[Giulietta] Giulietta 1.4 Multi Air by PingNoMore

Montaż podstopnicy zajął około 15 minut. Trzeba wkręcić dwa wkręty, które są w zestawie, nic skomplikowanego. Po zamontowaniu wkrętów trzeba na nie zamontować założyć podstopnice i to zajmuje najwięcej czasu.

W tym tygodniu zmieniłem opony na letnie. Podczas zmiany niemiła niespodzianka. Zobaczyłem, że sprężyna z tyłu pękła na 1/4 ostatniego zwoju. Na szczęście i tak byłem umówiony do mechanika żeby zdiagnozować stuki z tylnego zawieszenia.

SPR.jpg

Ałaaa.
Może to ten stuk?

Dziwnym zbiegiem okoliczności w moim aucie też coś stuka z tyłu......

To raczej nie to. Stukanie bardziej podchodzi mi pod łącznik stabilizatora, ale mogę się mylić.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj auto było u mechanika. Wymienione sprężyny z tyłu, założyłem Sachs, a także łączniki stabilizatora z przodu i z tyłu. Wybrałem łączniki firmy LEMFÖRDER. W aucie nastała cisza.

W tym tygodniu zabrałem się za usunięcie luzu gałki zmiany biegów. Można ją było obrócić po kilka milimetrów, a dodatkowo przy wrzucaniu wstecznego czy jedynki pojawiał się metaliczny stuk. Rozebrałem gałkę przy okazji uszkadzając element z wygrawerowanym układem biegów, ale byłem na to przygotowany. Góra gałki była porysowana więc i tak była do wymiany. Dokręciłem śrubę mocującą dół gałki do drążka zmiany biegów i luz skasowany. Na koniec zamontowałem nową górę gałki kupioną w Jata Fiat.

No jest troche dłubania przy tej wymianie.
U mnie tez mnie to czeka bo fabryka już kuleje pod kątem estetycznym.
Zastanawiam się cy wygrzanie jej np opalarką nie pomogła by w łatwiejszym usunieciu góry.

Jaka cena ori? Pytam choc zakładam że tak samo malo atrakcyjna jak wszedzie.

Jeżeli u Ciebie góra nie jest przyklejona to zejdzie dosyć łatwo. Zaczepy nie powinny się urwać. Ja zapłaciłem 99 zł. Przez chwilę na cena na Allegro była obniżona.

WTF?? tak tanio?? miazga.

No zobaczymy jak bedzie z demontażem - mam alternatywę z Ali, ale nie da sie ukryć, że jakościowo to nie jest to samo (jak by jakość oryginału była jakaś świetna....

Sama góra za 99 zl bo cala gałka to około 400 zł.

Niedawno na liczniku wyskoczył przebieg

Licznik.jpg

Od dnia zakupu był problem z odbiorem radia cyfrowego DAB. Postanowiłem to naprawić i dzisiaj zamontowałem podstawę anteny OE. W związku z tym, że radio jest z FM/DAB/GPS to podstawa nie była tania. Największy problem miałem z wypięciem i wpięciem niebieskiej wtyczki wychodzącej z anteny. Odpowiednie gniazdo jest blisko podsufitki i obudowy lampki oświetlenia wnętrza. Po wymianie radio cyfrowe działa.

DAB.jpg

Do wymiany został zamek klapki wlewu paliwa, który działa tylko jak pociągnie się za sznurek awaryjnego otwierania :(

Kolejna usterka wyeliminowana. Od momentu zakupu auta to problem z otwieraniem klapki wlewu paliwa. Próby reanimacji zamka klapki wlewu paliwa nie przyniosły efektu. W związku z tym wczoraj wymieniłem zamek na nowy.

Ile taka przyjemność? Bo u mnie niestety też ten problem występuje. Zamek klapki wlewu paliwa żyje swoim życiem.

Płaciłem 140 zł.

Czyli umiarkowana - do przeżycia choc dziwi, że urządzenie uzytkowane z umiarkowanym obciążeniem sprawia tyle problemów.

Udało się z klima zamknąć temat?

Zależy jak często ktoś tankuje :) Wymiana zajmuje z 10 minut. Temat klimatyzacji nie rozwiązany. Z faktury wychodzi, że dodano 100 gram czynnika, ale serwisant mówił, że mniej.

Od około 4 miesięcy w aucie słychać było metaliczny stuk z okolic lewarka zmiany biegów, zwłaszcza przy dopalaniu na ciepłym silniku, gwałtownym puszczaniu pedału sprzęgła na pierwszym lub wstecznym biegu i jeździe po nierównej nawierzchni. Diagnozy były różne, poduszka silnika czy skrzyni biegów, problemy z sprzęgłem. Ostatni podjechałem do kolegi na kanał, wszedł pod auto uderzył w środkowy tłumik i pojawił się ten niepokojący dźwięk. Winna okazała się guma środkowego wieszaka tłumika. Po wymianie nastała cisza :D

20210811_171408.jpg

Tak to bywa z tym dźwiekami i diagnozami. U mnie podobny temat przerobilem z luźnym klockiem, a już były tematy okolozawieszeniowe z wymiana amorów włacznie.

Brawo Ty.

Dzisiaj wymieniłem olej wraz filtrem i filtr powietrza. W weekend będzie woskowanie przed zimą.

Rozumiem, że lecisz z całością (mycie, glinkowanie, woskowanie...) czy tylko "bieda edyszyn"?

Amortyzatory
Powrót