[Giulia/Stelvio] - Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Pytanie, wg jakiego klucza pokazuje się komunikat "Wymienić olej silnikowy" ? Mam do drugiego przeglądu jeszcze 1k km, zrobiłem 6k temu wymianę oleju bez kasowania inspekcji, więc olej jest w miarę świeży. Komputer liczy kombinację włączeń silnika, przejechanych kilometrów?

Odpowiedź jest prosta - TAK. Jak nie skasowałeś inspekcji to dalej liczył. Algorytm jest trochę skomplikowany, tak zaprojektowali i tyle.

Ostatnia edycja:
Szczerze mówiąc to mam wątpliwości czy liczy cokolwiek innego niż km od 15tys w dół (przynajmnniej w wersjach bez GPF) -co prawda w swojej nie przekroczyłem interwału 7.5tys km stąd nie miałem komunikatu o wymianie oleju, ale gdyby brał pod uwage np ilość rozruchów jakoś poważniej, czy styl jazdy obroty jakich się używa to sądzę że krzyczałby wcześniej u mnie. Myślę że Włosi zrobili po włosku, może i mieli w głowie plan na coś więcej, ale potem auto trzeba było na rynek wprowadzić i zrobili proste zliczanie km. z tego co może ze 2x sprawdziłem % degradacji, to wyglądało mi na dość proporcjonalne przeskalowanie przebiegu od ostatniej wymiany.

Szczerze mówiąc to mam wątpliwości czy liczy cokolwiek innego niż km od 15tys w dół (przynajmnniej w wersjach bez GPF) -co prawda w swojej nie przekroczyłem interwału 7.5tys km stąd nie miałem komunikatu o wymianie oleju, ale gdyby brał pod uwage np ilość rozruchów jakoś poważniej, czy styl jazdy obroty jakich się używa to sądzę że krzyczałby wcześniej u mnie. Myślę że Włosi zrobili po włosku, może i mieli w głowie plan na coś więcej, ale potem auto trzeba było na rynek wprowadzić i zrobili proste zliczanie km. z tego co może ze 2x sprawdziłem % degradacji, to wyglądało mi na dość proporcjonalne przeskalowanie przebiegu od ostatniej wymiany.
U mnie krzyczał wcześniej. Mam DPF, ale nie jestem pewien, czy to rzeczywiście ma znaczenie.

Pytanie, wg jakiego klucza pokazuje się komunikat "Wymienić olej silnikowy" ? Mam do drugiego przeglądu jeszcze 1k km, zrobiłem 6k temu wymianę oleju bez kasowania inspekcji, więc olej jest w miarę świeży. Komputer liczy kombinację włączeń silnika, przejechanych kilometrów?

Nie doszukuj się żadnych wyrafinowanych algorytmów - wszystko co jest brane do obliczeń jest widoczne na bieżąco na wyświetlaczu:
- ilość dni do wymiany (po 1 roku od skasowania inspekcji olejowej)
- ilość km do wymiany (po 15 tys. km od skasowania inspekcji olejowej)
Komunikat "Wymienić olej silnikowy" pojawia się przy każdym rozruchu silnika na 1 miesiąc przed lub na 1 tys. km przed kolejną wymianą w zależności od tego, który przypadek wystąpi jako pierwszy. Koniec algorytmu. W zeszłym roku też mnie to trochę zaniepokoiło, bo byłem akurat w Chorwacji i jeździłem po górskich serpentynach, ale szybko się zorientowałem, że z racji małych "pandemicznych" przebiegów zbliża się już rok od ostatniej wymiany :D

Ktoś wie ile MES powinien pokazać oleju po wymianie i rzekomym zalaniu 5.2l? (wg instrukcji 0.6l idzie w filtr, a 4.6l w miske). Pytam, poniewaz zmienialem przedwczoraj i MESio pokazuje 4.825l, a na tym "zajefajnym" wyswietlaczu poziom 5/6. Z 6l ktore zawiozlem do ASO zostalo 800ml w butelce. 1 przedzialka na tym cyfrowym wyswietlaczu poziomo oleju to ponoc 250ml

a na tym "zajefajnym" wyswietlaczu poziom 5/6. Z 6l ktore zawiozlem do ASO zostalo 800ml w butelce. 1 przedzialka na tym cyfrowym wyswietlaczu poziomo oleju to ponoc 250ml
Ten "zajefajny" wyświetlacz pokazuję prawidłowo 5 z 6 kresek po wlaniu 5,2l. Po pierwszej wymianie podjechałem ponownie do ASO, żeby dolali jedną kreskę, ale przy drugiej już sobie darowałem, bo już wiedziałem, że auto nie bierze oleju między wymianami (u mnie ubywa 1 kreska). Przy 6/6 kresek nie masz pewności, czy nie zostało przelane.

