[Giulietta] Giulietta 1.4 Multi Air by PingNoMore

Dzisiaj odebrałem auto od lakiernika. Zderzaki pomalowane, usunięte zostały rysy na lewym tylnym błotniku, a także wymieniona została lewa kratka halogenu.

B1.jpg
B2.jpg
Z1.jpg
Z3.jpg
Z4.jpg

Bardzo ładnie to wygląda po zdjęciach.
Droga zabawa tereaz u lakiernika?

Malowanie obu zderzaków, wymiana kratki i usunięcie rys na błotniku 1000 zł.

Cena bardzo dobra. Bardzo

W tym tygodniu na liczniku pojawił się przebieg 130000 km. Jakiś czas temu po podłączeniu auta pod komputer pokazał się błąd P0171-62 - uboga mieszanka. Zacząłem drążyć temat, sprawdzać czy jest nieszczelność w dolocie. Trafiłem tu na forum i na Alfaowner.com na dwa wpisy mówiące o tym, że w 2017 roku wyszła aktualizacja oprogramowania silnika, która rozwiązuje ten problem. Pojechałem do ASO, nowe oprogramowanie zostało wgrane i błąd się nie pojawia. Dzisiaj zajrzałem do odmy i oto co ujrzałem:

O1.jpg

O2.jpg

Znam ten ból z odmą i uszkodzoną membranką, też zastałem nieco nadszarpniętą po otwarciu odmy. Szczęśliwie dedykowana membrana to jakieś 50 zł. Zastanawiam się, czy w tym roku też zaglądać do odmy, czy zostawić to na następny rok.

Zaczęło robić się cieplej to człowiek chce się schłodzić klimatyzacją. Włączyłem klimę, niestety z nawiewów leciał ciepłe powietrze, a z okolic deski słychać było syk. Wszystkie znaki wskazywały na ubytek czynnika z układu klimatyzacji. Dzisiaj auto trafiło do mechanika. Diagnoza - uszkodzony skraplacz. Zakup, wymiana, uzupełnienie czynnika i odgrzybienie -1200 zł. Teraz klima chłodzi aż miło. Wymieniłem też emblemat wraz ze stycznikiem na klapie. Oczywiście na OE.

Ostatnia edycja:
134780 km. Wymieniłem olej, filtr oleju, filtr Multiair, filtr powietrza, a w zeszłym tygodniu termometr znajdujący się w lusterku ponieważ zaniżał temperaturę o kilka stopni. Tak wygląda stary filtr Multiair:

MA.jpg

W połowie sierpnia z głośników zaczęło wydobywać się strzelanie, a na początku września radio przestało grać. Okazało się, że padł wzmacniacz BOSE. Wysłałem go do naprawy i działa. Dzisiaj mechanik wymienił amortyzatory z tyłu wraz z odbojami i osłonami. Założone zostały części OE.

ile Cię wyniosła naprawa wzmacniacza?

Dawno nic nie pisałem. Na początku tego tygodnia Alfa odwiedziła mechanika. Został wymieniony rozrząd z pompą wody, olej w silniku, filtr oleju, filtr powietrza, olej w skrzyni biegów, pasek osprzętu i termostat. Wszystkie części OE. Na pasku rozrządu było już widać, że jest zmęczony.

Amortyzatory
Powrót