Gdzie jest gniazdo OBD

• Autor wątku Autor wątku Kayrol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie baw się mapą ...

1 instalujesz programator kwp na kompie uzywając sterowników
2 wtykasz programator w złącze OBD
3 wyłączasz radio i nawiew !!
4 uruchamiasz program KWP
5 dopiero wtykasz złącze usb
6 uruchamiasz zapłon
7 klikasz na guzik READ
8 zapisujesz orginał mapy na kompie
9 programator będzie kazał po skończeniu wyłączyć zapłon i naciśnąc OK
10 zamykasz okienko
11 otwierasz ponownie okienko i po ponownym przeczytaniu naciszkasz OPEN
12 szykasz mapy i ją wybierasz
13 po wybraniu mapy naciskasz PROGRAM
14 wszystko rób na funki SLOW
Masz na pierwszym ekranie wybrac EURO3 edc15/7

No jak sobie z tym nie dasz rady to serio nie zabieraj się za to bo zostaniesz z nieodpalającym silnikiem !!

---------- Post dodany o godzinie 23:50 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:49 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=fhVNwZ_-uA4

tu jest faza zgrywania fabrycznego ECU

Dziwne bo jedna 156 nie chce za cholere reagować na żadne mapy przypisane do jej kompa ;/ albo chodzi bez różnicy, a silnik w pełny sprawny, ciekawe też ze po wgraniu kilku map wywala CODE i nie zapali :p po powrocie do orginalej mapki wszystko pięknie działa ;/ Rozp.... mnie to auto :D
Nie wiem czy pomogę, ale gdzieś, kiedyś przeleciało mi przed oczami, że niektóre ECU do zapisu muszą mieć zwartą którąś nogę do masy.
Albo w samym ECU, albo na pinach od EOBD. Szukaj może w tym kierunku.

A czy sprawdził ktoś jak wychodzi spalanie na tym nowym programie ? Pytam bo słyszałem wiele pinii że po typu modyfikacjach spalanie w dieslach potrafi nawet minimalnie zmaleć ?? Czy to możliwe ??

Pytanie za milion punktów:

Czy interfejs KWP będzie kompatybilny z moim samochodem?

Patrząc po liście samochodów współpracujących (nie ma ich za wiele co prawda), sądzę że są to Alfy przedliftingowe, 8v albo 16V, mówię o tej liście: http://www.cianonewtech.com/pub/comp_lists/kwp2000+.doc.

Z kolei przeglądając całkiem SPORY spis Galletto 1260 odnajduję 156 20V bez problemu i to kilka wersji: http://www.cianonewtech.com/pub/comp_lists/galletto_1260.pdf jest także wiele innych samochodów - dużo więcej niż w KWP.

Jak sądzicie, czy w KWP po prostu spis jest ubogi, a obsługa samochodów taka sama jak w Galletto czy nawet większa, czy rzeczywiście KWP obsługuje tylko to co na liście?

Już miałem zamawiać ale teraz nie jestem pewien czy obsłuży moją klątwę!

mysle ze KWP nie obsługuje M-jetów, nawet nie ma na liście silników 2,4 20V
ale 16V są
A masz mapy do 20V ? :D

Najpierw jedno, potem drugie :).

Na początku chcę mieć dobry interfejs - do diagnostyki, dyno'testów - i żeby obsługiwał jak najwięcej samochodów łącznie z moim oczywiście. Chiptuning jak się uda to w przyszłości.

Zamawiać Galletto?

Przez Galletto chyba powinienem się połączyć programami do diagnostyki tymi w podwieszonych tematach na forum, czy nie? Więc co mi radzisz kolego drogi ? :P

jest wyraźnie napisane w przypadku galetto i kwp ze słuzy do odczytywania i programowania kompa i nic pozatym nie jest napisane. Sam próbowałem wczoraj się łączyc z PCM scanem i nie dało rady

Kup sobie jakieś normalny interfejs ale nie wiem jaki, zapytaj moze Bubu ;P

---------- Post dodany o godzinie 15:41 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:17 ----------

to jest numer kompa, i końcówka jest zaznaczona tamta mapa udostępniona na stronie 6 jest do końcówki 340 !!!!

A takie to było złe i okrutne :) A teraz?? Każdy chce haha. Jak ktoś się boi, czegoś nie wie czy nie rozumie to pisać na PW jeśli bede miał czas w umówionej godzinie to wgra się mapkę :)

http://cianonewtech.com/index.php

Ta firma po zgraniu mapki przerabia je pod potrzeby klienta. Jeśli ktoś nie znajdzie wsadu darmowego pod siebie to 260 zł za przerobienie i tak nie jest wielką kwotą w porównaniu do 1500 zł i więcej za chiptuning.

Jeśli ktoś z Alfistów ma przerobione mapy niech się zgłasza w tym temacie.

Kayrol a może lepiej by było założyć oddzielny temat, z jasnym "tematem", i podwiesić go przez administrację? Nie bójmy się nazywać rzeczy po imieniu :P.

Z tą firmą to mnie zaskoczyłeś i całkiem fajnie, bo 260zł za dobrą mape to rozsądna udczciwa cena - a wielu map dostać nie mozna lub się do niczego nie nadają.

A z tym oddzielnym tematem to proszę bardzo, daje ci błogosławieństwo na załozenie go :PPP

O! To dokładnie tak jak u mnie.
Napiszcie cos wiecej o tej mapie.
Na ile KM/Nm jest to mapa?
Silnik 10v?

Powiem Ci tak :) Wcześniej miałem 171ps i 386Nm mierzone na hamowni po wgraniu mapy pro1 jest odczuwalnie lepiej, obstawiam okolice 190ps i 400Nm :)

Z tą firmą to mnie zaskoczyłeś i całkiem fajnie, bo 260zł za dobrą mape to rozsądna udczciwa cena - a wielu map dostać nie mozna lub się do niczego nie nadają.

A widzisz jak się przydałem :P nie pomyślał byś nawet..

Mają nawet fajną ofertę na allegro za coś ponad 400 zł kup teraz - Galletto czyli sprzęt do zgrywki mapy, wysłanie do nich, przerabiają i wgranie do siebie.. także sądzę że chip za taką kasę i sprzęt (gratis) jest również dobrą ceną.

Ja właśnie od nich kupię Galletto a jak nie znajdę żadnej "tjun" mapy do swojego to zakupię - chyba że ktoś z 20V zakupi ze mną ? :>

A z tymi waszymi kompami drodzy 166wicze to wydaje mi się że każdy będzie miał taki :P szczęściarze..

A widzisz jak się przydałem :P nie pomyślał byś nawet..

Mają nawet fajną ofertę na allegro za coś ponad 400 zł kup teraz - Galletto czyli sprzęt do zgrywki mapy, wysłanie do nich, przerabiają i wgranie do siebie.. także sądzę że chip za taką kasę i sprzęt (gratis) jest również dobrą ceną.

Ja właśnie od nich kupię Galletto a jak nie znajdę żadnej "tjun" mapy do swojego to zakupię - chyba że ktoś z 20V zakupi ze mną ? :>

A z tymi waszymi kompami drodzy 166wicze to wydaje mi się że każdy będzie miał taki :P szczęściarze..

Też bym nie pomyślał :) to raz, a 2 w naszych 166 przed liftem występowały 3 silniki 2.4 o mocy 136, 140 i 150 PS i znając włochów każdy ma inny NR kompa :) Z tym ze 136 znacząco różni się od wersji 140 i 150 które na oko są identyczne :P

Amortyzatory
Powrót