no wlasnie, jesli faktycznie bylo wlane 5.2l to raczej nie ma co dobijac na sile do tej 6 kreski zeby faktycznie nie przedobrzyc. Chociaz jak wymienialem olej 5500 km temu, to po wymianie poziom mialem na wyswietlaczu 6/6. U mnie tez jakos ubyla 1 kreska przez 5500 km

Koledzy na forum była już wklejona procedura wymiany oleju opracowana przez FCA dla serwisów (nie mnie ją oceniać), wykonana zgodnie punkt po punkcie i wlaniu 5,2 l daje 100%. Skracanie tej procedury daje taki efekt jak opisany wyżej (jedna kreska mniej) po przejechaniu kilkunastu kilometrów wskaźnik pokazuje prawidłowo 100%. Osobiście przypilnowałem dokładnej procedury (dłuższej) wymiany oleju i po zalaniu dokładnie 5,2 l było 100%. W serwisach "chodzi" mit, że po trzech dniach wszystko będzie OK.

Osobiście przypilnowałem dokładnej procedury (dłuższej) wymiany oleju i po zalaniu dokładnie 5,2 l było 100%. W serwisach "chodzi" mit, że po trzech dniach wszystko będzie OK.
A na czym polega ten myk dłuższej wymiany, bo przecież w przyrodzie nic nie ginie, ani tym bardziej nie bierze się z niczego?

A na czym polega ten myk dłuższej wymiany, bo przecież w przyrodzie nic nie ginie, ani tym bardziej nie bierze się z niczego?

Na forum ktoś zamieścił całą procedurę. Czy ja mam Ci to wyszukać?, a tak na marginesie to nie maluch, zlać, wkręcić korek, zalać nowy olej i jazda. Z tego co się orientuję to serwisy wiedzą doskonale jak wymienia się olej w Giulii i Stelvio ale co z tego jak robią po swojemu. Ja wymieniam olej częściej i w serwisie mają mnie dość, bo pilnuje i nie ma drogi na skróty.

Na forum ktoś zamieścił całą procedurę. Czy ja mam Ci to wyszukać?

Marku, o ile instrukcja nie była umieszczona we własnym temacie, który łatwo odnaleźć to wybacz, ale się nie da... No chyba, że ktoś już coś takiego widział i kojarzy mniej więcej gdzie szukać i po jakich słowach kluczowych. Ja takiej instrukcji nie widziałem i znalezienie czegoś takiego może być bardzo ciężkie.

W temacie jak np. "Witam jaki olej 2.0T 280KM ?" (wątpliwy tytuł, interpunkcję i "witam" pominę), który ma 200+ stron to trzeba być niezłym górnikiem, żeby coś odkopać.

Forum jest niestety niewymiernie słabym medium do wrzucania takich rzeczy między postami.

Aktualnie nie mam dostępu do swojego komputera ale znalazłem tytuł procedury - "09 - Engine, 2.0L/Lubrication/OIL/Standard Procedure
ENGINE OIL LEVEL CHECK".

Marku, procedurę poprawnej wymiany widziałem/czytałem parę lat temu i co z tego, skoro piszesz, że ASO i tak robi po swojemu. Sądziłem, że wiesz czego nie robią, albo robią niezgodnie z tą procedurą, żeby było szybciej. Wystarczyło odpisać, że też nie wiesz :P

Pytanie w temacie wymiany oleju w skrzyni Stelvio w dieslu - czy wymiana jest konieczna? Po jakich przebiegach?

Po wczorajszych burzach przestało działać mi prawe światło dzienne i prawy przedni kierunkowskaz.
Widzę, że prawa osłona nadkola się wypięła z dolnego zaczepu. Pewnie to efekt przejechania przez wodę płynącą w poprzek drogi...
Podejrzewam, że wilgoć gdzieś załapało. Jest jakiś bezpiecznik od tego bo w schematach nie widzę? Jakiś pomysł, który mogę sprawdzić na szybko?
W przyszłym tygodniu mam 1 przegląd więc pewnie ogarnę ale w weekend mam kilkaset km do przejechania...

Po wczorajszych burzach przestało działać mi prawe światło dzienne i prawy przedni kierunkowskaz.
Widzę, że prawa osłona nadkola się wypięła z dolnego zaczepu. Pewnie to efekt przejechania przez wodę płynącą w poprzek drogi...
Podejrzewam, że wilgoć gdzieś załapało. Jest jakiś bezpiecznik od tego bo w schematach nie widzę? Jakiś pomysł, który mogę sprawdzić na szybko?
W przyszłym tygodniu mam 1 przegląd więc pewnie ogarnę ale w weekend mam kilkaset km do przejechania...

zaliany DRL/LED sterownik na dole lampy

Zrzut ekranu (1).jpg

Czy z tym dojadę do serwisu? Czy raczej nie? Co się może zdarzyć jeśli pojadę 150km do serwisu?
Check engin się świeci. Silnik pracuje normalnie, znaczy nie ma żadnych akustycznych, ani innych objawów choroby.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót