[Giulia] Giulia - wymiana klocków hamulcowych

Do pierwszej próby uzyskania odszkodowania z AC w Polsce, albo pierwszej kolizji /wypadku na Zachodzie...

Ubezpieczyciel ma chyba dostęp do opcji auta wychodzącego z fabryki, lub może uzyskać od ASO. Kilka razy już udostępniałem opcje wyposażenia likwidatorowi.

Własnie w weekend wymieniałem u siebie. Wcześniej miałem tarcze brembo + klocki delphi.. porażka. Teraz tarcze i klocki brembo tak jak w oryginale także nie ma co szukac zamienników, zwłaszcza, że ceny są bardzo podobne. :)

IMG_7082.jpg

Załączniki

• IMG_7082.jpg
    IMG_7082.jpg
    132 KB · Wyświetleń: 87
tyle ze ori klocki nie sa brembo, oni nawet nie produkuja tylko biora od innych. ktos pisal na forum ze ori klocki AR ma pierwszy montaz robi Jurid
nie wiem kto tarcze

Kiedyś Brembo mocno współpracowało z Ferodo i to była najlepsza kombinacja.

U mnie oryginały były z ATE. Wystarczyły na 36 tyś km. Zmieniłem na Febi komplet przód + tył kosztował tylko 290 zł. Tarcz nie ruszałem bo były jak nowe.
Niestety klocki piszczą co jest irytujące.

U mnie oryginały były z ATE. Wystarczyły na 36 tyś km. Zmieniłem na Febi komplet przód + tył kosztował tylko 290 zł. Tarcz nie ruszałem bo były jak nowe.
Niestety klocki piszczą co jest irytujące.

Dobrze założyłeś? Te klocki są akurat kierunkowe i można się pomylić - wtedy może piszczeć.

obczajalem sobie na przyszlosc opcje tarcz i klockow do Giulii 2.0 z tarczami 305/292 i taka ciekawostka ze do wszystich Giulii 2.0 200KM, 2.0 280 KM i Quadrifoglio na tyl sa takie same klocki, niezaleznie czy tarcza 292 czy 320. Czy ktos sie orientuje czy zaciski sa inne czy tez takie same? Czy zeby w przyszlosci zamontowac wieksza tarcze z tylu trzeba tylko jakis adapter czy zacisk tez trzeba zmienic?

ok nie zauwazylem bo tekst był miedzy obrazkami :P czyli z tylu trzeba tylko jarzmo inne zeby pasowalo pod wieksza tarcze, pytanie czy samo jarzmo mozna dostac..

Tylko inne jarzmo. Zacisk ten sam w 200 i 280.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Polecacie brać klocki z Pol-Car'u? U mnie tarcza 330mm. Wyskoczył komunikat o zmianie przy 33k km. Z tego co widziałem, to maja w dosyć dobrej cenie, tylko nie wiem jakiej jest to firmy dokładnie (piszą, że produkcja Alfa Romeo).
https://sklep.pol-car.pl/klocki-hamprzedalfa-giulia-stelvio-2016-p-16094.html

Widziałem że jest tez sporo zamienników i zastanawiam się w co się warto pakować a co nie. Może ktoś ma jakieś doświadczenie?
https://www.autodoc.pl/czesci-zapasowe/oem/77367677

Ferodo po 300zł chodzą na allegro https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-alfa-romeo-giulia-stelvio-ferodo-9312657287

Ostatnia edycja:
EBC Redstuff lub Green, Yellow jeśli planujesz jakieś trackday'e

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Ostatnia edycja:
no pol-car to dealer fiat/alfa ma ori rzeczy a klocki w rewelacyjnych cenach. sam bralem w maju, bardzo jestem zadowoliny z ori, starczyly na 30tys km bardzo dynamicznego jezdzenia

Nie jeżdżę po torze także odpuszczam. Poza tym są minimalnie niższe 129 zamiast 131 i słyszałem, że lubia piszczeć czasami

Yellow sa high-perfomance na trackday/steet. Green i Red to zamienniki OEMow bardziej, ja jezdzilem na Greenach w Giuliettcie, lepiej hamowaly od oryginalow, nie piszczaly a wytrzymywaly dluzsze interwaly, takze dobre doswiadczenia z nimi mam. W Giulii zamierzam je zalozyc jak wytra mi sie obecne

Panowie, czy ktos z was wymieniał klocki z przodu ? Czy trzeba przez MESA cos odbezpieczać zeby pusciły zaciski, tak jak to jest w grupie VAG w niektorych modelach ?

TUTORIAL Wymiana klocków hamulcowych przód, może komuś się przyda :)
Czas pracy ok. 30-40 minut.

...
3. Odkręcamy dwie śruby mocujące zacisk hamulcowy BIT T60.
...

Świetny tutorial i w ogóle - ale mam takie pytanie: wymieniałem u siebie klocki i tarcze, i za cholerę ten BIT nie chce być T60, tylko T55 pasuje. Zauważył ktoś taką rozbieżność, czy tylko ja mam jakieś niestandardowe te śruby? Na pewno T60 nie pasuje - sprawdzałem dwie sztuki różnych producentów.

Świetny tutorial i w ogóle - ale mam takie pytanie: wymieniałem u siebie klocki i tarcze, i za cholerę ten BIT nie chce być T60, tylko T55 pasuje. Zauważył ktoś taką rozbieżność, czy tylko ja mam jakieś niestandardowe te śruby? Na pewno T60 nie pasuje - sprawdzałem dwie sztuki różnych producentów.
A co za różnica czy t60 czy t55 [emoji6]

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót