Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

witam nie moge uruchomic alfa diag loadera na WIn 7 32bitowy ? komunikat Uninastall Debugger or VM first! rebooting may be required ?

nie komunikuje się z kompem

Witam mam problem posiadam alfe 156 2.5l v6 2000r produkcji i
kabel vag kkl (czarny) z przełącznikiem na motor poduszki abs i chciałem podpiąć alfe i nic nie działa ani unidiag, alfadiag i fiatecuscan:(

w pandzie i puncie ten kabel bez problemu komunikuje się a z alfą nie

ma ktoś jakieś propozycje?

- udało się zainstalowć program alfadiag w wersji 3.4.0.1 na maszynie wirtualnej u kolegi.
- potem przeniesliśmy pliki na mój notebook i wszystko działa.
- nie wiem czy kolega zgodzi sie udostepnić ten swój plik !!
- cały czas analizujemy czy nowa wersja alfadiaga 3.4.0.1 ma coś czego nie ma FES,
- szkoda że autor alfadiaga jakoś trochę przysnął.

--

--

Skąd sciągnąć "naszą" czyli pełną wersję alfadiag w wersji 3.4.0.1 ?
Czy to może trzeba ściągnąć demo i postąpić jak z 3.3.1?
Co to jest ten FES bo przysnąłem trochę w tym temacie i mi umknęło... zresztą chyba nikt nie jest w stanie prześledzić 145 stron tego tematu...
Tak przy okazji - zdrajca!! - jak mogłeś sprzedać 156 i kupić 147?!!

- FES, fiat Ecu scan, chyba teraz dość dobrze diagnozuje nowsze alfy.
- jednak dla M1.5.5 dalej uważam że tylko Alfadiag.
- no tak, dopiero teraz widze jaka jest różnica między mocą 150 KM a mikro moca 105 KM, najgorsze że to maleństwo po mieście pali tyle ile 156 TS z silnikiem 2.0.

- wersję 3.4.0.1 obecnie nie ma jej na sieci, kolega ma na nią licencję.
- 3.4.0.1 lepiej obsługuje ABS, nowsze poduszki.
- do wad bym zaliczył złą obsługę ECU ME7.3.1, tutaj FES bije alfadiaga na dwie głowy.

juz sprawdzilem FES robi reset parametrów adaptacyjnych bez najmiejszych problemów w Ecu me 7.3.1 taki u mnie siedzi. Mam dwie wersje ( REGISTER :p) Fiat Ecu Scan 2.1 i 2.6 ale powiem szczerze ze 2.1 jest bardziej stabilna nie rwie tak połączenia jak 2.6.

nie, właśnie mam ME.7.31. też myslalem, ze mam na paczatku M1.5.5. Jednak nawet alfadiag nie chce sie komunikowac jak wybiore M1.5.5 tylko jak wybiore ME.7.31 :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
- jednak FES żle robi kasowanie parametrów adaptacyjnych dla AR 147 1.6 105CV z 2006 roku.
- po resecie parametrów w ECU , pomiar tych parametrów pokazuje że nie zostały wyzerowane.
- program alfadiag robi to dobrze , podając stosowny komunikat , czego brakuje w FES-ie.
- nie wiem jak jest w 156 TS z ECu ME 7.3.1, warto sprawdzić czy parametry adaptacyjne zostały wyzerowane.

--

--

--

Witam , czy mógłby ktoś mi pomorze znaleźć przyczynę mojego paskudnego TRA -151,754 ???
Ar 156 1,8 ts 2000r
zapomniało mi sie jak sie robi zrzut ekranu więc napiszę co mogę
silnik rozgrzany
odcinka i przepływka
7,120 obr
337,6Kg/h
4,21v

a to parametry na biegu jałowym :
obroty 840
temp silnika 96st
przepływ powietrza 9,6kg/h
przepływ kalkulowany 11,7kg/h
napięcie przepływomierza 1,41v
czas wtrysków 2,994-3,047
obciążenie silnika 1,350ms
korekta czasów wtrysków 0,66ms
integrator sondy 992-1,016
napięcie sondy skacze 61-772 na wykresie BP ładnie to wygląda a na LPG są lekkie zakłócenia
stan sondy lambda : uderzenie dolne-bogaty-ubogi i tak w kółko
TRA:-151,757
FRA:1,086
Jak będę miał chwilkę to zrobię zrzuty , a na tą chwile prosiłbym o każdą podpowiedź, Dziękuję :)

jakich wykresów zrzut zrobić by to potwierdzić??
dolot wydech ok , niema błędów , tylko nie wiem co z świecami :/
silnik ładnie pracuje tylko dużo pali :(:(
Z kompem dopiero zaczynam , zaczynam czytać ten temat ale jeszcze nie ogarniam więc proszę o wyrozumiałość

no tak to wygląda :(:(
dlatego wole sie upewnić czy to na pewno przepływka zanim ją wymienie:/

Zrobiłem przekładkę przepływki z ojca samochodu i lipa , na jego przepływce jest tak samo a moja u niego działa ok, na jałowym biegu w mojej alfie na obu przepływkach jest 9,6kg a u ojca na obu jest 12,8 :(:(
wymieniłem łącznik tłumików , rurę i gumę dolotu i to samo :/
pomocy czy to możliwe że to zaworek odmy??
po resecie TRA wzrastało tylko na jałowym biegu, przy 1,200 obr trzymało cały czas 0,000 a jak obroty spadły do 880 obr urosło do -44,856 .
nadal nie wiem jakich wykresów wstawić zrzuty

zainstalowalem na innym laptopie i dzis korzystajac z ladnej pogody zaczalem "diagnostyke" ;)
robilem zrzuty ekranu bo nie opanowalem jeszcze czy da sie jakos same wykresy z tego programu zapisac i najpierw blad:

rozgrzanie auta na postoju i wykres numer 1:

wykres nr 2:

wykres nr 3:

wykres nr 4 w momencie zalaczenia sie wentylatora:

wykres nr 5:

i wykres nr 6:

mam nadzieje ze to o takie cos bubu chodzilo. daj znac co o tym sadzisz i co powoduje ten blad bo ciagle sie on pojawia.
pozdrawiam

dzieki za zrozumienie
kawa na ławę.
1 wykres

engine coolant
air temp
air mass flow
air mass voltage

- do tej pory nie moge się doprosić tego parametru, to jedna z podstaw diagnostyki parametru TRA.
- bardzo proszę o ten parametr < air temp > w kolejnosci takiej jak podałem wyżej.
- jestem już troche przyzwyczajony do takiej kolejności.

2 wykres

engine coolant
advanced angle
injection time
throttle valve angle

3 wykres

engine coolant
lambda sensor pre-cat
lambda sensor pre-cat status
lambda regulation row 1

tylko ten wykres ( 3 ) robimy po "ticku " temperatury.
inne wykresy w dowolnym momencie ale na biegu jałowym, bez klimatyzacji właczonej.

4 wykres

engine speed
addition factor row 1 ( TRA )
multiplacation factor row 1 Current
lambda regulation row 1
tylko ty masz chyba ME 7.3.1 , bo to auto z 2001 roku, bubu321 podał chyba dla M1.5.5.
widzisz dlatego było potrzebne to menu informacyjne z programu alfadiag.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót