Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

podczas przyspieszania, hamowania silnikiem nie działają procedury ekologiczne, nie jest przestrzegany skład mieszanki bo w tej chwili nie może być kontrolowany.
- w takim przypadku dla ECU nie jest potrzebna informacja o ilości powietrza.
- dla tych samych obrotów, np 7200 silnik przy rozpędzaniu potrzebuje 408 kg/h , po ustabilizowaniu obrotów tylko 128 kg/h.
- bardziej ważniejszy jest chyba czas wtrysku niz ilość powietrza.
- zobacz na wykresy dla jakich obrotów działa sonda lambda i pomiar składu mieszanki.

Witam, podczas próby instalacji AlfaDiaga na Windows 7 wyskakuje mi taki błąd:
"Uninstall Debugger or VM first!, Rebooting may be required!" I tak w koło. Nie pomaga wyłączenie zapory, antywirusa oraz tryb awaryjny :( pomóżcie

Przesiadłem się ostatnio z xp na win7 i mam ten sam problem co szamacz. Czy udało się znaleźć rozwiązanie?

- na forum zagranicznym podali że tryb zgodności z xp działą pod win 7.0 i można instalować tę wersję alfadiaga.
- tylko ja nigdzie nie mogę znależć jak uruchomić tryb zgodności z XP pod win 7.0, stronka MS przerzuca mnie na stronę WWW gdzie mam zainstalować maszynę wirtualną.
- ale na maszynie wirtualnej ten program nie bedzie działać.

Po kliknięciu prawym przyciskiem myszy i wybraniu właściwości pliku można przejść do wyboru trybu zgodności z xp pod win7 - niestety to rozwiązanie też nie działa.

podczas przyspieszania, hamowania silnikiem nie działają procedury ekologiczne, nie jest przestrzegany skład mieszanki bo w tej chwili nie może być kontrolowany.
- w takim przypadku dla ECU nie jest potrzebna informacja o ilości powietrza.
- dla tych samych obrotów, np 7200 silnik przy rozpędzaniu potrzebuje 408 kg/h , po ustabilizowaniu obrotów tylko 128 kg/h.
- bardziej ważniejszy jest chyba czas wtrysku niz ilość powietrza.
- zobacz na wykresy dla jakich obrotów działa sonda lambda i pomiar składu mieszanki.

Trochę to bez sensu.

Jak ma się uszkodzoną przepływkę i podaję mniejszą wartość powietrza to silnik przy przyspieszeniu nie osiąga 5tys. rpm - więc jest kontrolowana ilość powietrza inaczej by miał gdzieś to ile daje i pociągnął by ponad 5tys. rpm. a co za tym idzie i skład mieszanki jest kontrolowany.
Kontrola jest,ale różna(zmiana priorytetów i wyboru czujników) i zależy od rodzaju pracy silnika - praca "stała"(jednostajne obroty) i przyspieszenie.

Druga sprawa jak hamuje się silnikiem to kontrola jest - praca sondy na wykresie pokazuję ubogą mieszanke i ECU kontroluję ten stan - zobacz co się stanie (czas wtrysku) jak zasymulujesz normalną prace sondy przy takim hamowaniu - ECU wariuję - kontrola jest.

W mieście dodając co chwile obroty - przyspieszając - bez kontroli spalania (ekologii) byśmy się już wszyscy zadusili.

To taki moje skromne zdanie ;-)

@MarcinTM
- mam nadzieję że odpowiadasz na to zadane pytanie
Jak to się dzieje, że dla silnika 1.8 ecu, przy Air Mass Flow rzędu 216 kg/h, jest w stanie odtworzyć wtryski na tyle, by uzyskać 6800 rpm. To jakieś perpetum? Z czego to się bierze?
- a ekologia w ECU działa cały czas, oprócz kilku krótkich chwil kiedy ECU nic nie poradzi a trzeba dać w gaz.
- a ponizej temat z forum Elektrody , pomysł na zmniejszenie spalania w czasie zimy, szkoda tylko że jej obecnie już nie ma i ciezko będzie to przetestować .
ECU BOSCH
Zaznaczam że każdy montuje układ na własną odpowiedzialność.

Zmniejszenie zużycia paliwa w silniku benzynowym
W sezonie zimowym,na krótkich odcinkach drogi temperatura silnika nie osiąga 90st.C więc nasza fura jeżdzi często na przysłowiowym ssaniu,
wystarczy oszukać komputer.
W czujnik temperatury ECU przy silniku wpinamy równolegle potencjometr ok3,3k do 10k w szereg z rezystorem min.470ohm do 680 ohm(aby nie uwalić wejścia przetwornika A/D) 0,125W,potencjometr wraz z rezystorem dwoma przewodami do kabiny.
Zmniejszając rezystancje potencjometrem inicjujemy wskazanie wyższej
temp.silnika i nasz komp myśli że silniczek jest już wystarczająco cieplutki
podając tym samym mniejsze dawencje do kolektorka.
Po konsultacjach z mechanikami okazało się iż niema to wpływu na niewłaściwy skład mieszanki ponieważ po nagrzaniu kolektora wydechowego tym zajmuje się sonda lambda,a wcześniej właściciel.
Dowód -skład mieszanki będzie zawsze właściwy ponieważ gdy na zimnym
silniku zadamy nagłe max.wysoką temp.to automatycznie ECU przełączy w tryb awaryjny (średni skład mieszanki) i tak pozostanie aż do wyłączenia zapłonu.
Wszystkim zainteresowanym życzę miłej zabawy.
Na odcinkach 3-5km zużycie paliwa spadło średnio z 9litrów
do 6,1litra/100km.
*************************************************************************************************
Po upływie 12 miesięcy czyli pełnego sezonu od zainstalowania prostego układu potwierdzam niezawodność i oszczędność , którą daje proponowana instalacja.
Pozytywny skutek uboczny to zmniejszony postęp "zatykania" się katalizatora i oczywista sprawa proszę sprawdzić skład spalin na niedogrzanym silniku.

Pragnę tutaj dodać że nie jest to zapewne mój pomysł na zmniejszenie zużycia paliwa.

Ostatnia edycja:
Ad. zawyżania wskazań temperatury silnika. Pomysł jest rzeczywiście prosty. Jaki jest wpływ tego sposobu na zużywania się niedogrzewanego silnika, co z ciśnieniem oleju, itd.?

Wiem trochę głupie pytanie.Jak sprawdzić połączenie z sondą lambda??? mam powracający błąd p0130 cały czas. i p1172 pojawiający się zaraz po odpaleniu auta . Sonda wymieniona jakiś czas temu (nowa i orginalna). Ponadto Air Temp wyskakuje mi -33 st C. ???????? Jak sprawdzić połączenie przepływomierza i sondy lambda??

Ostatnia edycja:
czy może mi ktoś pomóc rozszyfrować odczyty przepływomierza, przeglądając na forum wrzucone fotki, trochę inaczej się te czujniki nazywają i wartości też jakieś inne http://zapodaj.net/835f0e098334.jpg.html test zrobiłem na 3 biegu, czy może lepiej na jałowym ?

Mam prosbe. Posiadam laptopa z windows 7. tylko usb. Chcialbym sam kasowac bledy itp w alfie. Co zakupic co sciagnac. jakie oprogramowanie. Czytam ten watek i juz normalnie glupieje. Prosze o tresciwe wytlumaczenie mi jezeli ktos by miala czas. Poza tym szukam kogos z E-ga z takim cudem co by sie podzielil wiedza. Posiadam a raczej ona mnie - Alfe 156 1,8 TS '99. pozdrawiam wszystkich

KUNIU

dzieki bardzo. A kabelek? moglbys mi pomoc.. poza tym jak to sie wszystko testuje na co patrzec itp? nie chce latac do "jakiegos aso" czy innych gosci ktorzy za skasowanie jednego bledu biora sporo kasy. czy jest instrukcja do alfydiag po polsku? gdzie ja dostane? no i kabelek dzieki jeszcze raz

- opis przeróbki kabelka jest w dziale "Zrób to Sam".
- a z instrukcją, to jak mi ktoś napisał " po co mi instrukcja do alfadiaga , to jest proste jak budowa cepa".
- teraz tez tak prawie uważam i nawet bym chyba nie mógł takowej napisać, bo to naprawdę jest proste, niestety nie będzie języka polskiego w alfadiagu, szkoda.

bubu321 mam prośbę, próbuje sprawdzić przepływkę w alfadiagu, ale nie mam w czujnikach do wyboru ani Air flow meter voltage ani Air mas flow zamiast tego są trochę inne nazwy wrzuciłem link do zrzutu powyżej.

- bo masz inny model, opis ten bazuje na 156 TS z ECU M1.5.5.
- dlatego nie odpowiadałem na twoje pytania, czekając az odpowiedza właściciele JTD.
- a nie lepiej Fiat ECU Scan, w przyklejonym temacie ?

Przy pomocy FiatECUscan nie mogę się nim połączyć, no nic może ktoś z jtd się odezwie ;)

- nie chce cię martwic ale tutaj zagladaja tylko ci od PB.
- ci od JTD siedza w tym podanym temacie, mozesz tutaj dość długo czekać.

witam sciagnolem sobie alfadiag i jak chce go wlaczyc wyskakuje taki komunikat:
conponent MSCOMM32.OCX or one of its dependences not correctly registreted:
a file is missing or invalid.

co to moze byc

Amortyzatory
Powrót