• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Gałka zmiany biegów

A jak jest z pierścieniem wztecznego? wchodzi do środka gałki? możesz zrobić jakieś zdjęcie bardziej od spodu i może też jak się wciska pierścień? bo właśnie to mi mnie jak narazie od tych gałek odradza :)

P.S.: Miałem aluminiową gałkę w Civicovi i mogę potwierdzić że latem na słońcu stawało się z niej niezłe narzędzie do piętnowania :D

A jak jest z pierścieniem wztecznego? wchodzi do środka gałki? możesz zrobić jakieś zdjęcie bardziej od spodu i może też jak się wciska pierścień? bo właśnie to mi mnie jak narazie od tych gałek odradza :)

P.S.: Miałem aluminiową gałkę w Civicovi i mogę potwierdzić że latem na słońcu stawało się z niej niezłe narzędzie do piętnowania :D

Później zrobię zdjęcia od dołu. Pierścień wchodzi idealnie cały do środka , z wstecznym nie ma żadnego problemu.

Co do zimna i ciepła , cóż można kupić całą w skórze wtedy będzie neutralnie , ten producent też ma takie ale to już nie taki efekt wow ;-)

Tu jest link do skórzanej https://allegro.pl/oferta/galka-zmiany-biegow-skora-4-schematy-3-kolory-podc-8331120066

A tu jak wygląda gałka od dołu

gałka 3.jpg

Pierścień podnosi się i chowa cały w zagłębieniu gałki.

Ostatnia edycja:
Później zrobię zdjęcia od dołu. Pierścień wchodzi idealnie cały do środka , z wstecznym nie ma żadnego problemu.

Co do zimna i ciepła , cóż można kupić całą w skórze wtedy będzie neutralnie , ten producent też ma takie ale to już nie taki efekt wow ;-)

Tu jest link do skórzanej

Pokaż załącznik 266061

Cześć. Czy możesz mi dać jakieś wskazówki odnośnie montażu? Zamówiłem na allegro czerwoną BUTZI z linku wyżej
Niestety po demontażu starej okazuje się, że zostaje mi kilka centymetrów śruby i gałka nie pasuje, dorzuciłem spręzynę, nałożyłem i jak wkręcam małą śrubkę, która jest w zestawie to kręcę w nieskonczoność i nie ma oporu, bo w miejscu dziury na tę śrubkę jest wspomniana śruba, więc gałka lata luźno.

Chyba, że u Ciebie konstrukcja jest inna ze względu na inny rok produkcji samochodu. Mój jest z 2010.

Cześć. Czy możesz mi dać jakieś wskazówki odnośnie montażu? Zamówiłem na allegro czerwoną BUTZI z linku wyżej
Niestety po demontażu starej okazuje się, że zostaje mi kilka centymetrów śruby i gałka nie pasuje, dorzuciłem spręzynę, nałożyłem i jak wkręcam małą śrubkę, która jest w zestawie to kręcę w nieskonczoność i nie ma oporu, bo w miejscu dziury na tę śrubkę jest wspomniana śruba, więc gałka lata luźno.

Chyba, że u Ciebie konstrukcja jest inna ze względu na inny rok produkcji samochodu. Mój jest z 2010.

Kilka postów wyżej opisałem jak montowałem u siebie

Umknął mi ten opis.

Dzisiaj zrobiłem tak jak opisałeś, ale z pominięciem kilku punktów.
1. stara gałka odkręcona
2. nowa gałka rozkręcona na trzy części
3. zostawiam starą dużą sprężynę
4. przykręcam dolną część gałki i jest dosyć stabilnie, ale kręci się w lewo i prawo
5. przykręcam imbusem śrubkę tak aby gałka była nieruchoma
6. wszystko fajnie, ale wsteczny nie działa :/ jak poluzuję śrubę na imbus to wtedy wsteczny działa, próbowałem umiejscowić śrubę w różnych miejscach

nakładki 10 stosowałem, ale mogłem użyć tylko jednej, bo jak dałem dwie to nie sięgał gwint śruby do dolnej części gałki, a też nie poprawiało to u mnie stabilności

Umknął mi ten opis.

Dzisiaj zrobiłem tak jak opisałeś, ale z pominięciem kilku punktów.
1. stara gałka odkręcona
2. nowa gałka rozkręcona na trzy części
3. zostawiam starą dużą sprężynę
4. przykręcam dolną część gałki i jest dosyć stabilnie, ale kręci się w lewo i prawo
5. przykręcam imbusem śrubkę tak aby gałka była nieruchoma
6. wszystko fajnie, ale wsteczny nie działa :/ jak poluzuję śrubę na imbus to wtedy wsteczny działa, próbowałem umiejscowić śrubę w różnych miejscach

nakładki 10 stosowałem, ale mogłem użyć tylko jednej, bo jak dałem dwie to nie sięgał gwint śruby do dolnej części gałki, a też nie poprawiało to u mnie stabilności

imbus musi być przykręcony z lewej lub prawej strony. U mnie jak dałem dwie nakrętki 10 to po nałożeniu jednej małej nakładki na nakrętki. Gałkę musisz rozłożyć na trzy części . Gwint z drążka ( po nakręceniu dwóch nakrętek ) delikatnie wchodzi w miejsce po śrubie która skręcała nową gałkę. Ja też musiałem pokombinować z ustawieniem bo też był problem z podciągnięciem pierścienia od wstecznego , po kilku próbach znalazłem optymalne ustawienie i gałka siedzi ciasno i się nie obraca. Wsteczny nie będzie działać jak gałka będzie krzywo osadzona na drążku - po prosu się klinuje.

Tu jest link do skórzanej https://allegro.pl/oferta/galka-zmiany-biegow-skora-4-schematy-3-kolory-podc-8331120066

Pokaż załącznik 266061

Ta skórzana co ją proponujesz jest za mała.
Tzn pierścień nie wchodzi do środka.
Zmarnowane pieniądze.

Ta skórzana co ją proponujesz jest za mała.
Tzn pierścień nie wchodzi do środka.
Zmarnowane pieniądze.

Nic nie polecałem , po prostu znalazłem gałkę w skórze tego samego producenta , którą ja mam założoną. Niemniej gałka była przeznaczona do podnoszonego wstecznego. Trzeba zwrócić i tyle.

Czy miał ktoś styczność z taką chińską gałką ?

h ttps://allegro.pl/oferta/galka-zmiany-biegow-6b-do-alfa-romeo-giulietta-9891812033

lub taką (chyba taka sama)

h ttps://pl.aliexpress.com/item/1005002158741936.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.45872ba7cjeQEH&algo_pvid=c84a1de2-4e41-4e41-ae1e-ac486692f0e8&algo_expid=c84a1de2-4e41-4e41-ae1e-ac486692f0e8-3&btsid=0b0a0ae216190976341128152eaee6&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Podobno jest tu za mały otwór, który podobno można zmniejszyć szlifując. Pomijając, że prawdopodobnie jest ona plastikowa w dotyku w przeciwieństwie do oryginału pseudometalowego to czy można w ogóle rozważać jej użycie jako zamiennik oryginału?

h ttps://allegro.pl/oferta/galka-zmiany-biegow-6b-do-alfa-romeo-giulietta-9891812033

h ttps://pl.aliexpress.com/item/1005002158741936.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.45872ba7cjeQEH&algo_pvid=c84a1de2-4e41-4e41-ae1e-ac486692f0e8&algo_expid=c84a1de2-4e41-4e41-ae1e-ac486692f0e8-3&btsid=0b0a0ae216190976341128152eaee6&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Podobno jest tu za mały otwór, który podobno można zmniejszyć szlifując. Pomijając, że prawdopodobnie jest ona plastikowa w dotyku w przeciwieństwie do oryginału pseudometalowego to czy można w ogóle rozważać jej użycie jako zamiennik oryginału?

Mam te galke u siebie na półce.
Nie miałem jeszcze czasu się za nią zabrać.
Nie da sie ukryc, że nie jest to jakość oryginału.

Kupiłem na Aliexpress taka sama galke za niecale 60zł jak w oryginale za ktora trzeba dać 350zł w polsce

U mnie góra gałki była zamontowana na jakiś klej i taśmę dwustronną. Na upartego można zdjąć górę bez jej uszkadzania.
34.jpg
35.jpg

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Witam, montowałem taki szajs przez pół godziny i dałem sobie spokój. Otwór za mały tak jak śruba w zestawie też była złej średnicy. Odesłałem i dostałem zwrot.

U mnie gałka się trzyma, ale schodzi "chrom" w taki sposób, że kaleczy rękę... jakies mini zadziory. Szlifowac to, założyć pokrowiec czy jakis pasujący zamiennik?

Przekłada się mocowanie gałki z oryginału. Nie chciało mi się odsyłać, dla mnie nie problem odkręcić 3 śrubki. Gałka się sprawdza, jeżdżę od roku, nie ma śladów zużycia, jest plastikowa więc jak zejdzie kiedyś farba to nie będzie kaleczyć rąk jak oryginał. W zimie plastik nie odmraża ręki przy zmianie biegów (nie używam rękawiczek). Moim zdaniem za te pieniądze się opłaca nic nie trzeba szlifować tylko poświęcić te 3 minuty na przełożenie środka ze starej.

Witam,
Ktoś może polecić coś co dobrze wygląda, pasuje i nie kosztuje worka pieniędzy?
Problem mam jak większość, schodzi lakier z górnej i dolnej części

Amortyzatory
Powrót