Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

Czy po odblokowaniu wersji 3.1.0.4 alfadiag-loaderem i zainstalowaniu wer. demo 3.3.0.11 są dostępne wszystkie funkcje programu , czy potrzeba pełnej wersji instalacyjnej ?

Wczoraj zrobiłem aktualizację FirmWare napędu DVD i dzisiaj okazało sie, że AlfaDiag już nie działa... ale co tam miale, ściągnięte paczki ze strony 26 i chcialem zobaczyć co tam jest ( i tak już nic popsuć nie mogłem ). Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że można tam znaleźć nie tylko sam update a również generatora kluczy do alfadiaga (to ten loader)... Dzięki bubu jeszcze raz:))

Chyba wszystko już będzie dzialało:)

tylko nie jestem pewien co do tej aktualizacji, jak ją poprawnie przeprowadzić.. tak żeby nie bóło 3.3 demo a pełna wersja :D Muszę zejść do auta i sie upewnić:)

Na stronie 26 jest plik z instalką pełnej wersji programu ( nazwa myli ) nawet jego waga jest większa. Wystarczy zainstalować do tego samego katalogu w którym rozpakowaliśmy wersję starszą z loaderem.
Txh Bubu

Mam interfejs od viakena ale taki na rs232, niestety alfadiag nie działa z moją alfą 145 1.9jtd edc 15c-5.7. Podejrzewam że to przez ten interfejs. (komuś się udało z rs232?) Ale pomińmy temat alfadiag. Mam też euroscana i euroscanem się łącze. Mój problem polega na tym, że strasznie jest zamulony silnik. Autko do 3000 zbiera się w miarę ale powyżej jest tragedia. trochę posiedziałem dzisiaj przy euroscanie. Turbina pompuje do 1000 jakiś tam jednostek nie zapisałem po dodaniu gazu lekko spada do około 800. Przepływomierz
obroty 1000 napięcie 1,95V (mg/l)1 300 (mg/l)2 300
1500 2,3V 320 320
2000 2,6 330 330
2500 2,9 400 400
3000 3,2 408 600
3500 3,3 420 600
Dalej nie mierzyłem bo sąsiedzi nerwowi :P
Po przeczyszczeniu EGR nie ma już żadnych błędów.
Proszę o pomoc!!
numer mojej przepływki to 0 280 218 019

Ostatnia edycja:
Wczoraj testowałem działanie alfadiaga v3.3.11 z AR 156 2,4 jtd z 2000r na edc15 i bez problemu uzyskałem połączenie na kablu od viakena . Niestety nie wszystkie funkcje działają poprawnie np. w Actuator nie udało mi się nic zdziałać bo wypisuje "general error" a niektóre odczyty czujników były niemożliwe.

Sory za oftopa

==>> Tomkolp
Jak ciśnienie doładowania masz 1000 ( powinno być ciśnienie doładowania + cisnienie atm. ok 2300 w tym doładowanie 1300 ) To , że spada zaraz po dodaniu gazu jest normalne ( turbo nie kreci a silnik zasysa ) Wg mnie masz nieszczelny dolot lub uszkodzoną turbinę. Co by tłumaczyło brak mocy na wyższych obrotach ( turbo nie doładowuje )

Turbina to swoją drogą , mi chodzi raczej o takie rzeczy jak test wentylatorów sprzęgła hamulca czy elektrozawór przy egr. Wszystkie te stafy można sprawdzić w programie visa z euroscanem ( visa = kłopotliwe wymagania sprzętowe , wymaga 2x fizyczny com )

bubu321 wiem że mnie większość za chwilę zlinczuje ale gratuluję głupoty jaką zrobiłeś.
Czy wiesz że koleś od alfadiaga pracuje nad tym programem kupę swojego życia? (alfamaniak pełną gębą) Myślisz że zarabia miliony jak Gates? Wiesz ile czasu i zapału wkłada w to co robi? Wiesz ile kosztują klucze itd. Czy naprawdę program jest taki drogi biorąc pod uwagę możliwość odkupienia na ebayu lub innych forach.
Czy jak program umrze i nie będzie już nowych wersji będzie zadowolony? Jak już masz taką super wiedzę wspomóż unidiaga i wszyscy będą szczęśliwi.

Ja też napiszę szacun kolego za wkład.

Stane w obronie kolegi bubu321 choc on pewnie tego nie potrzebuje.
Otoz jako czlowiek w pewnym sensie zaznajomiony z tematem tworzenia softu a majacy problem z dzialaniem UniDiaga z JTD, zaproponowalem Panu Sander'owi pomoc za free i to w zakresie interface uzytkownika, tak aby on mogl skupic sie na komunikacji. Dlaczego? Bo okazuje sie ze komunikacja jest jedynym "waskim gardlem" programow do diagnostyki - nikt tym dzielic sie nie chce, a zbyt malo ludzi ma czas na grzebanie sie w takich rzeczach (np. ja)
Tak z grubsza wyglada problem - gdyby UniDiag zrobil sie OpenSource to pewnie bylby bardziej stabilny i funkcjonalny, no i pewnie lepszy od AlfaDiag'a.
A poniewaz zaden z autorow nie chce wejsc na ta sciezke to jest jak jest.

