• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia/Stelvio] - Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
211153305_953130892131120_6862987935987686423_n.jpg

Diesel tez się sprzedają ... jeden juz czeka na odbiór ;)..... a upusty na nie są obecnie wieksze i cenowo wychodzi jak TB280Km

oczywiście że się sprzedają , ale jaka jest wartość samochodu po 3 latach.

Pewnie jak każdej Alfy :p
Po za tym zależy jakie jest przeznaczenie zakupionego pojazdu jeżeli ktoś robi trasy to benzyna nie wchodzi w opcje. Za dużo pali i ma mały zasięg na jednym tankowaniu. Diesel nie umrze tak szybko nie ma dla niego jeszcze alternatywy a straszenie UE o jego eliminacji raczej bez rezultatu będzie jeszcze przez kilkanaście lat.

Cześć,

Takie szybkie pytanko odnośnie foteli elektrycznych. Czy ktoś zna sposób żeby móc przesunąć fotel pasażera bez włączania stacyjki? Fotel kierowcy przesuniesz zawsze zaraz po otwarciu auta. Niestety przy fotelu pasażera tego nie zrobisz, a chciałbyś uniknąć uruchamiania całego systemu (radio, nawiewy, światła itd.) :/

Cześć,

Takie szybkie pytanko odnośnie foteli elektrycznych. Czy ktoś zna sposób żeby móc przesunąć fotel pasażera bez włączania stacyjki? Fotel kierowcy przesuniesz zawsze zaraz po otwarciu auta. Niestety przy fotelu pasażera tego nie zrobisz, a chciałbyś uniknąć uruchamiania całego systemu (radio, nawiewy, światła itd.) :/

Chciałbym mieć takie problemy.

Kiedy odpalam zapłon, leci mi jakieś rosyjskie radio
Jak ustawić radio tak by były polskie stacje
I jak ustawić by nie grało na starcie? Generalnie czekam aż się telefon podłączy przez BT z Alfą i będzie leciała muza z YT, rzadko słucham radia

Kiedy odpalam zapłon, leci mi jakieś rosyjskie radio
Jak ustawić radio tak by były polskie stacje
I jak ustawić by nie grało na starcie? Generalnie czekam aż się telefon podłączy przez BT z Alfą i będzie leciała muza z YT, rzadko słucham radia

No właśnie, a ja jak odpalam auto to leca mi niemieckie stacje! Polskich nie mam wcale. To pewnie przez Bawarskie Alpy w których mieszkam. Zaslaniaja fale radiowe. :)

No właśnie, a ja jak odpalam auto to leca mi niemieckie stacje! Polskich nie mam wcale. To pewnie przez Bawarskie Alpy w których mieszkam. Zaslaniaja fale radiowe. :)

Mam 50 km do czeskiej granicy, raczej powinno mi łapać coś innego. Lub w ogóle nie włączać się

Cześć,

Niestety też nie znalazłem na to rozwiązania. W każdym innym aucie zawsze mogłem i kierowcę, i pasażera przesuwać a tutaj lipa. Tak samo denerwujące jest bezkluczykowe otwieranie auta tylko przednich drzwi. Jak chcę wsadzić dzieciaka to najpierw muszę sięgnąć po klamkę kierowcy i dopiero z tyłu. Niby szczególiki, ale jak raz się coś miało to potem tego brakuje.

Kojarzy ktoś czy czarne osłony pasa przedniego w okolicach blokady maski oraz nad reflektorami były w którymś roczniku elementem wyposażenia Giuli 2.0TB ? Usunęli to w którymś roku tak jak uszczelkę krawędzi maski, czy nigdy tego nie było i występuje tylko w QV ?

Tak samo denerwujące jest bezkluczykowe otwieranie auta tylko przednich drzwi.
Miałem to samo :(. Ale wyczytałem gdzieś, że np Ford specjalnie przesyła przez internet dane o użytkowaniu aut i doszedł do wniosku iż nie warto montować takiego otwierania w tylnych drzwiach bo jest zbyt rzadko używane. Więc koszta są mniejsze, a zysk większy :)

Kojarzy ktoś czy czarne osłony pasa przedniego w okolicach blokady maski oraz nad reflektorami były w którymś roczniku elementem wyposażenia Giuli 2.0TB ? Usunęli to w którymś roku tak jak uszczelkę krawędzi maski, czy nigdy tego nie było i występuje tylko w QV ?

tylko Q ale niektorzy dodawali do 2.0 i wklejali foty i numery części chyba w dedykowanym watku z rok lub wiecej temu

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] - dziękuję, numerki części przypadkiem znalazłem a dzięki informacji, że był juz taki wątek po numerze części łatwo go znalazłem - gdyby ktoś potrzebował to w szukajce wpisać 50532380

Miałem to samo :(. Ale wyczytałem gdzieś, że np Ford specjalnie przesyła przez internet dane o użytkowaniu aut i doszedł do wniosku iż nie warto montować takiego otwierania w tylnych drzwiach bo jest zbyt rzadko używane. Więc koszta są mniejsze, a zysk większy :)

Ale powinna być możliwość zamówienia, ja np. idąc do samochodu wrzucam teczkę do tyłu auta, więc najpierw muszę chwycić klamkę przednich drzwi a potem cofnąć się i otworzyć tylne drzwi, analogicznie z zamykaniem, po wyjęciu teczki muszę podejść do przednich drzwi i wcisnąć guzik. W ogóle, sam fakt że czujnik otwarcia reaguje przy każdym dotknięciu klamki jest trochę głupi, skoro auto jest otwarte to po co po chwyceniu za klamkę znowu odryglowuje zamki ? Na myjni, za każdym razem jak nakieruję strumień wody na klamkę to Alfa mruga światłami, zapalają się Ledy i odryglowuje zamki, i tak z 10 razy na 1 mycie.

Niestety też nie znalazłem na to rozwiązania. W każdym innym aucie zawsze mogłem i kierowcę, i pasażera przesuwać a tutaj lipa.

W poliftach (Stelvio 2020) można regulować siedzenia kierowcy i pasażera bez uruchamiania zapłonu nawet nie mając kluczyka przy sobie. Sprawdzałem wczoraj podczas mycia samochodu.

Ja wtedy po prostu nie zamykam auta ;)

Ja również, to co opisałem dzieje się przy otwartym (odryglowanym) samochodzie, po co mam zamykać auto skoro jestem 1 m od niego :) Nawet jak drzwi są otwarte na oścież (np. odkurzam u siebie w garażu) to gdy syn chwyci za klamkę to Alfa próbuje się znowu otworzyć. Kiedyś jak wsadzał rękę za klamkę, bo wtedy auto tak fajnie mruga, to po 20 czy 30 razie system zgłupiał i się zawiesił.

W poliftach (Stelvio 2020) można regulować siedzenia kierowcy i pasażera bez uruchamiania zapłonu nawet nie mając kluczyka przy sobie. Sprawdzałem wczoraj podczas mycia samochodu.

A ile czasu minęło od wyłączenia zapłonu?

Ja również, to co opisałem dzieje się przy otwartym (odryglowanym) samochodzie, po co mam zamykać auto skoro jestem 1 m od niego Nawet jak drzwi są otwarte na oścież (np. odkurzam u siebie w garażu) to gdy syn chwyci za klamkę to Alfa próbuje się znowu otworzyć. Kiedyś jak wsadzał rękę za klamkę, bo wtedy auto tak fajnie mruga, to po 20 czy 30 razie system zgłupiał i się zawiesił.

Zwróciłem uwagę, bo napisałeś o odryglowywaniu zamków. Siłą rzeczy nie da się ich odryglować kiedy są otwarte. Słychać tylko klik, że keyless załapał i chyba rzeczywiście światła mogą zaświecić, ale nie kojarzę, żeby tak było.

fotele działają bez zapłonu przed i po liftingu. po pewnym czasie auto zasypia więc wystarczy otworzyć/zamknąć drzwi lub rozbudzić auto w inny sposóbw i fotele znów będą działać.

i tak, podczas mycia auta gdy klucz jest w kieszeńiu keyless zachowuj się w ten sposób. tak się dzieje we wszystkich autach z keyless

PS co do keyless klamkow tylnych drzwi - to "1st world problem" :D

fotele działają bez zapłonu przed i po liftingu. po pewnym czasie auto zasypia więc wystarczy otworzyć/zamknąć drzwi lub rozbudzić auto w inny sposóbw i fotele znów będą działać.
No ale sprawdzałeś, czy tak Ci się wydaje?
W przedlifcie nie działa fotel pasażera i tyle. W polifcie chłopaki piszą, że już działa. Fotel kierowcy działał zawsze. Mówię o sytuacji kiedy pierwszy raz podchodzimy do auta i je dopiero uruchamiamy.

i tak, podczas mycia auta gdy klucz jest w kieszeńiu keyless zachowuj się w ten sposób. tak się dzieje we wszystkich autach z keyless
Bo auto myśli, że struga wody, która uderza w klamkę to 'ręka' ;)

Na 99% to kwestia kosztów, że w tylnych nie dają keyless. Kiedyś w A4 wymieniałem to urządzenie keyless w jednej klamce, na aliexpress ok 25EUR kosztowało. Teraz pomnożyć to razy dwa i razy ilość aut, to się ładna sumka uzbiera.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót