• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

- MDS - Multi Diagnostics Systems.
- w 156 TS nie używa sie tego okreslenia.
- to system diagnostyki zespołu potencjometrów w silniku krokowym wykonywanych po resecie parametrów adaptacyjnych.
- MDS zwykle gerneruje blędy typu
P1512 -> MDS Motor Blocked
P1513 -> MDS Final Stage
- błedy te powodują że nie mozna ustawic biegu jałowego ponieważ potencjometry są wytarte i ECU głupieje.
- w starym programie Ts diag wystepował ten status podczas diagnostyki, alfadiag ma te parametry rozrzucone, nie ma jednego parametru ponieważ ten status jest binarny, gdzie każda pozycja coś znaczy.
--

--

Ostatnia edycja:
Bubu ale to chyba silnik wkrecalby sie normalnie na oborty, a jedynie mial problemy z jalowym?

- w 156 TS przy takim bledzie to miała kłopoty z uzyskaniem dynamiki obrotów.

Proszę o pomoc. W internecie żaden dekoder mi tego nie wciągnął. Przymierzam się do kupna i nie mogę zidentyfikować auta. A oto co dostałem od sprzedawcy: ZAR93200000248122 oraz jakieś numerki z brifu 4136 i 559.

Proszę o pomoc. W internecie żaden dekoder mi tego nie wciągnął. Przymierzam się do kupna i nie mogę zidentyfikować auta. A oto co dostałem od sprzedawcy: ZAR93200000248122 oraz jakieś numerki z brifu 4136 i 559.

Spytaj o wersje silnika (zaznaczone w ramce), bo albo auto ma 140 koni albo jest zdławioną wersją.

Eper uruchamia się pod Internet Explorer i wtedy są wszystkie okienka wypełnione:)

Zakupilem kolejna sonde ori.. o to wkresy:
-pierwsze 2 to od zgaszonego silnika (lecz nagrzanego) [bieg jalowy + pare skokow na 2tys obr]
-nastepne 2 to juz podczas jazdy jakies 10km

Co do spalania stwierdze dopiero po tankowaniu;)
Tak czy inaczej dzieki za pomoc;)
BuBu jak cos dane z grzalki i te co na ss zamiescilem na servie.. ten sam link co wczesniej a folder z dzisiejsza data.

~Reks

Pytanie odnośnie alfadiag-a. Jest tam taka zakładka gdzie można sobie porobić pomiary między innymi czas 0-100km/h, czas na 1/4 mili itd. Moje pytanie: jak bardzo realne są pomiary wykonane w ten sposób? Chodzi mi o to, że chciałem sprawdzić jak przyśpiesza moja Bella. Według prędkościomierza odpuściłem gaz przy około110 km/h. Co ciekawe czas miałem równe 12s a czas przejechania 100m również był równy 12s natomiast max prędkość zanotowana przez program wynosiła 88km/h. Rozumiem, że są różnice pomiędzy prędkościomierzem a nawigacja ale chyba tutaj nie powinno być takiej obsuwy?

Pytanie odnośnie alfadiag-a. Jest tam taka zakładka gdzie można sobie porobić pomiary między innymi czas 0-100km/h, czas na 1/4 mili itd. Moje pytanie: jak bardzo realne są pomiary wykonane w ten sposób? Chodzi mi o to, że chciałem sprawdzić jak przyśpiesza moja Bella. Według prędkościomierza odpuściłem gaz przy około110 km/h. Co ciekawe czas miałem równe 12s a czas przejechania 100m również był równy 12s natomiast max prędkość zanotowana przez program wynosiła 88km/h. Rozumiem, że są różnice pomiędzy prędkościomierzem a nawigacja ale chyba tutaj nie powinno być takiej obsuwy?

O ile sie nie myle to te pomiary wylicza po czujnikach w aucie... czyli pobiera dane z czujnika 'predkosci' i przelicza po predkosci i czasie ile przejechales;) Aby byla taka duza roznica w pomiarach to nie wiem jakie bys musial wsadzic kola...

Marchewa - pomocy

Proszę szanownych kolegów o interpretację poniższych błędów:

P0638
P1680
P1684

Diagnostyka przy pomocy AD. Błędów oczywiście nie da się wykasować bez usunięcia przyczyny. Marchewa się świeci, silnik może mniej żwawy.
Proszę o pomoc, może ktoś się spotkał z tymi błędami i wie jaka jest ich przyczyna.

Ostatnia edycja:
P0638 - tu chyba od czujnika położenia przepustnicy
P1680, P1684 - To chyba od czujników ciśnienia oleju

Amortyzatory
Powrót