzenia koła na piaście, decydująca o rozstawie kół na osi
a to że szerokość felgi też o tym decyduje to jest inna sprawa .

et to tak jak mówisz odsadzenie, ale skoro zależ od szerokości felgi to gdzie tu "stałość"
jest ściśle powiązany z szerokością

Producent nie przewiduje do Julek z silnikiem Diesel 2.o felg 16"
Prawdopodobnie bez problemu wejdą ale zawsze jest ta niepewność,
najlepiej podjechać na warsztat i przymierzyć taką felgę bez opony na sucho, to da ci pewność w 100% czy nie będzie obcierała o zacisk.

W katalogu są 16".

No zgadza się są 16"
ale też jest wzmianka że jak masz zwiększone zaciski to już nie ma 16"

54238704.jpg

No zgadza się są 16"
ale też jest wzmianka że jak masz zwiększone zaciski to już nie ma 16"

No i oto mi chodzi. Chcę stalowe felgi bo awaryjnie muszę myśleć o łańcuchach. W zimę to tylko spokojnie SUVem 4x4 dojade pod dom (bezpiecznie i bez przygód) . I z stąd moje pytanie jakie felgi stalowe z możliwością założenia łańcuchów, jak by jeszcze mocniej popadało kiedyś, do moje wersji Julki mam kupić? Ja mam tylko katalog. Nie mam instrukcji w której są wszystkie opisy. A w salonie jak pisałem to zmierzą co i jak, jak już Julka przyjedzie i będą dopasowywać felgi. Ale wcześniej nie mogę kupić bo to ryzyko. No i autko będzie stać i czekać aż będę wiedział jakie mam kupić stalówki. Już sam nie wiem co zrobić. Nikt nie jest pewny że to i to będzie pasować.

ETzawsze stałe, bo mierzone do środka felgi. Szersza felga przy tym samym ET będzie jedynie bardziej wystawać z nadkola.
Popieram zakup alu, zakup nowych "nieoryginalnych" wyjdzie taniej niż fabryczna stal.
Myślę, że na zimę w zupełności wystarczy 205/55/16, kupowanie 215 mija się z celem, ponieważ na zimę jednak lepsze węższe i o wyższym profilu - lepsza trakcja na śniegu i większy komfort na dziurach, oszczędność zawieszenia.
Przy 2.0 JTD zaciski są takie same jak w MA. Ja założyłem alu 7,0x16 ET 39 (Dezent V). Felgi pasują "idealnie", nie trzeba nawet podkładek, ponieważ średnica otworu jest taka sama jak średnica piasty. Piszę idealnie w cudzysłowiu, ponieważ w MA z przodu trzeba uważać na ciężarki i przykleić je tak, żeby nie tarły o zaciski. "Szarpnąłem się" na pasujące średnicą dekielki , 60zł komplet na allegro - jak oryginały.

ETzawsze stałe, bo mierzone do środka felgi. Szersza felga przy tym samym ET będzie jedynie bardziej wystawać z nadkola.

ehh to życzę powodzenia, z tego co mówisz wynika że szersza felga przy tym samym et będzie tylko bardziej wystawać, co nie jest prawdą...
jeżeli masz szersza felgę i to samo et to owszem będzie bardziej wystawa, ale... będzie bardziej też schowana ..

ehh to życzę powodzenia, z tego co mówisz wynika że szersza felga przy tym samym et będzie tylko bardziej wystawać, co nie jest prawdą... jeżeli masz szersza felgę i to samo et to owszem będzie bardziej wystawa, ale... będzie bardziej też schowana ..

Jezu a kolega znów to samo :) pewnie że będzie też wchodzić głębiej do środka ale to chyba logiczne .
A ET i tak jest stałe ! bo rozstawu osi nie mierzymy na krawędziach tylko na środku koła i jak zmienimy ET to przede wszystkim zmienia nam się rozstaw .
np. jak damy 36 zamiast 41 to będziemy mieli o równy centymetr większy rozstaw osi i nie ważne jaka szeroka będzie felga 7" czy 7,5" rozstaw osi będzie taki sam !
Myślę że już a tym skończy się dyskusja na temat ET.

Jezu a kolega znów to samo :) pewnie że będzie też wchodzić głębiej do środka ale to chyba logiczne .
A ET i tak jest stałe ! bo rozstawu osi nie mierzymy na krawędziach tylko na środku koła i jak zmienimy ET to przede wszystkim zmienia nam się rozstaw .
np. jak damy 36 zamiast 41 to będziemy mieli o równy centymetr większy rozstaw osi i nie ważne jaka szeroka będzie felga 7" czy 7,5" rozstaw osi będzie taki sam !
Myślę że już a tym skończy się dyskusja na temat ET.

kolega wyżej napisał ze będzie jedynie bardziej wystawać co nie jest prawda... nie widzę po zwrocie jedynie logicznej ciągłości, że się będzie bardziej chowała..
gdzie tam w ostatnim poście napisałem że jest stałe..

Witam serdecznie,
czy na felgi 16" można założyć opony 195/60? Koło ma wtedy średnicę 640.4mm, czyli jest o 8.5mm większe niż w przypadku opony 205/55 i jednocześnie o 3mm większe niż koło 18" 225/40, które ma 637.2mm i ma największą średnicę ze wszystkich polecanych przez producenta. Czy jest wystarczająco dużo zapasu, żeby koło zmieściło się i nie obcierało?
Pozdrawiam,

Witam serdecznie,
czy na felgi 16" można założyć opony 195/60? Koło ma wtedy średnicę 640.4mm, czyli jest o 8.5mm większe niż w przypadku opony 205/55 i jednocześnie o 3mm większe niż koło 18" 225/40, które ma 637.2mm i ma największą średnicę ze wszystkich polecanych przez producenta. Czy jest wystarczająco dużo zapasu, żeby koło zmieściło się i nie obcierało?
Pozdrawiam,

trochę wróżenie z fusów, ale jeżeli jest to mniej niż 205/55+łańcuchy to będzie ok

Tak, znam tę tabelkę, dzięki. Koła 16" 195/55 będą miały jeszcze mniejszą średnicę niż 205/55, a w zimówkach zależy mi jednak na możliwie dużym prześwicie.

Tak, znam tę tabelkę, dzięki. Koła 16" 195/55 będą miały jeszcze mniejszą średnicę niż 205/55, a w zimówkach zależy mi jednak na możliwie dużym prześwicie.

195/55 ma większą średnice niż 205/55

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót