[Giulia/Stelvio] - Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Ostatnia edycja:
no ale z tego co było pisane na forum wcześniej że moduł jest ten sam dla 35W USA i EU. chyba Marek coś nieuważnie przeczytał (wiem że wie, gadaliśmy o tym nawet niedawno telefoniczni); tylko przechodząc z 25W lub halogena trzeba dodać moduł AFLS, z 35W USA nie trzeba, tu tylko czujniki (i wiązki jeśli brakuje) i przeprogramowanie

Ostatnia edycja:
no ale z tego co było pisane na forum wcześniej że moduł jest ten sam dla 35W USA i EU. chyba Marek coś nieuważnie przeczytał, bo tylko przechodząc z 25W lub halogena trzeba dodać moduł, z 35W nie trzeba

bo problem jest taki że miałem przerabiane światła przednie na asymetrię, dołożyłem czujniki poziomowania bo były wiązki, i mam błąd adaptive headlights system (jakoś tak), MES pokazuje kody błędów b1031-87 i b1032-87 na czerwono, nie kasuje mi ich, nie pamiętam już dokładnie opisu. wymieniłem wtyczkę z tyłu bo była trochę dziwnie przyniszczona i możliwe że zalana po myciu po blacharce (bez efektów), z przodu na razie nie ruszałem, nie wiem też w jakim dokładnie jest stanie wizualnym bo zakładał go blacharz przy okazji.

bo problem jest taki że miałem przerabiane światła przednie na asymetrię, dołożyłem czujniki poziomowania bo były wiązki, i mam błąd adaptive headlights system (jakoś tak), MES pokazuje kody błędów b1031-87 i b1032-87 na czerwono, nie kasuje mi ich, nie pamiętam już dokładnie opisu. wymieniłem wtyczkę z tyłu bo była trochę dziwnie przyniszczona i możliwe że zalana po myciu po blacharce (bez efektów), z przodu na razie nie ruszałem, nie wiem też w jakim dokładnie jest stanie wizualnym bo zakładał go blacharz przy okazji.

światła przerabiane na asymetrię, czyli masz lampy USA po rozklejaniu i wymianie/przerobieniu przesłony? Jeśli tak to one nie mają silniczków góra/dół - musisz założyć lampy EU żeby to ruszyło.

do tego czujniki działają CI - widzisz odczyty z nich w kompie xenona? po założeniu jeszcze kalibracja potrzebna w kompie (oczywiście musi być bez błędów bo nie ruszy) a potem regulacja lamp.

Ostatnia edycja:
Gdzie znajdę oczyty z czujników?

EDIT: Dobra mam chyba. DSC_0400.jpg

Ostatnia edycja:
no to dobre, widać nawet że w miare trzymają się kalibracji. Jaki status system calibration? OK? EDIT, dorzuciłeś potem fotkę

co w sprawie lamp, masz faktycznie USA przerobione tylko przesłony czy masz EU - nie odniosłeś się.

A Twój podpis: Giulia 2.0 280 veloce to prawda czy masz Ti czy jakieś inne? Jeśli USA to weź Ty i inni piszcie jasno, przeszkadza to w udzielaniu odpowiedzi - jedni podnoszą rocznik na rejestracji albo na modelowy, inni muszą być Veloce itp - co chwile na forum patrzę na podpis a potem okazuje się ze auto całkiem inne tylko podpis naciągany i myli

Ostatnia edycja:
co w sprawie lamp, masz faktycznie USA przerobione tylko przesłony czy masz EU - nie odniosłeś się.

tak usa przerobione. zaktualizowałem poprzedni post zdjęciem wszystkich parametrów.

2017 Veloce Ti Q4 z USA.

podpis poprawię

Ostatnia edycja:
no to jak pisałem, zapomnij o poziomowaniu bo nie masz w lampach silniczków góra/dół

Ok to już jasne. Jest jeszcze taka sprawa że po uruchomieniu i testowaniu/kalibracji/bazowaniu lewo-prawo zostają maksymalnie po prawej. da się coś z tym z robić przez MES żeby przynajmniej świeciły prosto i mieć jakąś szansę podbić przegląd?

2017 Veloce Ti Q4 z USA.

podpis poprawię

No prawie dobrze. W USA nie ma i nigdy nie było "Veloce". To jest dopisek, który sporo (i sporo handlarzy w ogłoszeniach) osób dodaje "no bo ma 280 kuni a u nas 280 to w Veloce no to dodam Veloce". Albo "no mam w papierze Ti a w PL jest tylko Veloce Ti no to wpiszę".

Nie żeby tym wersjom czegoś brakowało, często są to full opcje, ale wprowadzają dużo zamieszania (o czym już mówił epsonix). Jak miałeś "Ti" w papierach to możesz mieć Ti, Ti Lusso, Ti Sport albo Ti Sport Carbon.

PS. europejskie Veloce Ti ma fotele z alcantarą z Q. W USA nawet do Ti Sport Carbon nie ma opcji tego dokleić i tam te fotele tylko w Q (albo konfigurator mnie okłamuje).

No prawie dobrze. W USA nie ma i nigdy nie było "Veloce". To jest dopisek, który sporo (i sporo handlarzy w ogłoszeniach) osób dodaje "no bo ma 280 kuni a u nas 280 to w Veloce no to dodam Veloce". Albo "no mam w papierze Ti a w PL jest tylko Veloce Ti no to wpiszę".

Nie żeby tym wersjom czegoś brakowało, często są to full opcje, ale wprowadzają dużo zamieszania (o czym już mówił epsonix). Jak miałeś "Ti" w papierach to możesz mieć Ti, Ti Lusso, Ti Sport albo Ti Sport Carbon.

PS. europejskie Veloce Ti ma fotele z alcantarą z Q. W USA nawet do Ti Sport Carbon nie ma opcji tego dokleić i tam te fotele tylko w Q (albo konfigurator mnie okłamuje).

Dzięki, o takich szczegółach nie miałem pojęcia, nie zagłębiałem się nigdy w to. Myślałem że to po prostu nazwa jakiegoś pakietu zewnętrznego czy coś.

Może jest to dopiero od MY2020.

Veloce Ti ma w standardzie regulację w 8 płaszczyznach a Veloce w 6. Stąd różnica, o której piszesz. Ale do Veloce też można zamówić regulację w 8 płaszczyznach.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Ta regulacja w "8 plaszczyznach", to właśnie regulacja pochylenia siedziska.
Nie wiem jak w MY2020, ale wcześniej nie dało się tego zamówić do zwykłej Veloce ze sportowymi fotelami, za to było to w fotelach "komfortowych", czyli tych bez wysuwanego siedziska i z kiepskim trzymaniem bocznym. Fotele "sporotowe" miały te regulacje tylko w wersjach Q i Ti.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Ta regulacja w "8 plaszczyznach", to właśnie regulacja pochylenia siedziska.
Nie wiem jak w MY2020, ale wcześniej nie dało się tego zamówić do zwykłej Veloce ze sportowymi fotelami, za to było to w fotelach "komfortowych", czyli tych bez wysuwanego siedziska i z kiepskim trzymaniem bocznym. Fotele "sporotowe" miały te regulacje tylko w wersjach Q i Ti.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

To jest opcja JT2: "8-stopniowa elektryczna regulacja fotela kierowcy z pamięcią ustawień", dopłata jedyne 2500 zł dla wersji Veloce.

To jest opcja JT2: "8-stopniowa elektryczna regulacja fotela kierowcy z pamięcią ustawień", dopłata jedyne 2500 zł dla wersji Veloce.
ona doszła jakoś później, w 2018 na początku roku jej jeszcze nie było, bo gdyby była to bym ją wrzucił w konfig (teraz narzekam i myślę o przeróbce foteli). tak samo jak nie było grzanej tylnej kanapy - to weszło na wiosne 2018 - pospieszyłem się z zamówieniem o jakiś miesiac

Ja mam auto z października 2018. Sportowe fotele w Stelvio i mam regulacje w 8 płaszczyznach

To śmieszne, ale dzwoniłem do 3 salonów i żaden nie ma wersji polifcie do testów.
W jednym z salonów sprzedawca powiedział, że nie ma praktycznie żadnej różnicy w wyciszeniu :(
Jeśli ktoś ma porównanie przed, a po lifcie to niech napisze o odczuciach (szczególnie wyciszenie) czy warto dopłacać za rok 2020.

Wymiana oleju po 3 tysiącach kilometrów w Giulii (2.0 200KM) - robić, czy nie robić? Czy wymieniać, jak komputer pokaże?

Twoja decyzja. Ja wymieniłem dokładnie po 3tys. (Olej + filtr oleju) .

Wysłane z mojego G8341 przy użyciu Tapatalka

Wymiana oleju po 3 tysiącach kilometrów w Giulii (2.0 200KM) - robić, czy nie robić? Czy wymieniać, jak komputer pokaże?

Ja również po ok 2500 km zmieniłem olej + filtr w serwisie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót