[Giulietta] Giulietta 1.4 Multi Air by PingNoMore

Minął rok od zakupu Alfy. Postanowiłem przedstawić zestawienie kosztów, które wygenerował samochód. Łączna kwota wydana na paliwo, części zamienne, usługi, ubezpieczenie itp. to 9702,25 zł. Z tego: 4311,74 zł paliwo (44 %) wydatków, ubezpieczenie OC i AC 1460 zł (15 %), części zamienne 1948,65 zł (20 % - podstawa anteny, odma, soczewka gałki zmiany biegów, daszki przeciwsłoneczne, sprężyny tył, łączniki stabilizatora, wieszak tłumika, siłowniki klapy bagażnika, zamek klapki wlewu paliwa, uszczelka odmy, filtry) Pozostałe koszty czyli 1982,11 zł to usługi typu wymiana oleju, wymiana opon, wymiana elementów zawieszenia, przegląd na stacji diagnostycznej, a także zakup interfejsu diagnostycznego i programu MES, dywaników, płynu do spryskiwaczy, rejestracja auta, wyciąganie wgniotek i wizyta u tapicera. Autem przejechałem około 8500 km przy średnim spalaniu na poziomie 9,52 L/100 km. Najwyższe spalanie 11,06 L/100 km, a najniższe 7,03 L/100 km.

Dwa tygodnie temu wymieniłem opony na zimowe, filtr kabinowy przy okazji stosując preparat do odgrzybiania i ozonowanie. Dzisiaj przy przebiegu 123400 km. wymieniłem świece, oczywiście na NKG. Załączam zdjęcie jak wyglądały te wyciągnięte po przejechaniu 27500 km.

Załączniki

• 20211128_125940.jpg
    20211128_125940.jpg
    56.4 KB · Wyświetleń: 0
Autoland Zrób to sam do klimatyzacji https://www.autoland.pl/do-czyszczenia-i-dezynfekcji-klimatyzacji/ Przez kilka dni w aucie utrzymywał się zapach wg mnie cytrynowy zmieszany z zapachem alkoholu. Aplikowałem prosto na parownik, a nie w kratki nawiewu tak jak pisze producent. Preparat jest w formie aerozolu i obawiałem się, że spłynie na radio lub inne elementy elektroniczne.

Dzisiaj umyłem auto i zamontowałem kamerę samochodową Viofo A119 V3. Montaż zajął 15 minut.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Bardzo dobra kamerka, mam ją od ponad pół roku. Na plus dla tej kamerki, to jakość obrazu w nocy. Z włączoną funkcją HDR w większości przypadków można odczytać tablice rejestracyjne aut jadących z naprzeciwka na nieoświetlonej drodze :) Do tego kompaktowe rozmiary u mnie jest zamontowana w taki sposób, że z zewnątrz jej praktycznie nie widać, bo większa część obudowy chowa się za tym przyciemnionym pasem na szybie.

Ze mną A119S GPS jeździ od lutego 2018. U mnie tak zamontowana za lusterkiem wstecznym, że tez mało co ją widać. Dobry wybór.

Z zewnątrz praktycznie niewidoczna. Dla mnie najchętniej to jakby była fabryczna opcja rejestratora, chyba nawet w jakiejś marce widziałem

Corvetta tak ma. jam ma Viofo A 129 GPS dual w Stelvio (a wcześniej w Giulietcie) - również jej nie widać a robi swoje - polecam
Przód Viofo 129 GPS.jpg

W zeszłym tygodniu Alfa była na przeglądzie. Przeszła bez zastrzeżeń.

Ja to jakoś tym Panom na przeglądzie nie ufam. Czym bym nie był zawsze super i jeździć..... fajnie ale jednak wolał bym bardziej dogłębny feedback :D

Przejść przegląd w tym kraju to ni jest znowu takie wyzwanie :D chociaz moim zdaniem to dobrze, sprawny samochód, a igła to dwie różne rzeczy. Nie każdy musi jeździć igłą.

Diagnosta był dobry bo zwrócił uwagę, że na szybie nie ma naklejki z nr rejestracyjnym. Patrzyłem na wykresy i liczby na urządzeniach diagnostycznych i było dobrze. Siła hamowania równa, amortyzatorów też.

A naklejka jest ciągle obowiązkowa? Wydaje mi się, że już nie jest od lutego tego roku.

Naklejki nie będą obowiązkowe od września.

Warto poczytać o wskazaniach dla pomiarów dla sprawności amortyzatorów.
Bez wchodzenia w szczegóły to powiedzmy że 80% to nie 80%.

Oczywiście żadnej złośliwości, ale z moich obserwacji wynika, że diagnoście daleko do mechanika i częst auta sprawdzają pod kątem swoich "koników" lub oznak naprawdę dających "mroczne" sygnały. O stanie auta często niewiele się można dowiedzieć choć to może moje smutne doświadczenia.

Wczoraj umyłem i nawoskowałem Alfę.

al1.jpg

Na początku lipca auto jedzie do lakiernika. Do polakierowania jest przedni i tylny zderzak, są podrapane i poobijane. Do wymiany pójdzie logo/przycisk na kalpie bagażnika i przy okazji lakierowania tylnego zderzaka będą przeciągnięte przewody od kamery cofania. Do tego olej i filtr do wymiany.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót