• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Gałka zmiany biegów

Dzięki koledzy, wiedziałem, że mogę na Was liczyć. Swoją drogą mogli by montować gałkę np. od GT - tam przynajmniej miałem aluminiową (w zimie musiałem wprawdzie używać rękawiczek, ale ... to mały pan pikuś)

A ja w swojej GTtcy posiadam gałkę zmiany biegów plastikową obszytą z boków skórą (w ten sposób, że widoczny jest srebrny plastik z góry. Ale i tak planuję wymianę na carbon :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A ja w swojej GTtcy posiadam gałkę zmiany biegów plastikową obszytą z boków skórą (w ten sposób, że widoczny jest srebrny plastik z góry. Ale i tak planuję wymianę na carbon :D
Tak czy siak Twoja gałka jest i tak lepszej jakości niż to "cudo" z Julki

---------- Post added at 23:06 ---------- Previous post was at 23:04 ----------

"Górna część gały" to ten kapselek z wygrawerowanym układem biegów czy cała górna połówka?
Zaślepka śruby to bez mała połowa gałki. Przy odrobinie szczęścia masz szansę na demontaż bez uszkodzenia zaczepów, aczkolwiek plastik użyty do produkcji jest raczej marnej jakości (bardziej pasuje do Pandy).

Ostatnia edycja:
"Galka w Giuliettcie jest plastikowa??? Tak mi sie wydawalo, jak ogladalem Julke ale sprzedawca zapewnial mnie, ze to metal. "

dealer miał połowę racji - też jestem dealerem Alfa Romeo i właśnie trzymam tą gałkę i stwierdzam, że góra jest plastikowa, natomiast dół jest metalowy.​

Ostatnia edycja:
"Galka w Giuliettcie jest plastikowa??? Tak mi sie wydawalo, jak ogladalem Julke ale sprzedawca zapewnial mnie, ze to metal. "

dealer miał połowę racji - też jestem dealerem Alfa Romeo i właśnie trzymam tą gałkę i stwierdzam, że góra jest plastikowa, natomiast dół jest metalowy.​

Góra i dół jest z tworzywa.

To poprosimy dealera o podstawę tego stwierdzenia :) Bo tak jak kolega wyżej napisał - Plastik aż miło z dołu i z góry :)

Też jestem skłonny twierdzić, iż całość jest z plastiku, aczkolwiek przyznaję, że jest łudząco podobna do alu. Tylko dlaczego takiej kiepskiej jakości?

Tak więc rozebrałem ta gałkę na części pierwsze i rzeczywiście, przyznaję się do błędu - obudowa gałki jest plastikowa, chociaż porządnie wykonana.

... obudowa gałki jest plastikowa, chociaż porządnie wykonana.
Niestety będę polemizował. Gdyby tak było jak kolega mówi nie było by problemu z łamiącymi się zaczepami. Wygląd (narazie) jest bez zarzutu, niestety jakość plastiku pozostawia dużo do życzenia.

Ostatnia edycja:
.... obudowa gałki jest plastikowa, chociaż porządnie wykonana.
Niestety, mam Julkę dopiero 3 msc i właśnie wczoraj ta górna część mi odleciała -wyłamały mi się te zaczepy. Jak na samochód w takiej cenie, to straszna tandeta .

Niestety, mam Julkę dopiero 3 msc i właśnie wczoraj ta górna część mi odleciała -wyłamały mi się te zaczepy. Jak na samochód w takiej cenie, to straszna tandeta .

W mojej też odleciała mniej więcej po 3 miesiącach, pojechałem z pretensjami do salonu, bo faktycznie - żeby za taka kasę samochód miał taką badziewiastą gałkę biegów? Dealer powiedział mi, że to moja wina, bo muszę za szybko jeździć = za często przekładać biegi (a więc ruszać gałką). Uśmiałem się! To dopiero absurd, żeby samochód nie był do jeżdżenia (czytaj: przekładania biegów). Ostatecznie kapselek mi wymienili (chciałem inną gałkę, ale nieodpłatnie - n a gwarancji się nie zgodzili). Na razie trzyma, ale na jak długo?

To juz sie nauczyli w Carservis-ie.... bo w sierpniu jak mi odpadla po 10 tys km i podjechalem do nich to mnie zbyli ze to napewno nie jest wymiana na gwarancji :]

Serwisuje u nich czwarte auto i mam z tego powodu pewne bonusy - miedzy innymi szybka i bezproblemowa obsługa.

Serwisuje u nich czwarte auto i mam z tego powodu pewne bonusy - miedzy innymi szybka i bezproblemowa obsługa.

Dzisiaj w mojej również górna część zaczęła się poruszać. Powinni zrobić jakaś oficjalna akcję nawrotową ;)

Też o tym myślałem, ale spękałem, przestraszyłem się montażu (szczególnie z podnoszonym wstecznym-nigdy tego nie robiłem).

Jak znowu odpadnie to na pewno zmienię na inną (choć teraz oprócz nowego kapselka dla pewności dodali silikon).

Amortyzatory
Powrót