A co do AlfaDiag'a - w nim tez mam problemy ze stabilnoscia, wiec placenie 59,90 EUR za cos co mi sie wiesza/rozlacza jest cena moze OK ale z lewej strony Odry.
Uzylem cracka do AlfaDiaga i powiem szczerze ze mnie rozczarowal - jedyna przewaga to mozliwosc wyswietlenia pomiarow 4-ech parametrow jednoczesnie. Reszta jest tak samo jak w UniDiag'u. Tak wyglada sprawa w odniesieniu do JTD. Przypuszczam (ze zrzutów ekranu), ze AlfaDiag bije UniDiag'a w wersjach benzynowych no ale ja tego nie potrzebuje.

W chwili obecnej "odzyl" jeden z projektow OpenSource, moze jednak AD i UD przejda do historii...

- korzystam z tych plików i nie mam problemów z łacznoscia.
- bufor ustawiony na 256/ 256 oraz 1 msek.
--
http://www.4shared.com/file/135710972/91d2497b/FTClean.html
http://www.4shared.com/file/135710999/9883bd7d/ftdi_serial_port_winXP.html
--

Przeglądałem topic i w sumie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Aby używać interface'a (niebieskiego kabelka VAG) - wystarczy oczyścić system programem FTClean i potem wgrać sterowniki z pliku FTDI_serial_port_winXP ?

Wraz z kablem dostałem sterowniki i wyglądają podobnie jak te z pliku FTDI_serial_port_winXP. Których użyć? Tych od bubu czy od sprzedawcy kabla? (Kabel kupiłem od pokwap_pawel)

- dzieki za szczerość kolego z londynu.
- z takiej perspektywy inaczej wszystko wyglada.
- myślisz, że nie pisałem do sandersa z propozycją współpracy , i co nic, zasłania się swoimi zródłami a temat opublikował jako open source ale bez opublikowania zródeł.
- z drugiej strony każdy wybiera swoją drogę , można z tego linku nie korzystać, masz wolną wolę.
- mimo wszystko życzę miłego dnia.

@jimmy
- a dlaczego nie spróbować raz na jednym a potem na drugim sterowniku.
- przeciez nie uszkodzisz systemu !!

Ostatnia edycja:
- dzieki za szczerość kolego z londynu. -To do mnie?
- z takiej perspektywy inaczej wszystko wyglada.- znaczy się?
- myślisz, że nie pisałem do sandersa?-widocznie słaby błysk zobaczył. pisze wielu, wybiera potrzebnych, najlepszych, takie czasy.
- z drugiej strony każdy wybiera swoją drogę , można z tego linku nie korzystać, masz wolną wolę.- Wybrałem odpowiednią.
- mimo wszystko życzę miłego dnia.- Dzień już się skończył, ja tam miłego wieczoru i nocy życzę.

ap2 o jaki konkretnie projekt "OpenSource" chodzi ( znam tylko 1 pod linuxa freediag czy jakoś tak )
Pytanie do osób posiadających wersje 156 2,4 JTD 10V z 2000r. edc15 czy komuś udało się połączyć z airbagiem w tym samochodzie ?
Próbowałem przy pomocy euroscana i nic .Miałem nadzieję , że alfadiag coś zdziała i tu rozczarowanie również brak połączenia.

Ostatnia edycja:
(...) widocznie słaby błysk zobaczył. pisze wielu, wybiera potrzebnych, najlepszych, takie czasy.
No to - najlepsi - dzialajcie, bo uzywanie UniDiaga z JTD to jakies nieporozumienie jest...

---------- Post dodany o godzinie 10:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:53 ----------

ap2 o jaki konkretnie projekt "OpenSource" chodzi ( znam tylko 1 pod linuxa freediag czy jakoś tak )
Nie pamietam, ale mozesz miec racje. Ten projekt zostal rozszerzony i przekompilowany na Windows'a. Jest to projekt dosc stary ale "jakas" grupa ludzi zamierza go wskrzesic.

Do ABS i AirBag musi byc przerobiony kabel - niezaleznie od tego czy UniDiag czy AlfaDiag

- ... i czasami stosowanie mostka między pinami 1 --> 7, 3 --> 7 nie przynosi rezultatu.
- a program KWP71 nie połączył sie z airbagiem ?

Niestety kwp71 również nie działa ( może żle adresowałem , już nie pamiętam jakie adresy sprawdzałem ale nie poszło ) Mostkowałem przełączałem i nic z tego nie wyszło ( z abs nie ma problemu i komunikacja działa ) jedynie airbag nie chce sie połączyć.

Amortyzatory
Powrót