[Giulietta] Giulietta 1.4 Multi Air by PingNoMore

PingNoMore

Użytkownik
Auto
Giulietta 1.4 MA 170 KM
Cześć,

w zeszłym tygodniu stałem się posiadaczem pierwszej Alfy w mojej karierze kierowcy. Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 KM, 2014 rok produkcji, kupiona w Polsce, do tej pory używana przez jedną osobę. Dosyć dobrze wyposażone auto, ma między innymi: reflektory ksenonowe, tempomat, tapicerka skóra i alcantara, podgrzewane fotele, dwustrefowa klimatyzacja, 4 szyby elektryczne, elektrycznie regulowane i składane lusterka, lusterko wewnętrzne fotochrom, fabryczna nawigacja, bluetooth, nagłośnienie BOSE z subwooferem, szklany, otwierany dach, felgi 18", zaciski Brembo, listwy progowe. Auto bardzo zadbane, środek prawie jak nowy. Jest kilka mankamentów, np. lekka wgniotka na drzwiach czy porysowany przedni zderzak.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

7.jpg

Witamy! Lalunia! Do zobaczenia w serwisie...! He he he

Pierwsze "naprawy" za mną :) Wymiana bezpiecznika odpowiedzialnego za gniazdo zapalniczki i wymiana siłowników klapy bagażnika.

Wygląda bardzo fajnie, gratulacje zakupu.

Dzięki, dokładam jeszcze jedno zdjęcie.
20201206_144630.jpg

Dzisiaj zamówiłem daszek przeciwsłoneczny. Ten, który jest obecnie (lewa strona) nie domyka się do końca i czasami uderzam w niego głową. Zamówiłem komplet na dwie strony więc jak ktoś będzie potrzebował na prawą stronę to mam do sprzedania :)

Jak możesz o ten uszkodzony spróbuj rozebrac i daj znac jak dostac się do lampki bo nie mogę sie do niej dobrać a LEDy leżą i czekają:mad::mad:

Ok, w przyszłym tygodniu będę wymieniał daszek to stary pójdzie pod nóż.

Daszek wymieniony, nie była to skomplikowana operacja.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Podrzuć jakieś fotki gdzie są zaczepy i jak je zaatakować żeby nie rozerwać go niepotrzbnie.
Atakowałem go, ale zaczepy nie są tak łatwo widoczne i tym samym dostanie sie do lampek nastręcza trudności, a instrukcja milczy w tym temacie.

Można powiedzieć, że Alfa była dziaj bita. Podjechałem do kolegi, który zajmuje się usuwaniem wgniotek. Byla jedna podłużna na drzwiach, a teraz nie ma śladu.
120.jpg

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Wczoraj umyłem wóz. W zeszłym tygodniu wyczyściłem odmę i wyczyściłem osłonę silnika.

20210122_191210.jpg

20210122_191307.jpg

Dzisiaj wymieniłem zbiorniczek płynu chłodzącego. Stary miał dwa pęknięcia na górze.

Z1.jpg

Z2.jpg

Kilometry lecą, od dnia zakupu czyli 18 listopada 2020 aż 3200 km :) Auto ma się dobrze, super jeździ, fajnie przyspiesza :) Kupiłem interfejs i MESa. Po podłączeniu pojawił się błąd P 0161-2 zbyt uboga mieszanka. Zacząłem szukać co może być przyczyną. Po zdjęciu osłony silnika usłyszałem syk z okolic odmy. Wyjąłem odmę i po jej rozebraniu ukazał się taki widok:

O.jpg

Wiem, że na Allegro można kupić samą membranę, ale ja kupiłem nową odmę w Akuki. Po wymianie odmy błąd nie pojawił się ponownie. Następnie wziąłem się za wyczyszczenie komory silnika. Było tak

S1.jpg

a jest tak.

S2.jpg

Do czyszczenia użyłem APC, pędzelka i kliku mikrofibr. Na osłony silnika i bezpieczników użyłem preparatu Elite Detailer Moto Gloss. Korzystając z ładnej pogody porządnie myłem auto. Po umyciu na lakier wpadł wosk Poorboy's natty's paste wax black, a na szyby i dach niewidzialna wycieraczka Soft 99 Ultra Gla'co. Oto efekt

AP.jpg
AT.jpg

Ostatnia edycja:
Dzisiaj zamontowałem nowe nakładki na pedały i podstopnica OE. W poprzednich gumki były wytarte i but ślizgał się na pedale sprzęgła.

P1.jpg
P2.jpg

Ile Ci zajęło mycie komory silnika? Zastanawiam się jak temat ugryźć . .

Bardzo ładne te nowe z pierwszego zdjęcia. Te sztrucle z drugiego chętnie przyjmę za darmo jakbyś wyrzucał.

Mycie zajęło mi około 40 minut.

To dobry czas. Sporo schodzi się z wymyciem i oczyszczeniem góry silnika gdzie trzeba sie nadłubać żeby pozbyć sie wody.

Podstopnice jak udało ci sie wmontować?

Ja mam cały czas zagwozdkę bo fabryczne nakładki nie pasuja na fabryczne pedały..... są za małe.

Amortyzatory
Powrót