• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Gałka zmiany biegów - wymiana

ozeo66

Nowy
Auto
AR 159 1,9 SW
Witajcie.
W mojej Alfie gałka zmiany biegów ma niezbyt estetycznie (mówiąc delikatnie) wytarty metalowy kapsel.
Gdy ją kupowałem była lekko wytarta, teraz (po ok. 12000 km mojej jazdy) stan jej znacznie się pogorszył - i nie istotne jest dlaczego.
Zastanawiam się, czy konieczna jest wymiana całej gałki? Czy może nawet całego lewarka? A może w jakiś sposób da się wymienić sam metalowy kapsel?
A jeśli sam kapsel dałoby się wymienić, to może znacie kogoś kto takowy posiada? A może ktoś potrafi zrobi zamiennik np. ze stali nierdzewnej z wygrawerowanym logo Alfy zamiast schematem zmiany biegów?
Dużo tego "może", a to tylko kapselek na gałce zmiany biegów :-)
Pozdrawiam wszystkich! Szerokiej, gładkiej i krętej!!!

Ja odnawiam gałeczki (obszywanie) i między innymi dekielki też. W przypadku gdy jest aluminiowa można ją równo przetrzeć papierem 240-320 i mamy efekt szczotkowanego aluminium. Można też najpierw 320 potem 800 na mokro i na koniec 1500, przepolerować delikatną pastą ścierną i będzie połysk zbliżony do ciemnego chromu. Oczywiście potem malujemy to lakierem bezbarwnym (np z Boll'a) i jest rewelacja. Ostatnio sobie tak zrobiłem w mojej 156 a zdjęcia będą w temacie o obszywaniu.

Odkopie temat, bo to tez podchodzi pod "wymiane".

Od zawsze podobaly mi sie dzwignie zmiany biegow w Ferrari i innych sportowych autach glownie z lat 90 i zastanawiam sie czy taki patent mozna by przeszczepic do 159, co tu duzo gadac, pokaze zdjecia o co mi chodzi, wywalic skore i w zamian wstawic to:

_DSC0238.jpg5720515330_d35f13ef9d.jpg6799270200_d958f908c3.jpgpd2070682.jpg

Co to tym myslicie?

Na aż tak zaawansowaną przeróbkę, chyba nie pozwoli Ci mechanizm włączania wstecznego biegu.

Ja już Misiowi wspominałem o takiej płytce ale nie wiem czy się za to wziął.

Oj tam meszek i syfy, liczy sie wyglad ;] coachu moze podbij do Misia z przypomnieniem? Jestem ciekaw czy jest w stanie cos takiego wykonac.

No i podbili,przeczytalem:)bede myslal:)oby myslenie przerodzilo sie w czyny,teraz jest koncowy etap oslony pod silnik:)

Pytanie, znacie kogoś kto handluje pokrowcami (mieszkami) na drążki skrzyni biegów do 159? Potrzebuję wymienić.

Ostatnia edycja:
Pytanie, znacie kogoś kto handluje pokrowcami (meszkami) na drążki skrzyni biegów do 159? Potrzebuję wymienić.

Mogę Ci taki uszyć ale musisz być świadomy, że potrzebuję do jego założenia całej ramki wokół niego bo skóra motoryzacyjna jest dużo twardsza i grubsza od dermy i sam będziesz się męczył z montażem.

Podaj prosze koszt, jak nie znajde jakiś gotowych to zawsze twoja opcja jest alternatywą. :D

Jest jedna firma na allegro, która robi naprawdę dopasowane i wedle oryginału ale nie pamiętam nazwy użytkownika. Info o cenę i inne szczegóły na PM.

Pokaż załącznik 84180

- - - Updated - - -

A u mnie obecnie jest tak:)

- - - Updated - - -

Oczywiscie skora,szyte czerwona nitka.quadrifolgio haftowane komputerowo

Ostatnia edycja:
Oczywiscie skora,szyte czerwona nitka.quadifolgio haftowane komputerowo

o cazzo!! guadi..co??? kolega albo sie we wloskim podszkoli albo po prostu nie uzywa go. :D

W mojej skromnej opinii ta koniczyna wyglada fatalnie na tak fajnie uszytym mieszku. Ale moze po prostu ja jestem bezguściem...

Amortyzatory
Powrót