Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

- dobrze zrozumiałem: licznik na wartość krokomierza ?
- jesli to prawda, to tak, jest to w miarę prosta czynność w 156 TS.
- niestety alfadiag tego nie potrafi zrobić, szukaj programu Tachosoft 12.7.

Alfa Romeo
Alfa Romeo 145/146 - ST6249 C6/N4 - 1995-1996 years
Alfa Romeo 145/146 - 68HC(7)05B16 - 1998 year
Alfa Romeo 147 - ST6249
Alfa Romeo 147 - NEC - 2001 year
Alfa Romeo 147 - 93c86 - 2001-2002 years
Alfa Romeo 147 - 93c86 - from 2002 year

Alfa Romeo 156 Type 1 - 68HC711KG4 - until 2001 year
Alfa Romeo 156 Type 2 - 68HC711KG4 - from 2002 year

Alfa Romeo 159 - 93c86 - 2006 year
Alfa Romeo 164 - 68HC05B6 - 1994-1995 years
Alfa Romeo 164/166 - 68HC11
Alfa Romeo 166 - 93c56
Alfa Romeo 166 - 93c56 - 2000 year
Alfa Romeo 166 - 68HC11KG4 - 1999 year
Alfa Romeo Brera - 93c86 - 2007 year
Alfa Romeo GTV - 68HC05B6 - 1995 year
Alfa Romeo Spider - 93c86 - 2001 year
Alfa Romeo Spider - 93c86 - 2006 year

--
- jak widac suwak jest , tylko testujący nie pokazał co tam jest dalej.
http://img43.imageshack.us/img43/4052/fantest.jpg

Ostatnia edycja:
Bubu ponawiam pytanie, jak zrobic ten reset i czy dane ktore podeslalem oznaczaja, ze przeplywomierz jest uszkodzony ?

- było to wiele razy opisywane !.np #638 ( obecny temat to #643 ).
- jeśli nie podajesz zrzutu a na nim: temperatura, prędkość silnika, przepływ powietrza, napięcie z przepływomierza - to można tylko domniemywać że gaz naciskałeś dość statycznie.
- opisy tutaj przedstawione zakładają ze model wkładki to 0 280 218 019 z max. parametrami 480 kg/h.
- mozesz zamiescić jakieś zrzuty z testów, menu informacyjne z alfadiaga.

Ostatnia edycja:
- było to wiele razy opisywane !.np #638 ( obecny temat to #643 ).
- jeśli nie podajesz zrzutu a na nim: temperatura, prędkość silnika, przepływ powietrza, napięcie z przepływomierza - to można tylko domniemywać że gaz naciskałeś dość statycznie.
- opisy tutaj przedstawione zakładają ze model wkładki to 0 280 218 019 z max. parametrami 480 kg/h.
- mozesz zamiescić jakieś zrzuty z testów, menu informacyjne z alfadiaga.

Ok jutro zrobie wg instrukcji od Ciebie i dam zrzut na forum.

- odpisałem alfadiag tego nie zrobi i podałem co zrobi, trzeba szukać
- pytanie twoje nie jest na temat !!!

Sorki Bubu - oczywiscie moje pytanie nie bylo na temat.

Ale mam teraz pytanie na temat mysle :-) Znalazlem informacje jak dokonac resetu adpatacji: Actuators -> Reset Self Adaptation Parameters

Moje pytanie brzmi, jak dokonac resetu adaptacji w 2.10.4 w momencie kiedy nie ma takiej opcji w tej zakladce?

- dobre pytanie za dwa punkty.
- jesli nie ma zakładki to znaczy że producent ECU tego nie przewidział.
- zwykle reset jest robiony w ten sposób że odłączamy ujemną klemę na około 30 minut.
- w starszych modelach ECU to tak działa.
- pamiętajmy o kodzie PIN do radia, jeśli taki wynalazek tam działa.

hobbit666 sprawdzę w weekend i potwierdzę, czy przesuwając dalej suwaczek, pojawi mi się Reset Self Adaptation Parameters :)

Bubu

Podlaczylem kompa, zrobilem reset parametrow adaptacyjnych. Pozniej uistawilem:

- Temp
- Predkosc silnika
- Przeplywomierz powietrza
- Napiecie przeplywomierza

Poczekalem az silnik osiagnie ok 60-70'C i do wkrecilem silnik do odciecia (raz porzadnie, szybko depnalem - nie stopniowo)

Pozniej odczytalem bledy. Pokazalo mi sie to, rzuc okiem jak mozesz i poradz mi co jest grane.

Mam pytanie, czy któryś z forumowiczów testował silniczek krokowy za pomocą AlfaDiag? Jak tak to czy normalna jest głośna praca silniczka? U mnie coś takiego występuje, trudno to opisać, ale przypomina to wytarte plastikowe tryby i naprawdę jest głośne. Program nie pokazuje żadnych błedów

mozesz zamiescić jakieś zrzuty z testów, menu informacyjne z alfadiaga.
- zawsze jest potrzebne menu informacyjne o ECU, ponieważ jeśli miałes robiony "tunning" to nasze gorące rady nić nie pomogą, ECU będzie wszytko zmieniał, ustawiał po swojeju, wg. map zapisanych w ECU.
- wydaje sie że dojście do odciecia jest za wolne, obecnie nie mam dostepu do swojej bazy zrzutów , ale jestem przekonany że gradient obrotów ma być wiekszy.
- jeśli to poprawne wyniki, to przepływomierz do wymiany, pod warunkiem że nie ma fałszywego powietrza oraz parametry adaptacyjne są w normie !!!!
- P0170 poniżej zrzut z Auto Daty wersja 3.24 z opisem tego blędu i opisem co należy sprawdzić, skontrolować.
- tylko pamiętaj że jesteś na poczatku drogi, dobrej diagnostyki, jeszcze wiele rzeczy musisz skontrolować.
--

@kojut

- silnik krokowy
- wielokrotnie go testowałem, po zerowaniu parametrów adapatacyjnych silnika krokowego, zobacz przed wyłączeniem kluczyka czy alfadiag odczytuje położenie przepustnicy jako zamknięte.
- mozna sciągnąc rurę gumową od przepustnicy i wtedy widać membranę przepustnicy oraz czy diagnostyka silnika krokowego pozwala na otwarcie w granicach 10 st i pełne zamknięcie przepustnicy.
- i tak chyba 13 razy.
- odgłosy pracy silnika krokowego trudno to zmierzyć a może nagranie MP3 ?

Ostatnia edycja:
OK, zrobie zrzut z menu informacyjnego ECU jeszcze dzis.
Faktycznie, bardzo wolno wkreca sie silnik na obroty. Pod obciazeniem od 4 tys do odciecia ciezko jest go wkrecic, idzie to bardzo mozolnie - dlaczego?
Alfadiag odczytuje polozenie przepustnicy jako zamkniete, sprawdzalem to.
Jak sprawdzic silnik krokowy?
Nagram tez silnik, zarowno zimny jak i cieply.

Witam, podczas próby instalacji AlfaDiaga na Windows 7 wyskakuje mi taki błąd:
"Uninstall Debugger or VM first!, Rebooting may be required!" I tak w koło. Nie pomaga wyłączenie zapory, antywirusa oraz tryb awaryjny :( pomóżcie

- sprawdzałem na trzech stacjach roboczych z systemem VIN 7 PL.
- każda z nich jest po rejestracji jej numeru seryjnego , na żadnej z nich nie udało się zainstalowac programu Alfadiag w wersji 3.3.0.11
- nie pamietam kiedy instalowałem na swojej stacji z vin 7 program alfadiag 3.3.0.11 ale chyba przed rejestracją.
- jutro sprawdzę na nowej instalacji vin7.
- obecnie moja stacja jest po rejestracji i kontrolne uruchomienie loadera daje taki sam błąd jak opisał przedmówca.
- trzeba jeszcze poczekać na informację od innych, ale jeśli się to potwierdzi to troche kiepsko.
- dla programu alfadiag instalowac na innej partycji XP SP2, lub 3 ?

Bubu, wyżej podałem, link odnośnie pracy silniczka krokowego. Powiedz czy to jest prawidłowe zachowanie?

- wiem, widziałem ale na laptopie mam tylko obraz nie mam dzwięku.
- a ten plik Video gdzieś można ściagnąć ?
- przepustnica zamyka się 13 razy, otwiera w pełni o te 10 stopni i zamyka chyba kompletnie.

Witam
proszę o ocenę pracy sond nr1-praca na PB, nr2-praca na LPG

Amortyzatory
Powrót